Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamı, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapmasının ardından bir karar tasarısı üzerinde bir anlaşmaya vardı. Yoğun müzakerelerin ardından kararı oylamak için toplanan BM Güvenlik Konseyinin 15 üyesi, Kuzey Kore’nin nükleer deneme iddiaları için yaptırımlar içeren bir karar tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı.
Yaklaşık 40 dakika süren ve basına kapalı olarak yapılan toplantının sonunda, Güvenlik Konseyi dönem başkanı Japonya Büyükelçisi Kenzo Oshima ve ABD Büyükelçisi John Bolton kısa bir açıklama yaptı.
Bu arada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore ile ilgili üzerinde anlaşmaya vardığı karar tasarısını oybirliği ile kabul etti. Kuzey Kore’nin BM temsilcisi, kararı reddettiklerini söyledi. Güvenlik Konseyinin 15 üyesinin tamamı tarafından desteklenen karar tasarısı, BM Şartının Yedinci Bölümünün 41. maddesi uyarınca bazı yaptırımlar içeriyor. Oybirliği ile kabul edilen karar tasarısında, Kuzey Kore’nin 9 Ekim 2006 tarihinde yaptığını açıkladığı nükleer deneme kınandı.
Kararda, Pyongyang hükümetinden başka bir nükleer deneme yapmaması ya da balistik füze fırlatmaması istenirken, Kuzey Kore hükümetinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) uyması istendi. BM Güvenlik Konseyi kararında, Kuzey Kore’nin balistik füze programıyla ilgili her türlü programını askıya almasının beklendiği belirtilirken, ayrıca Pyongyang’ın tüm nükleer silahlarını ve nükleer programlarını terk etmesi gerektiği vurgulandı.
Kararın önemli bir tarafı ise Kuzey Kore’nin nükleer silah ya da füze yapmasına yarayacak malzemelerin bu ülkeye, diğer ülkeler tarafından ticaretini engellemeyi öngörmesi.Karara göre, BM’ye üye devletler, askeri araçlar ve malzemelerin Kuzey Kore’ye satılmasını ve transfer edilmesini dolaylı ya da dolaysız engellemeyeçağrılıyor. Ayrıca karar, bu ülkeye teknoloji transferini de engellemeye çalışıyor. Karara göre, Kuzey Kore’nin aynı transferi BM’nin üye ülkelerine ihraç etmesi de engelleniyor.
Yine karara göre, Kuzey Kore’nin nükleer, kimyasal ve biyolojik silah ya da füze programlarıyla ilgisi olduğu belirlenen kişilerin ve kuruluşların malvarlıklarının dondurulması ve bu kişilere seyahat yasağı getirilmesi öngörülüyor.
Karara göre, BM ülkelerine kendi ulusal yasaları çerçevesinde ve uluslararası hukuk kurallarına uyarak, Kuzey Kore’den gelen ve bu ülkeye giden kargoları denetleme yetkisi veriliyor.
Kararda, askeri yaptırımdan sözedilmezken, diplomatik çabalara da önem verildiği ve bu kapsamda altılı görüşmelerin başlaması gerektiği vurgulanıyor.Kararda, Pyongyang’a bu görüşmelere önşartsız dönme çağrısında bulunuluyor ve Kuzey Kore’nin diyaloğa yanaşması halinde bu yaptırımlarınkaldırılacağı bildiriliyor. Tam tersi durumda ise yaptırımların sertleşebileceği vurgulanıyor.
Tepkiler : Kuzey Kore hakettiğini buldu!
Bu arada, ABD Başkanı George Bush, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’yle ilgili aldığı kararla, bu ülkeye “hızlı ve sert bir mesajın gönderildiğini” söyledi. Bush, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, “BM’nin bu kararı, ‘Kore yarımadasını nükleer silahlardan arınmış görmek istediğimiz konusunda kararlılığımızda birleştiğimizi’ söylüyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Alexeyev ise, “Kuzey Kore’nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin altılı görüşmelerin sürdürülmesini istediğini” bildirdi. Avustralya, BM Güvenlik Konseyinin örceki günKuzey Kore ile ilgili aldığı kararı, “şaşırtıcı şekilde sert” olarak değerlendirdi. Güney Kore, nükleer silah denemesinde bulunduğunu açıklayan Kuzey Kore’ye yaptırımlar öngören BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nükleer silah denemesinde bulunduğunu açıklayan Kuzey Kore’ye yönelik BM Güvenlik Konseyinde karara varılan yaptırımların ardından, bu ülkeye karşı ek tedbirler düşündüklerini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Birleşmiş Milletler Teşkilatının (BM) nükleer deneme yaptığını açıklayan Kuzey Kore’ye yönelik kararını, memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Fransa Dışişleir Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’ye yaptırım kararının memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Kuzey Kore: Karar çifte standart ürünü
Öte yandan, Kuzey Kore’nin BM Daimi Temsilcisi kararın oybirliği ile kabul edilmesinden sonra bir konuşma yaptı. Kuzey Kore hükümetinin Güvenlik Konseyikararını tamamen reddettiğini söyleyen temsilci, kendisinden sonra Güney Kore temsilcisini dinlemeden salondan çıktı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi JohnBolton olayı protesto ederek, ikinci kez Kuzey Kore temsilcisinin konuşmasını yaptıktan sonra Güvenlik Konseyi’ni terk ettiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore ile ilgili aldığı kararı reddettiklerini açıklayan Kuzey Kore Büyükelçisi Pak Gil Yon, BM’yi çifte standart uygulamakla suçladı. BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararı aldıktan sonra bir açıklama yapan Büyükelçi Pak Gil Yon, Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’ye yaptırımlar içeren kararının oybirliğiyle kabul edilmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ve kararı tamamen reddettiklerini ifade etti.
|