Devlet Bakanı Ali Babacan, kayıt dışılıkta son 4 yılda hiçbir ilerleme kaydedemediklerini belirterek, “Bunu itiraf etmek ve kabul etmek zorundayız” dedi.
Babacan, Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, herhangi bir ülke için yatırım çekebilmek ve avantaj sahibi olmanın önemli olduğunu belirtirken, önce siyasi sonra da makro ekonomik istikrarın sağlanmasıyla yatırımların çekilebileceğini söyledi.
İstihdam rakamlarına da değinen Babacan, yüzde 10 işsizliğin arkasındaki en önemli nedenlerden birinin beceri eşitsizliği olduğunu belirterek, bu nedenle sanayicinin kendisiyle çalışacak uygun eleman bulamadığını, bunun giderilmesinde mesleki eğitim becerilerini eşleştirmenin önemine dikkat çekti. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin hala önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Babacan şunları kaydetti: “Belki tek ilerleme kaydedemediğimiz alanlardan bir tanesi ne yazık ki budur. Geçtiğimiz 4 yıl içinde Türkiye’deki kayıt dışılıkla ilgili belki hiçbir ilerleme kaydedemedik. Bunu itiraf ediyorum ve kabul etmek zorundayız. Çok talihsiz tabii ama durum bu” cevabını verdi
Niyet mektubu tamam
Devlet Bakanı Ali Babacan, niyet mektubuyla ilgili taslak çalışmaların dün gece itibariyle tamamlandığını belirtirken, “Herhalde bu hafta sonu ya da Pazartesi falan imzalanır. Niyet mektubunun bütün detayları konusunda IMF heyetiyle mutabakat sağlanmış durumda” dedi.
Babacan, gözden geçirmenin aralık ayı içinde tamamlanması konusundaki planda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.
MB’den uyarı
Forumda konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, kayıtdışı ekonominin tam bir ekonomik kalkınmanın önünde engel olduğunu ifade ederek, kısa vadede yüksek maliyetler sebebiyle istihdamı desteklese de uzun vadede istihdam ve mali sektör üzerinde olumsuz etkisinin bulunduğunu kaydetti. Kayıtdışı istihdamın temel sebebinin istihdam üzerindeki yüksek maliyetler olduğunu belirten Durmuş, bu sebeble iş adamlarının üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini söyledi. (aa)
|