Silâhların denetlenmesi konusunda yaklaşık 3 yıldır sürdürülen uluslar arası kampanyanın ardından Birleşmiş Milletler, Silâh Ticaret Antlaşması üzerinde çalışılmaya başlanmasını kabul etti. Uluslar arası Af Örgütünün yazılı açıklamasına göre, BM Genel Kurulunda önceki gün yapılan oylama, “hükümetlerin Silâh Ticaret Antlaşmasına doğru attığı ilk adım” olması açısından önem taşıyor.
Açıklamada, oylamada Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 139 ülkenin anlaşmanın lehine oy kullandığı, ABD’ninse karşı oy kullanan tek ülke olduğu belirtildi.
Af Örgütünün açıklamasında, Silah Ticareti Antlaşması üzerinde çalışmaların gelecek yıl başlayacağı ve BM’nin yeni Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un anlaşmanın hayata geçirilmesi için üye ülkelerle temaslarda bulunacağı kaydedildi. Uluslararası Af Örgütünden Kate Gilmore, BM Genel Kurulundaki oylamanın önemine dikkati çekerek, “Silâh Ticareti Antlaşmasına yönelik bu güçlü destek, sorumsuzca yapılan silâh ticaretini engelleme yolunda hükümetlerin attığı çok önemli ve tarihî bir adımdır” dedi.
Gilmore, uygulanabilir bir antlaşmanın, binlerce insanın hayatına mal olan sistematik cinayetleri, tecavüz ve işkenceyi engelleyeceğini söyledi.
|