|
|
|
"Lübnan bitti" hedef Gazze |
İsrail Savunma Bakanlığının üst düzey yetkilisi Amos Gilad, İsrail’in Gazze Şeridine yönelik saldırılarını arttıracağını söyledi. Gilad, İsrail askerî radyosuna yaptığı açıklamada, ‘Filistin’den gelen füzeleri engellemek’ ve ‘Mısır üzerinden yapılan silâh kaçakçılığına son vermek’ amacıyla Gazze Şeridine yönelik saldırıları arttıracaklarını bildirdi.
Üst düzey yetkili, “Siyasetimiz açık: Bu atışları ve silah kaçakçılığını önlemek için her türlü çabayı sarf edeceğiz. Güçlenen Hamas, İsrail’in güvenliği için bir tehdittir. Bundan böyle önceliğimiz, terörizmin devam ettirilmesini giderek daha da zorlaştırmaktır” dedi.Silah kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak Mısır sınırının denetimini yeniden ele geçirmek amacıyla Gazze Şeridi’nin güneyinde geniş çaplı bir askeri operasyon düzenlenmesi ihtimalinin sorulması üzerine Amos Gilad, çok net bir cevap vermedi ve “Akıl ve deneyim, sürpriz etkisini ortadan kaldırmamak için, bize bu türden meseleleri kamuoyu önünde ele almamayı öğretti” dedi ve Mısırlı yetkililerin silah kaçakçılığıyla mücadele konusunda aldığı sonuçların çok daha iyileştirilebileceğini kaydetti.
Radyoya göre, Lübnan savaşı sırasında Hizbullah tarafından kullanılanlarla aynı tipteki Rus yapımı birçok tanksavar roketi kısa süre önce Gazze Şeridi’ne sokuldu. Radyo haberinde, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz’in, “İsrail, Gazze Şeridi’nin ikinci bir Lübnan olmasına izin vermeyecek” dediği belirtiliyor.
Bu arada, İsrail ordusunun, akşam saatlerinde Gazze Şeridi’ndeki Beyt Hanun’a 2 kilometre kadar girdiği bildirildi.Filistinli güvenlik kaynakları, havadan desteklenen çok sayıda İsrail zırhlı aracı, buldozer ve askeri aracın, Beyt Hanun’un doğu tarafından 2 kilometre kadar içeri girdiği ve daha sonra da güney girişini kapattığını belirttiler.
|
/ KUDÜS
16.10.2006
|
|
|
Kuzey Kore’ye oybirliğiyle jet yaptırım |
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamı, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapmasının ardından bir karar tasarısı üzerinde bir anlaşmaya vardı. Yoğun müzakerelerin ardından kararı oylamak için toplanan BM Güvenlik Konseyinin 15 üyesi, Kuzey Kore’nin nükleer deneme iddiaları için yaptırımlar içeren bir karar tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı.
Yaklaşık 40 dakika süren ve basına kapalı olarak yapılan toplantının sonunda, Güvenlik Konseyi dönem başkanı Japonya Büyükelçisi Kenzo Oshima ve ABD Büyükelçisi John Bolton kısa bir açıklama yaptı.
Bu arada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore ile ilgili üzerinde anlaşmaya vardığı karar tasarısını oybirliği ile kabul etti. Kuzey Kore’nin BM temsilcisi, kararı reddettiklerini söyledi. Güvenlik Konseyinin 15 üyesinin tamamı tarafından desteklenen karar tasarısı, BM Şartının Yedinci Bölümünün 41. maddesi uyarınca bazı yaptırımlar içeriyor. Oybirliği ile kabul edilen karar tasarısında, Kuzey Kore’nin 9 Ekim 2006 tarihinde yaptığını açıkladığı nükleer deneme kınandı.
Kararda, Pyongyang hükümetinden başka bir nükleer deneme yapmaması ya da balistik füze fırlatmaması istenirken, Kuzey Kore hükümetinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) uyması istendi. BM Güvenlik Konseyi kararında, Kuzey Kore’nin balistik füze programıyla ilgili her türlü programını askıya almasının beklendiği belirtilirken, ayrıca Pyongyang’ın tüm nükleer silahlarını ve nükleer programlarını terk etmesi gerektiği vurgulandı.
