(...) Türkiye’de üniter devlet prensibi bayrak kadar, ülke bütünlüğü kadar önemlidir. Çünkü kimlik farklarının politik olarak kurumlaşması çatışmayı hızlandırıyor, bu bakımdan eyalet sistemlerinin sicili kötüdür! (John McGarry, The Politics of Ethnic Conflict refulation, sf. 34)
Türkiye’de bir Kürt sorunu vardır ve çözümü, kimlikleri bastırarak büsbütün militanlaştırmak değildir. Bunu seksen yıllık acı tecrübelerle gördük.
Çözümün ayaklarından biri ekonomik ve sosyal entegrasyondur; nüfusun iç içe geçmesidir. Eyalet sistemi ekonomik bütünleşmeyi frenler, yoksulluk ve radikalizmi besler.
Siyasi entegrasyonun adı demokrasidir! Ezilmişlik duygusunu gidermek için özgürlükler ve siyasi katılım... Büyük partilerin etnik kimlikli kitleleri kazanabilecek politikalar üretmesi ulusal bütünleşme için hayati derecede önemlidir! (McGarry, aynı eser. sf. 21)
Mehmet Ağar’ın yapmak istediği budur ve ülke yararınadır. Bölgede ayrı bir siyasi coğrafya resminin oluşmasını önlemenin yolu, ülkenin tümüne dayanan partilerin bölgesel oylarının artması, tabanlarının genişlemesidir. Ağar bunun için çalışıyor, inşallah başarır da. Demokrat Parti çizgisine bu yakışır.
Ağar’a yüklenen CHP, bölgede neden taban kaybetti ve bu kayıp kimlere yaradı, önce bunu bir düşünmeli!
Milliyet, 20 Ekim 2006
|