Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Şanlıurfa Müzesi’ndeki sayım işleminin tamamlandığını, bir sorun bulunmadığını belirtti. Yıldız, Müze Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, Kamu Yönetimi Reform Yasası çerçevesinde Türkiye genelindeki müzelerin bir kısmının kapatılacağını söyledi.
Bu kapsamda 21 müzenin faaliyetini sürdüreceğini, bunlar arasında Şanlıurfa Müzesi’nin de bulunduğunu ifade eden Yıldız, müzelerin ayakta durabilmesi için altyapısının sağlam olması gerektiğini vurguladı.
Sahip olduğu 74 bin tarihî eserle Türkiye’deki en büyük 5 müzeden biri olan Şanlıurfa Müzesi’nde, yer sorunu nedeniyle eserlerin ancak yüzde 10’unun sergilenebildiğini belirten Yıldız, ayrıca personel yetersizliğinden müzenin yıllardır hafta sonlarında ziyaretçilere hizmet veremediğine dikkati çekti.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeniden yapılandırılan Şanlıurfa Müzesi’ne bir süre önce Naci Toy’un müdür olarak atandığını bildiren Yıldız, şöyle konuştu:
“Ayrıca müzedeki arkeolog sayısı 7’ye, sanat tarihçisi sayısı da 2’ye yükseltildi. Personel eksikliği sebebiyle müze yıllardır hafta sonları kapalıydı. Çünkü müzenin açık olması için uzman eleman gerekiyordu. Eksiklik giderilince müzemiz hafta sonları da ziyarete açıldı.’’
74 BİN ESER SAYILDI
Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, gazetecilerin sorusu üzerine, müzedeki sayım işlemi hakkında bilgi verdi.
Yıldız Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen müfettişler kontrolünde yapılan sayım işlemlerinin bir süre önce tamamlandığını söyledi.
Devir teslim işlemlerinin de bittiğini ifade eden Yıldız, ‘’Şanlıurfa Müzesi’ndeki sayım işlemi tamamlandı, şu an için bir sorun bulunmuyor. Yani resmî anlamda bir sorun yok. Ancak müfettiş raporları henüz gelmedi’’ dedi.
Yıldız, sayımlarla ilgili geniş bilginin Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da valilikten alınabileceğini ifade etti.
Müze Müdürü Naci Toy ise Şanlıurfa Müzesi’ne ait depoların diğer müzelere oranla daha sağlıklı durumda olduğunu, depolardaki nem oranının eserlere zarar verebilecek nitelikte olmadığını savundu.
Şanlıurfa Müzesi’nde ‘’bazı tarihî eserlerin sahteleriyle değiştirildiği’’ iddiaları üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen 2 müfettiş, Temmuz ayında göreve başlamıştı.
ŞANLIURFA MÜZESİ
Ziyarete 37 yıl önce açılan müzede, Atatürk Barajı kurtarma çalışmalarından elde edilen binlerce tarihî eserin yanı sıra insanlık tarihine ışık tutacak niteliğe sahip Göbeklitepe kazıları sonucu gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler yer alıyor.
Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müzede, neolitik döneme ait çakmak taşları, kesici aletler, deliciler, taştan idoller, kaplar, kalkolitik dönemden ise pişmiş topraktan yapılmış, boyalı ve boyasız geometrik desenli seramikler, tunç çağına ait küp parçalarının yanı sıra etnografik eserler bulunuyor.
Hat sanatına ait eserler ve el yazması Kur’ân-ı Kerim’in de olduğu müzede, hayvan tasvirlerinin yer aldığı bir mozaik havuzu bulunuyor. Ayrıca birçok eser, yer darlığı nedeniyle depolarda muhafaza ediliyor.
|