Kararın önemli bir tarafı ise Kuzey Kore’nin nükleer silah ya da füze yapmasına yarayacak malzemelerin bu ülkeye, diğer ülkeler tarafından ticaretini engellemeyi öngörmesi.Karara göre, BM’ye üye devletler, askeri araçlar ve malzemelerin Kuzey Kore’ye satılmasını ve transfer edilmesini dolaylı ya da dolaysız engellemeyeçağrılıyor. Ayrıca karar, bu ülkeye teknoloji transferini de engellemeye çalışıyor. Karara göre, Kuzey Kore’nin aynı transferi BM’nin üye ülkelerine ihraç etmesi de engelleniyor.
Yine karara göre, Kuzey Kore’nin nükleer, kimyasal ve biyolojik silah ya da füze programlarıyla ilgisi olduğu belirlenen kişilerin ve kuruluşların malvarlıklarının dondurulması ve bu kişilere seyahat yasağı getirilmesi öngörülüyor.
Karara göre, BM ülkelerine kendi ulusal yasaları çerçevesinde ve uluslararası hukuk kurallarına uyarak, Kuzey Kore’den gelen ve bu ülkeye giden kargoları denetleme yetkisi veriliyor.
Kararda, askeri yaptırımdan sözedilmezken, diplomatik çabalara da önem verildiği ve bu kapsamda altılı görüşmelerin başlaması gerektiği vurgulanıyor.Kararda, Pyongyang’a bu görüşmelere önşartsız dönme çağrısında bulunuluyor ve Kuzey Kore’nin diyaloğa yanaşması halinde bu yaptırımlarınkaldırılacağı bildiriliyor. Tam tersi durumda ise yaptırımların sertleşebileceği vurgulanıyor.
Tepkiler : Kuzey Kore hakettiğini buldu!
Bu arada, ABD Başkanı George Bush, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’yle ilgili aldığı kararla, bu ülkeye “hızlı ve sert bir mesajın gönderildiğini” söyledi. Bush, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, “BM’nin bu kararı, ‘Kore yarımadasını nükleer silahlardan arınmış görmek istediğimiz konusunda kararlılığımızda birleştiğimizi’ söylüyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Alexeyev ise, “Kuzey Kore’nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin altılı görüşmelerin sürdürülmesini istediğini” bildirdi. Avustralya, BM Güvenlik Konseyinin örceki günKuzey Kore ile ilgili aldığı kararı, “şaşırtıcı şekilde sert” olarak değerlendirdi. Güney Kore, nükleer silah denemesinde bulunduğunu açıklayan Kuzey Kore’ye yaptırımlar öngören BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nükleer silah denemesinde bulunduğunu açıklayan Kuzey Kore’ye yönelik BM Güvenlik Konseyinde karara varılan yaptırımların ardından, bu ülkeye karşı ek tedbirler düşündüklerini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Birleşmiş Milletler Teşkilatının (BM) nükleer deneme yaptığını açıklayan Kuzey Kore’ye yönelik kararını, memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Fransa Dışişleir Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’ye yaptırım kararının memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Kuzey Kore: Karar çifte standart ürünü
Öte yandan, Kuzey Kore’nin BM Daimi Temsilcisi kararın oybirliği ile kabul edilmesinden sonra bir konuşma yaptı. Kuzey Kore hükümetinin Güvenlik Konseyikararını tamamen reddettiğini söyleyen temsilci, kendisinden sonra Güney Kore temsilcisini dinlemeden salondan çıktı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi JohnBolton olayı protesto ederek, ikinci kez Kuzey Kore temsilcisinin konuşmasını yaptıktan sonra Güvenlik Konseyi’ni terk ettiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore ile ilgili aldığı kararı reddettiklerini açıklayan Kuzey Kore Büyükelçisi Pak Gil Yon, BM’yi çifte standart uygulamakla suçladı. BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararı aldıktan sonra bir açıklama yapan Büyükelçi Pak Gil Yon, Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’ye yaptırımlar içeren kararının oybirliğiyle kabul edilmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ve kararı tamamen reddettiklerini ifade etti.
|
/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
16.10.2006
|
|
|
Üç Amerikan askeri daha öldü |
Irak’ta üç Amerikan askerinin daha öldüğü açıklandı. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, askerlerden birinin cuma günü başkent Bağdat civarında, diğerinin de önceki gün ülkenin batısında çatışmalarda öldüğü belirtildi.
