|
|
|
İş dünyasının morali bozuk |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son ekonomik gelişmeler nedeniyle iş dünyasının moralinin kötü olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ilk altı ayda bir önceki yılın ilk altı ayına göre protestolu senetlerin sayısının yüzde 47 arttığını belirtti.
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak TOBB Müşterek Oda Toplantısı’na katılmak için Artvin’e gelen Hisarcıklıoğlu, Belediye Düğün Salonunda yapılan ‘’Artvin İli Müşterek Oda Toplantısı’’na katıldı. Toplantıda Türkiye’de meydana gelen ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ilk 6 ayda bir önceki yılın ilk 6 ayına göre protestolu senetlerin sayısının yüzde 47 arttığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Kurulan şirket sayısı yüzde 14 artarken, Artvin’de yüzde 36 artmıştır. İş dünyasının yüzde 30’u işlerin iyiye gideceğini düşünürken, yüzde 32’si kötüye gideceğini tahmin ediyor. Durum böyle olduğuna göre iş dünyasında moraller kötüdür” diye konuştu.
“HERKESE EŞİT YAKINIM”
Başkan olduğu günden itibaren odayı hiçbir zaman bir partinin ön veya arka bahçesi yaptırmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, Baykal’a ne kadar yakınsa Erdoğan’a da o kadar yakın olduğunu ifade etti. Gerektiği yerde gereken eleştirileri yaptığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, TOBB’un siyaset üstü bir yer olduğunu ve kendisinin de her zaman bu görev bilincinde hareket ettiğini söyledi.
“PRANGALARI ÇÖZÜN EN GELİŞMİŞ
10 ÜLKE ARASINA GİRELİM”
Dış siyaset ve iç siyasetin ayrılmaz olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, dış siyasetteki başarısızlığın iç siyasete ve ekonomiye de yansıdığını dile getirdi. İhracat artarken, cari açığın da arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İthalatı kısalım diyorlar. Ama bu daha kötüye götürür. Tek çare üretim yapmaktır. Türkiye, gelecek 20 yılda gelişmiş 10 ülke arasına girebilir. Yeter ki ayaklarımızdaki prangaları çözsünler. Türkiye’de sektörel ve bölgesel teşvik yapılmalıdır. Şu anki uygulamadan Türkiye’de sadece 6 il memnun. Biz her şeye rağmen başaracağımıza inanıyoruz. 20 yıl önce 2 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’de günümüzde 80 milyar dolar ihracat yapılmıştır. Üstelik ihracatımızın yüzde 65’ini AB ülkelerine yapmaktayız. Bunu Türk müteşebbisi ve sanayicisi ile yaptı. Yine yaparız. Yeter ki ayağımızdaki prangaları çözsünler. Devletten bunu talep ediyoruz. Sökün prangaları ilk 10 girelim” diyerek sözlerine son verdi.
“ÖNEMLİ OLAN HAKLI OLDUĞUMUZU
ANLATMAK”
Artık Türkiye’de iç politikanın yönetimi kadar dış politikadaki yönetimin de önemli olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, şöyle devam etti: “Dış siyaseti de iyi yönetemiyorsanız ekonominizi sarsıyorsunuz. Buradaki hatalarda pahalıya patlıyor. Uluslararası alanda haklı olmanız yetmiyor. 74’de haklı sebeplerden Kıbrıs’a çıktık ancak ambargoyu kim yedi? 2004’te bir çok olumsuzluğa rağmen Annan Planı’nı kabul ettik ancak yine de verilen sözler tutulmadı. Güney kesim dünyaca eleştirilmesine rağmen biz haklılığımızı anlatamadık. Ermeni meselesinde de ‘devlet arşivlerimizi açacağız’ dedik ancak gelinen noktada Ermeniler tüm dünyada istediğini alıyor. Önemli olan bir tepkiyi göstermek veya bir şeyi yapmak değil, haklılığınızı tüm dünyaya anlatmaktır. Biz bunu yapamadık. Reklamımızı, lobimizi yapamıyoruz.”
|
/ ARTVİN
30.10.2006
|
|
|
Türkiye'yi İstanbul besliyor |
Hızla artan nüfusu ve sorunları ile devleti uğraştıran İstanbul, Hazineye sağladığı katkı ile de Türkiye’nin yüzünü güldürüyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü istatistiklerinden derlenen verilere göre, devlet kasasına giren her 100 YTL’nin 41,66 YTL’sini İstanbul karşılıyor.
