Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Ve sandıklar açıldı

Dolmabahçe Sarayı’nın açılışının 150. yılı kutlama faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Sandıklarda Saklı Saray Yaşamı” adlı sergide, Millî Saraylar Tekstil Koleksiyonu’nda yer alan puşide, bohça, mahrama, seccade, bindallı gibi parçalar yer alıyor.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisinde düzenlenen “Sandıklarda Saklı Saray Yaşamı” adlı sergiyi ziyarete açtı.

Arınç, açılışta yaptığı konuşmada, bu sergide, saraylarda yaşanan muhteşem hayatın en güzel örneklerinin sergilendiğini vurgulayarak, “Bugüne kadar sandıklarda saklı kalmış, ama sarayımızın her bölümünde bulunan el emeği, göz nuru dünyanın en nadide eserlerinin sergilendiği bir sergiyi açıyoruz. Bu çok güzel örneklerle bizim koleksiyonumuzda bulunan bütün eserleri sergileme imkânımız oldu” dedi.

Bu parçaların gün yüzüne çıkıp sergilenmesinden büyük gurur duyduklarını belirten Arınç, millî saraylarda bulunan eserlerin her ay yeni sergilerle halkın önüne çıkarıldığını, bu sergilere dünyadan da çok talep bulunduğunu anlattı. Abu Dhabi’de yarın kendisinin açacağı bir sergide millî saraylarda bulunan koleksiyondan 137 parçanın sergileneceğini bildiren Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

“Daha sonra yine bu sergilerimizi arzu eden bütün ülkelerde, bunların dünya kültürü adına paylaşılmasını arzu ediyoruz. Saraylarımız büyük bir atılım içinde. Ziyaretçi sayımız her gün artıyor. Saraylarda yeni bölümlerimiz açılıyor.

İstanbullular için, Türkiye için çok büyük kazanım olduğunu düşünüyorum. Personelimiz de çok özveriyle çalışıyor. Sergilenmemiş hiçbir eser kalmayacak. Böylece ecdattan bize miras kalan, sadece bizim değil bütün insanlığın ortak malı olan bu kültür varlığımızı insanlığa en güzel şekilde sunma gayreti içinde olacağız.”

Millî Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş da sergide bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış çok değerli eserlerin sunulduğunu ifade ederek, izleyenlerin sergiden memnun kalması dileğinde bulundu.

Daha sonra serginin açılışını yapan TBMM Başkanı Arınç ve beraberindekiler hep birlikte sergiyi gezdiler.

“Sandıklarda Saklı Saray Yaşamı” sergisi, 15 Aralık 2006 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

Dolmabahçe Sarayı’nın açılışının 150. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergide, Millî Saraylar Tekstil Koleksiyonu’nda yer alan puşide, bohça, mahrama, seccade, bindallı gibi parçalar yer alıyor.

02.11.2006


 

Ahlat bastonuna AB desteği

Bitlis’in Ahlat ilçesinde baston üreticiliği yapan Refa Gökbulak, Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAKP) KOBİ bileşenleri kapsamında sunduğu projesinin kabulüyle birlikte 130 bin Euro hibe kredi aldıklarını söyledi.

Alınan kredi konusunda basın mensuplarına açıklama bulunan baston ustası Gökbulak, Ahlat bastonunun el emeği ve bol estetik figürleriyle tanınmasına rağmen, maddî imkânsızlıklar sebebiyle şimdiye kadar arzu edilen çeşitliliği yakalayamadığını belirtti. Avrupa Birliği desteğiyle Ahlat bastonunu yok olmaktan kurtarıp, dünya pazarında hak ettiği yere ulaştıracağına inandığını kaydeden Gökbulak, aylık kapasitelerinin 30 adet baston yapmak olduğunu söyledi. Amaçlarının eleman ve teçhizat takviyesiyle baston yapımının 2 yıl içerisinde aylık bin adete çıkarmak olduğunu anlatan Gökbulak, “Öncelikle atölyelerimizi iç ve dış dizaynla modernleştireceğiz. Kalifiye eleman yetiştirerek bastonculuğu genç nesillere sevdireceğiz. Özellikle ağaçların kaba işini makinelerle yaparak, zaman israfını önlemeyi hedefliyoruz. Böylece el işi, göz nurumuza daha fazla zaman ayırıp desen, motif, süsleme ve ince el işi işçiliğine daha çok önem vereceğiz. Böylece kaliteli ve ucuz aynı zamanda maliyeti düşük bastonları Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa pazarına sunacağız” dedi.

Ahlat bastonunun kalitesi ve isminin artık ülke sınırlarını zorlamasının zamanının geldiğini de sözlerine ekleyen Gökbulak, “Türkiye’de baston denildiğinde nasıl Ahlat bastonu akla geliyorsa, AB ülkelerinde de Ahlat’ın ismi bundan sonra marka olacak. Avrupalılara bastonu hem ihtiyaç, hem de aksesuar olarak pazarlamayı hedefliyoruz. Aldığımız 130 bin Euro hibe kredi baston sanatını ayağa kaldırmada bizlere katkı olacaktır. Bunu iyi kullanacağız” şeklinde konuştu.

