Özellikle gençlerin sıkça yaşadığı sorunların başında gelen sivilcenin doktor kontrolünde tedavi edilmesi halinde geçici bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması konusunda uyarıda bulunuyor.
Özel Bahar Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzman Dr. Sait Çal, ergenlik dönemindeki gençlerde yüzde 80-90 oranında rastlanan sivilcelerin tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
Çal, hem fiziksel olarak görüntüyü bozan, hem de bu görüntü bozukluğu psikolojik bozuklukların artmasına neden olan sivilcelerin tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar devam edebilen bir hastalık haline dönüştüğünü ve tedaviye dirençli leke ve izlere sebep olduğunu kaydetti. Çal, sivilcenin sebeplerini şöyle sıraladı: “Ani başlayan ve ileri yaşlarda gelişen sivilce sorununun altında bazen hormonal bozukluk, stres, yanlış kozmetik ürünlerinin seçimi gibi nedenler yatabilmektedir. Hastaların cildindeki sivilceleri sıkması ve oynaması da iyileşme sürecini uzatmakta ve bazen de kalıcı çukurcuklar, izler oluşturabilmektedir. Sivilce temelde yağ bezlerinin fonksiyonlarının bozulması ve derideki birtakım bakterilerin buna katılmasıyla oluşur. Kimi formlarda siyah nokta veya butonlar şeklinde iken kimi zaman da iri, deri altına yayılmış ağrılı kabarcıklar şeklinde oluşabilir. Genellikle15-25 yaş arasında, erkeklerde daha ağır formda yaygın ve şiddetli sivilcelere rastlarız. Akne esas olarak ergenlik çağındaki gençleri etkiler. Ergenlikteki hormonal değişikliklerden kaynaklanan cildin artmış miktarda yağ salgılaması sonucudur. Aknenin diğer nedenleri: Genetik faktörler, stres, bazı ilaç tedavileri bazı kozmetik maddelerinin kullanımı.”
Cildinizi temiz tutun
Sivilcenin önlenmesi için en iyi yöntemin kendini iyi tanımak olduğunu belirten Çal şunları kaydetti: “Sivilcelerinizin ne zaman ortaya çıktığını takip edin. Moralinizi bozan bir durumdan sonra mı artıyorlar? Böyle ise stres karşısında daha az tepki vermeye çalışın. Cildinizi yumuşakça yıkamak cildinizi temizlemek için yapılacak en önemli şeylerden biridir. Dikkatli yıkama cilt üzerinde birikmiş yağ, bakteri ve ölü hücreleri cilt üzerinden uzaklaştırmaya yardım eder. Fakat aşırı yıkama zararlıdır. Çok sıcak su, sert kurulama, yıpratıcı sabunlar cilt hassasiyetini ve kızarıklığı arttırır. Güneşe maruz kalma süresine dikkat etmek de sağlıklı bir cilt için önemlidir. Akne ve diyet ilişkisi arasında çeşitli görüşler vardır. Diyet genellikle akneye yol açmaz. Çikolata, kuruyemiş, mayalı ve kolalı içeceklerin sivilcede artış yaptığı gözleniyorsa kısıtlanabilir. Çok yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmakla birlikte ana besin gruplarını içeren dengeli bir diyet ve bol su tüketimi önerilir.”
|