Bu yılın Ocak-Eylül döneminde bütçe gelirlerinin yüzde 10,45’lik bölümü Merkez Saymanlığı kanalıyla Hazineye aktarıldı. Merkez Saymanlığı hariç, 9 aylık bütçe gelirlerinin illere dağılımında ilk sırada 47 milyar 765 milyon YTL ile İstanbul yeraldı. 81 ilde toplanan gelirlerin yüzde 41,66’sı İstanbul’dan geldi. Ankara, 16 milyar 176,1 milyon YTL’lik gelir ile yüzde 14,10’luk bir paya sahip olurken, başkenti 14 milyar 909,5 milyon YTL’lik gelir ve yüzde 13’lük oran ile Kocaeli izledi. İzmir de, 11 miyar 140,4 milyon YTL’lik gelir ve yüzde 9,71’lik oran ile Kocaeli’nin arkasında yer aldı.
DEVLETE YÜK OLMAYAN İL SAYISI 19
Verilere göre devlet, bu dönemde sadece 19 ilde yaptığı harcamanın üzerinde gelir elde edebildi. Bu illerin başında yer alan İstanbul, kendisine yapılan 4 milyar 762,5 milyon YTL’lik harcamaya, 48 milyar YTL’ye yaklaşan bir gelirle karşılık verdi. Bu tutarın, 43,8 milyar YTL’sini de vergi gelirleri oluşturdu. Böylece devletin İstanbul’a yaptığı her 1 YTL’lik harcama, 10 YTL olarak geri döndü.
İstanbul’un dışındaki kendi kendine yeten iller de, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Mersin, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Rize, Tekirdağ, Zonguldak, Aksaray, Kırıkkale ve Yalova olarak sıralandı. Uşak ve Bartın’da da toplanan gelirin, yapılan harcamaya çok yaklaştığı tespit edildi. Kocaeli, TÜPRAŞ sayesinde devletin yaptığı harcamanın oransal olarak karşılığını en fazla aldığı il olarak da belirlendi. Bu ilimize yapılan toplam harcama 911,4 milyon YTL oldu, Kocaeli’den sağlanan gelir ise 17 milyar 703,9 milyon TL’si vergi olmak üzere 14 milyar 909,5 milyon YTL olarak hesaplandı. Bu şekilde Kocaeli, devlete 1’e karşı 16 kazandırdı. İlk 9 ayda Ankara’ya da 7 milyar 426,2 milyon YTL harcama yapıldı. Ankara’dan, 12 milyar 794,3 milyon YTL’si vergilerden olmak üzere 16 milyar 176,1 milyon YTL de gelir elde edildi. Reel getirisi yüksek illerden İzmir’de 11 milyar 140,3 milyon YTL, Bursa’da ise 2 milyar 782,3 milyon YTL kazanç sağlandı.
Bu arada İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir, söz konusu dönemde bütçeye 89 milyar 991,1 milyon YTL aktardı. Böylece, 9 ayda 81 ilden toplanan kaynağın yüzde 78,47’sini bu 4 il sağlamış oldu.
AÇIK VEREN İLLER DOĞU’DA
Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, bütçesi en fazla açık veren illerin başında ise Hakkari yer aldı. Ocak-Eylül döneminde devlet bütçesinden, Hakkari’ye 297,2 milyon YTL verildi. Buna karşılık elde edilen gelir 22 bin 855 YTL’de kaldı. Böylece Hakkari, devletten 13 alıp, karşılığında 1 verdi.
Tunceli de 10 YTL’lik harcamaya karşılık, devlete 1 YTL kazandırdı. Bu ilimiz için devlet kasasından ilk 9 ayda 165 bin 225 YTL çıktı, Hazineye gelen para ise 21 bin 206 YTL oldu. Bingöl, Bitlis ve Muş da, devlete yaptığı katkı, devletin verdiğinden çok az olan diğer iller olarak belirlendi.
|
/ ANKARA
30.10.2006
|
|
|
Köprü gelirleri 3. köprüyü yapıyor |
Boğaziçi köprüleri ile işletmedeki paralı yollardan 2001-2005 yılları arasında geçiş yapan araçlardan toplam 1 milyar 283 milyon 58 bin 591 YTL gelir elde edildi. Yapılan ön etütlere göre yeni bir Boğaz köprüsünün yaklaşık maliyeti de 1,4-1,5 milyar YTL dolaylarında bulunuyor.
Bu maliyetin içinde kamulaştırma, asma köprü inşaatı, otoyol bağlantı yolları için yapılacak harcamalar da bulunuyor.