02.11.2006


 

Şanlıurfa Müzesinde problem yok

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Şanlıurfa Müzesi’ndeki sayım işleminin tamamlandığını, bir sorun bulunmadığını belirtti. Yıldız, Müze Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, Kamu Yönetimi Reform Yasası çerçevesinde Türkiye genelindeki müzelerin bir kısmının kapatılacağını söyledi.

Bu kapsamda 21 müzenin faaliyetini sürdüreceğini, bunlar arasında Şanlıurfa Müzesi’nin de bulunduğunu ifade eden Yıldız, müzelerin ayakta durabilmesi için altyapısının sağlam olması gerektiğini vurguladı.

Sahip olduğu 74 bin tarihî eserle Türkiye’deki en büyük 5 müzeden biri olan Şanlıurfa Müzesi’nde, yer sorunu nedeniyle eserlerin ancak yüzde 10’unun sergilenebildiğini belirten Yıldız, ayrıca personel yetersizliğinden müzenin yıllardır hafta sonlarında ziyaretçilere hizmet veremediğine dikkati çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeniden yapılandırılan Şanlıurfa Müzesi’ne bir süre önce Naci Toy’un müdür olarak atandığını bildiren Yıldız, şöyle konuştu:

“Ayrıca müzedeki arkeolog sayısı 7’ye, sanat tarihçisi sayısı da 2’ye yükseltildi. Personel eksikliği sebebiyle müze yıllardır hafta sonları kapalıydı. Çünkü müzenin açık olması için uzman eleman gerekiyordu. Eksiklik giderilince müzemiz hafta sonları da ziyarete açıldı.’’

74 BİN ESER SAYILDI

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, gazetecilerin sorusu üzerine, müzedeki sayım işlemi hakkında bilgi verdi.

Yıldız Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen müfettişler kontrolünde yapılan sayım işlemlerinin bir süre önce tamamlandığını söyledi.

Devir teslim işlemlerinin de bittiğini ifade eden Yıldız, ‘’Şanlıurfa Müzesi’ndeki sayım işlemi tamamlandı, şu an için bir sorun bulunmuyor. Yani resmî anlamda bir sorun yok. Ancak müfettiş raporları henüz gelmedi’’ dedi.

Yıldız, sayımlarla ilgili geniş bilginin Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da valilikten alınabileceğini ifade etti.

Müze Müdürü Naci Toy ise Şanlıurfa Müzesi’ne ait depoların diğer müzelere oranla daha sağlıklı durumda olduğunu, depolardaki nem oranının eserlere zarar verebilecek nitelikte olmadığını savundu.

Şanlıurfa Müzesi’nde ‘’bazı tarihî eserlerin sahteleriyle değiştirildiği’’ iddiaları üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen 2 müfettiş, Temmuz ayında göreve başlamıştı.

ŞANLIURFA MÜZESİ

Ziyarete 37 yıl önce açılan müzede, Atatürk Barajı kurtarma çalışmalarından elde edilen binlerce tarihî eserin yanı sıra insanlık tarihine ışık tutacak niteliğe sahip Göbeklitepe kazıları sonucu gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler yer alıyor.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müzede, neolitik döneme ait çakmak taşları, kesici aletler, deliciler, taştan idoller, kaplar, kalkolitik dönemden ise pişmiş topraktan yapılmış, boyalı ve boyasız geometrik desenli seramikler, tunç çağına ait küp parçalarının yanı sıra etnografik eserler bulunuyor.

Hat sanatına ait eserler ve el yazması Kur’ân-ı Kerim’in de olduğu müzede, hayvan tasvirlerinin yer aldığı bir mozaik havuzu bulunuyor. Ayrıca birçok eser, yer darlığı nedeniyle depolarda muhafaza ediliyor.

02.11.2006


 

Osmaniye Musikî Derneği, çalışmalarına yeniden başladı

Osmaniye Musikî Derneği Ramazan sonrası çalışmalarına yeniden başladı. Musikî Derneği Başkanı Ethem Argun, dernek olarak musiki severlere kapılarının açık olduğunu söyledi.

Ara verdikleri koro çalışmalarına Ramazan ayının girmesi ile biraz geç başlamayı tercih ettiklerini belirten Argun, dernek faaliyetlerinin yeni üyelerin katılımıyla daha da güçleneceğini kaydetti.

Musikî severler için her yıl daha iyi olma gayreti ile başladıkları yeni sezona bu yıl da aynı şevkle hazırlandıklarını belirten Ethem Argun, “Derneğimiz bu yıl ki faaliyetlerini, geçen yıl yakın diyalog kurduğumuz ve icraatlarımızda kıymetli katkılarını gördüğümüz Gaziantep Belediye Konservatuarı öğretim üyelerinden Yahya Özkuyucu öncülüğünde yapacak” dedi.

Argun, dernek faaliyetlerine katılmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.

02.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004