Prof. Dr. Atilla Yayla’nın Kemalizme yönelik görüşleri gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatan ve fakültedeki görevinden uzaklaştıran Gazi Üniversitesi rektörlüğü yeni bir uygulamaya daha imza attı. Rektörlük, öğretim görevlilerinden Yayla aleyhine zorla imza topluyor. Öğretim üyelerine “Atilla Yayla’nın görüşlerine katılmadıkları ve kınadıkları” şeklindeki bildiriye imza atmaları yönünde baskı uygulayan rektörlük, kabul etmeyenlere de aynı soruşturmaya tabi tutulacakları uyarısında bulunuyor.
Prof. Dr. Atilla Yayla’nın Kemalizme yönelik görüşleri gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatan ve ders verme görevinden uzaklaştıran Gazi Üniversitesi Rektörlüğü yeni bir uygulamaya daha imza attı. Rektörlük, öğretim görevlilerinden Yayla aleyhine zorla imza toplamaya başladı.
Öğretim üyelerine “Atilla Yayla’nın görüşlerine katılmadıkları ve kınadıkları” şeklindeki bildiriye imza atmaları yönünde baskı uygulayan rektörlük, kabul etmeyenleri de aynı soruşturmaya tabi tutulacakları şeklinde tehdit etti.
Yapılan değerlendirmede özgür düşüncenin merkezi olan üniversitelerde yapılan bu uygulamanın skandal olduğu ifade edildi.
“HAİN” MANŞETİNİ ATAN GAZETEYE İLÂN
Bu arada Yayla’nın İzmir’de yaptığı konuşmayı “Hain” manşetiyle duyuran ege bölge gazetesi Yeni Asır’a öğretim üyeleri adına ilan veren rektörlük, “dahili ve harici bedbahtlar” ifadesini kullandı.
“Kamuoyuna duyuru” başlığı ve “T.C. Gazi Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Yardımcıları” imzasıyla verilen ilânda “Adını şerefle taşıdığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve O’nun özenle takip etmeye çalıştığımız düşünce sistemi hakkında talihsiz ve tarafımızca kabul edilemez söylemlerde bulunan TC Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla’nın görüşlerine hiçbir şekilde katılmadığımızı bildirmek istiyoruz” görüşlerine yer verildi.
Fakültedeki öğretim üyeleri, yardımcıları ve idari personelin Atatürk ilke ve devrimlerine kalben bağlı olduğunun belirtildiği ilanda Atilla Yayla’ya yönelik ifadeler şu şekilde yer aldı:
“O’nun öngördüğü gibi dahili ve harici bedbahtların olacağını bilir, Atatürk resimlerini duvarlarımıza asarız. Bunun birisi zorladığı için değil, öyle olmasını yürekten istediğimiz için yaparız. Her gün Anıtkabir’in önünden geçerken O’na duâ ederiz. Bunu birisi zorladığı için değil, O’na müteşekkir olduğumuz için yaparız. Varsın bazıları O’nun resminden hoşlanmasın. Varsın O’nun düşünce sistemini kötülesin.”
İNFİAL NEREDE?
Daha önce de Yayla’nın konuşması basında yer aldıktan sonra Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç açıklama yapmıştı. Bir öğretim üyesinin Atatürk ile ilgili yapmış olduğu konuşmanın üniversitede infiale neden olduğunu ileri süren Kadri Yamaç Yayla’yı görüşlerini ‘terbiye azlığı’ şeklinde suçlamış ve fakültede ders verme görevinden uzaklaştırıldığını söylemişti.
Öğrencileri Yayla’ya sahip çıktı
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri, Prof. Dr. Atilla Yayla’nın düşüncelerinden dolayı üniversiteden uzaklaştırılma kararına tepki göstererek, hocalarının görevine iade edilmesini istedi.
Fakültenin Kamu Yönetimi bölümü son sınıf öğrencisi Fatih Murat Özdemir, derslerine giren Yayla’nın iyi bir profesör olduğunu belirtti. Fikirlerinden dolayı bir profesör hakkında inceleme başlatılmasının doğru olmadığını kaydeden Özdemir, “Hocamızın okuldan uzaklaştırılması çok yanlış bir karar. Kendisi iyi bir profesördür. Bu ceza aslında Atilla Yayla’ya değil biz öğrencilere verilmiş bir cezadır” dedi.
Ömer Yıldız isimli öğrenci ise, ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Atilla hocamızın okuldan uzaklaştırılmasını güzel bulmuyorum. Kendisi en iyi hocalarımızdan biridir. Tekrar aramızda görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Atatürkçe Düşünce Topluluğu Başkanı Duygu Aslan ise, rektörlüğün verdiği uzaklaştırma kararının yerinde bir karar olduğunu iddia etti.
|