Karayolları Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Boğaziçi köprüleri ile otoyolların son 5 yıla ilişkin araç ve geçiş ücreti rakamları netleşti. Buna göre, 2001-2005 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönem içinde Boğaziçi köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet köprüsünden geçiş yapan araçlardan 556 milyon 828 bin 226 YTL gelir elde edildi. Aynı süre içinde köprülerden 635 milyon 265 bin 320 aracın geçiş yaptığı bildirildi. İşletmedeki paralı otoyolların 2001-2005 yılları arasındaki toplam geliri ise 726 milyon 230 bin 365 YTL oldu. 5 yıllık dönem sonunda paralı otoyollardan 463 milyon 335 bin 229 araç geçiş yaptı. 2001-2005 yılları arasında boğaziçi köprüleri ile paralı otoyollardan geçiş yapan araçlardan toplam 1 milyar 283 milyon 58 bin 591 YTL gelir elde edildi.
|
/ ANKARA
30.10.2006
|
|
|
Turizm gelirinde 8. sıradayız |
Konumu itibariyle hemen hemen her mevsim turist çeken Türkiye, en fazla turizm geliri elde eden ülkeler sıralamasında 8. sırada bulunuyor. Türkiye, 2005 yılında elde ettiği 18,2 milyar dolarlık turizm geliri ile sıralamada, Almanya ile Avusturya arasında yer alıyor.
Dünya Turizm Örgütü (WTO) verilerinden derlenen bilgiye göre, dünyada en fazla turizm gelirini 81,7 milyar dolar ile ABD elde ediyor. 2004 yılında da 74,5 milyar dolar ile zirvede bulunan ABD’nin turizm gelirleri 2005 yılında yüzde 9,6 oranında artış gösterdi.
ABD’yi turizm gelirleri 2004 yılına göre yüzde 5,8 artışla 47,9 milyar dolar gerçekleşen İspanya ve turizm geliri 40,8 milyar dolardan 42,3 milyar dolara yükselen Fransa izliyor. Geçen yıl turizmden 35,4 milyar dolar kazanan İtalya, sıralamada dördüncü sırada bulunuyor. Ancak, en yüksek gelirler sıralamasında ilk 10’da bulunan ülkeler ile karşılaştırıldığında, İtalya’nın 2005 yılındaki turizm gelirinin bir önceki yıla göre 0,7 oranında gerilediği dikkati çekiyor. Bu arada turizmden İngiltere 30,4 milyar dolar, Çin Halk Cumhuriyeti ise 29,3 milyar dolar kazanıyor.
|
/ ANKARA
30.10.2006
|
|
|
Pancar çiftçisi destek bekliyor |
Geçtiğimiz yıl 2,10 YTL olan mazot fiyatının bu yıl 2,27 YTL’ye, gübre fiyatlarının ise 50 YKr’den 57 YKr’ye çıkmasına karşın, pancar alım fiyatlarının 10,5 YKr’den 9 YKr’ye düşmesinin, çiftçiyi sıkıntıya düşürdüğü belirtildi.
Konya’nın merkez Meram İlçesi Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, yaptığı açıklamada, Türkiye’de şeker pancarı üretiminin tarımın önemli bir parçası olduğunu, pancar üretiminin de en fazla Konya’da yapıldığını söyledi.
|
/ KONYA
30.10.2006
|
|
|
Gençlere iş fırsatı projesi |
Türkiye’deki genç işsizlere, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü kazanan filmden esinlenerek hazırlanan ‘’Rosetta Planı’’ ile iş imkanı oluşturulacak.
Avrupa Birliği ‘’İstihdamı Teşvik Tedbirleri Topluluk Programı’’ çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu tarafından ortaklaşa yürütülen ‘’Gençler İçin Başlama Vuruşu-Rosetta Planı’’ projesi eylem planı hazırlandı.
İlgili tarafların katılımı ile 31 Ekimde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılacak toplantıda, Rosetta Planı’nın Belçika’da uygulanan orijinal haline yönelik getirilebilecek muhtemel değişikliklerle Türkiye’ye uygun hale dönüştürülebilmesi için gerekli şartları belirleyen eylem planı görüşülecek. Rosetta Planı, belli bir gençlik yaş aralığı tespit edilmek suretiyle lise ve üzeri eğitim alan gençlerin, belli sayının üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde işçi sayısının yüzde 3-6’sı gibi bir oranla istihdam edilmesi zorunluluğunu tesis etmek ve uygulamayı işverenlere yönelik bazı finansal düzenleme ve teşviklerle cazip kılarak gençlere en kısa sürede iş veya eğitim/staj fırsatı sunmaktan oluşuyor.
|
/ GAZİANTEP
30.10.2006
|
|
|
Bor sempozyumu Ankara'da toplanıyor |
III. Uluslararası Bor Sempozyumu, 2-4 Kasım 2006 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Dünyanın en fazla bor rezervine sahip bulunan Türkiye, bu potansiyelini harekete geçirecek çalışmaları sürdürüyor.
