Fransız Meclisinin “Ermeni soykırımı”nın inkârını suç sayan yasayı kabul etmesini eleştiren İngiliz The Guardian gazetesi, “Avrupa için tabuları yıkma zamanıdır, yenilerini dikme zamanı değil” diyerek, “Ermeni soykırımını inkârı suç sayacağımıza, Yahudi soykırımını inkârı suç olmaktan çıkarmalıyız’’ dedi. Timothy Garton Ash imzasıyla yayınlanan yazıda “Gerçek ancak, tarihçilerin tutuklanma ya da yargılanma korkusu yaşamadan yapacakları araştırmalarla ortaya çıkartılabilir” denildi.
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, Avrupa’nın ’Ermeni soykırımı’nı reddetmeyi suç saymak yerine Yahudi katliâmını reddetmenin bile suç sayılmaktan çıkarılarak tabuları yıkması gerektiğini dile getirdi.
CNN TÜRK’ten Metin Güneş’in haberine göre Timothy Garton Ash imzalı makalede, “Fransa Ulusal Meclisi gerçeğe, adalete ve insanlığa muhteşem bir darbe vurdu” görüşü savunuldu.
Makalede, “sen çok yaşa Fransa. Ama müsaade et de bu kahraman Avrupa tarihinin bir başlangıcı olsun. Şimdi İngiltere Parlamentosu 1940’ta Rusların Katyn’de Polonyalı subayları öldürmesinin reddedilmesini suç saysın. Bırakın Türk Parlamentosu da Cezayir’de Fransızların isyancılara işkence yaptığının inkâr edilmesini suç haline getirsin” denildi.
“Bırakalım Almanya parlementosu Sovyet Gulag’ının varlığını reddetmeyi suç saysın” diyen yazar şöyle devam etti: “İrlanda Parlamentosu İspanyol engizisyonunun yaptığı korkunç olayları inkâr etmenin suç sayılması için Parlamento’dan bir yasa geçirsin. İspanya Parlamentosu’nun da Sırpların Kosova’da Arnavutlara karşı soykırıma kalkışmadığını iddia edenlere 10 yıl hapis cezası verilmesini öngören bir yasa çıkarmasına izin verelim.”
Yazar eksik olan tek şeyin Avrupa Birliği’nde bu ‘iğrenç’ düşünce suçlarına karşı idam cezası uygulanamayacak olmasını öne sürdü ve “ama zamanla bunu da değiştirebiliriz” dedi.
“Fransız-Ermeni lobisi dışında aklı başında hiç kimsenin senatoda reddedileceğinden nerdeyse emin olunan böyle bir tasarıyı nasıl oluyor da ilerici ve aydınlatıcı bir adım olarak gördüklerini aklım almıyor” diyen yazar, “Fransa Parlamentosu nereden oluyor da 90 yıl önce bir milletin bir başka millete ne yaptığın tanımlayacak tarihi terminolojiyi belirleme hakkına sahip olduğunu sanıyor?” diye sordu.
Türkiye’nin AB üyeliği engellenmek isteniyor
“Yasayı destekleyenlerin 90 yıllık bir adaletsizliği ortadan kaldırmak için hareket ettikleri şeklindeki yorumlar konusunda pek de emin değilim” diyen yazar, “keşke bundan o kadar emin olabilseydim. Fransız-Ermenilerinin oylarını kapmak için dalkavukluk yapmak ve Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı yeni bir engel çıkarmak da diğer gerekçeler” diye yazdı. Savunduğu fikrin, ‘I. Dünya Savaşı sonrası katledilip, sürülen ya da canını kurtarmak için kaçmak zorunda kalan Emenilerin çektiklerini’ sorgulamayla ilgili olmadığını belirten yazar, “kimse tarihi yasalaştırmaz” dedi.
“Gergin ideolojik siyasetin yaşandığı bu zamanda bu tasarı tamamen yanlış yönde atılmış bir adımdır” diyen yazar, “bir yandan biz kendimiz fikir özgürlüğünü kısıtlayıp diğer yandan Türkiye ve Mısır ya da diğer devletleri köhne tarihi, ulusal ve dinî konuları yasal koruma altına almak adına ifade özgürlüğünü kısıtlamalarını eleştiremeyiz” dedi.
|