En önemli doğal kaynağı olan bor mineralleri konusunda gelişmeleri izlemek, bora dayalı sanayi ürünleri konularındaki araştırma sonuçlarını bilim çevreleri tartışmak amacı ile Türkiye bu alanda önemli bir toplantıya daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, TMMOB ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilecek olan III. Uluslararası Bor Sempozyumu, 2-4 Kasım 2006 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcının iştirak edeceği toplantıda, borun Türk ekonomiye kazandırılması ve bu konuda yapılan çalışmalar ele alınacak. İki gün sürecek sempozyumda, bor mineralleri, özellikleri ve araştırmaları, rezerv-üretim bor madenciliği ve zenginleştirilmesi, bor kimyasalları ve bor ürünleri, bor ürünlerinin endüstride kullanımı, bor endüstrisindeki gelişmeler ve yapıları araştırmalar, borun pazarlama ve ekonomisi, bor politikaları, bor ile ilgili hukuki ve yasal mevzuat, canlılar ve bor ile bor ve çevre konuları ele alınacak.
|
/ ANKARA
30.10.2006
|
|
|
KİT yatırımında aslan payı TEDAŞ'ın |
Özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşlardan Türk Hava Yollarında (THY) yapılan hisse satışı ile birlikte buranın KİT statüsünden çıkarılması, kapsamdaki kuruluşların gelecek yıl yapacağı yatırımların yarı yarıya azalmasına neden oldu.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerini baz alarak yapılan hesaplamalara göre, bu yıl için THY’nin de dahil olduğu özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yatırım tutarının 1 milyar 455 milyon YTL düzeyinde olması bekleniyor. Söz konusu yatırım rakamının 700 milyon YTL’si THY’nin yatırım kaleminde yer alıyor.
Öte yandan, THY’deki kamu hissesinin yüzde 50’nin altına düşmesi ile birlikte yatırımlar içinde yer almaması 2007 yılında yapılacak yatırımların 725 milyon YTL düzeyinde kalmasına neden olacak.
Söz konusu rakamlar özelleştirme kapsamındaki kuruluşların gelecek yıl yapacağı yatırımların bu yıla göre yüzde 50,2 oranında azalması anlamına geliyor. Bu arada önümüzdeki yıl özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yapacağı 725 milyon YTL’lik yatırım yüzde 68’i TEDAŞ tarafından gerçekleştirilecek. TEDAŞ, 2007 yılında 493 milyon YTL tutarında yatırım hedefliyor. Bu kuruluşu 106 milyon YTL yatırım ve yüzde 14,6’lık pay ile Petkim izlerken, TEKEL de 88 milyon YTL tutarında yatırım planlıyor.
|
/ ANKARA
30.10.2006
|
|
|
Mobilyada spot dönemi |
Yeni evlenecek çiftler ve mobilyasını yenilemek isteyenler, mağazaların 3’te 1’i fiyatına satılan spot piyasadan alışveriş yapıyor.
Adana’daki spot mobilya mağazalarının bulunduğu Kocavezir İş Merkezi’nde, çok sayıda yeni evlenecek çift ve mobilyasını yenilemek isteyen vatandaş, mağazalardaki ürünlerin aynılarını, 3’te 1’e ulaşan fiyatlarla alıyor. Özer Mobilya’nın sahibi İsmet Özer (45), 15 yıldır iş merkezinde mobilyacılık yaptığını belirterek, uygun fiyatlarla satılan mobilyalara rağbetin arttığını belirtti. Kendilerinin ürettiği ya da uygun fiyata peşin olarak üreticilerden satın aldıkları mobilyaları, mağazalardaki gibi vitrin ve kira masrafları olmadan, vade farkı eklemeden, peşin olarak uygun fiyata sattıklarını ifade eden Özer, bazen çok az kullanılmış ya da vitrin ürünü olarak kullanılan mobilyaları da sattıklarını kaydetti.
|
/ ADANA
30.10.2006
|
|
|
|