Irak’ta ay başından beri ölen Amerikalı askerlerin sayısının 46’ya çıktığı, ABD’nin Irak’ı işgal ettiği Mart 2003’ten bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısının da 2756’ya yükseldiği belirtiliyor.
|
/ BAĞDAT
16.10.2006
|
|
|
Fransız Parlamentosu Amerikalı Ermenileri sevindirdi |
ABD’deki en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerikan Ermeni Meclisi (AAA), Fransa parlamentosunun alt kanadının, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
AAA’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’den gelen ters yöndeki çağrılara karşın, ‘’Fransız meclisinin, Ermeni soykırımının inkar edilemezliği ilkesinin korunmasına olan bağlılığının sürmesinden dolayı’’ kuruluşun duyduğu memnuniyet dile getirildi. Açıklamada, Fransa’daki yasa teklifinin geçerlilik kazanabilmesi için parlamentonun üst kanadı Senato tarafından da onaylanması ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından imzalanması gerektiği hatırlatıldı.
|
/ WASHINGTON
16.10.2006
|
|
|
Peçeli öğretmen kovulmakla karşı karşıya |
İngiltere’de yerel yönetimlerden sorumlu bakan Phil Woolas, peçe takarak okula gelen 23 yaşındaki öğretmen yardımcısı Aishah Azmi’nin işten çıkartılmasını istedi.
Derslerde peçesini çıkartmayı reddettiği için kızağa çekilen öğretmenin, çocuklarla iletişim kurmasının peçesi nedeniyle imkansız olduğunu belirten Woolas, “Azmi peçeyle derslere girmekte ısrar ederek, işini yapamaz duruma düşüyor” dedi. West Yorkshire’da 7-11 yaş grubuna eğitim veren bir ilkokulda öğretmen yardımcılığı yapan Aishah Azmi ise bugüne kadar peçesinin hiçbir soruna yol açmadığını, öğrencilerinin hiçbir şikayetleri bulunmadığını ve peçenin iletişim kurmayı imkansızlaştırdığına inanmadığını söyledi.
|
/ LONDRA
16.10.2006
|
|
|
İskoçyalı imama saldırı |
İskoçya’nın Glasgow kentinde bir imam, görev yaptığı camide saldırıya uğradı ve dövüldü. Glasgow’un merkezindeki “Dawat ul İslam” camisinin imamı olan 53 yaşındaki Bangladeşli Muhammed Şemsuddin’in cuma günü akşam saatlerinde saldırıya uğradığı açıklandı.
Polis, saldırıyı düzenleyen kişinin 35-40 yaşlarında olduğunu belirtirken, görgü tanıkları, saldırganın önce imama ağır küfürler ettiğini, sonra da saldırıp, imamı tekme ve yumruk atarak dövdüğünü ve başına sandalyeyle vurduğunu bildirdi. İmam Şemsuddin’in kaldırıldığı hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildiği belirtildi. “Dawat ul İslam” camisi, Glasgow’un merkezinde, daha ziyade Glasgow Üniversitesi’nin Müslüman öğrenci ve öğretim üyelerinin ibadet ettiği bir cami olarak biliniyor. Camide aynı anda 250 kişi namaz kılabiliyor.
|
/ LONDRA -
16.10.2006
|
|
|
‘Suriye işbirliğine hazır’ |
Suriye’deki temaslarının ardından Türkiye’ye geçen İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, “Suriye’nin BM Güvenlik Konseyinin Lübnan ile ilgili 1701 sayılı kararının uygulanmasında işbirliği yapmak istediğini” söyledi.
Ankara’ya gelmek üzere Suriye’den ayrılmadan önce basın toplantısı düzenleyen Moratinos, Suriyeli yetkililerden 1701 sayılı kararın uygulanmasında işbirliğine yönelik çok olumlu yanıtlar aldığını belirterek, Suriyeli yetkililerin kararın uygulanması için yapıcı katkılar sağlamak istediğini söyledi.
|
/ ŞAM
16.10.2006
|
|
|
Lübnan’da BM’ye gözdağı |
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, dün gece Birleşmiş Milletler (BM) merkezi yakınlarındaki bir binaya saldırı düzenlendiği, olayda 4 kişinin hafif yaralandığı açıklandı.
Güvenlik kaynakları ve görgü tanıkları, saldırganların Beyrut’un orta kesimlerindeki bir tepeden RPG’lerle bir binaya ateş açtıklarını söyledi. Tanıklar, 2 el bombasının isabet ettiği binada, bir banka şubesiyle bir gece kulübünün bulunduğunu belirtti. BM ofislerine 30 metre uzaklıkta meydana gelen olayla ilgili soruşturma başlatılırken, güvenlik güçleri de bölgeye kordon altına aldı. Şu ana kadar saldırıyı üstlenen olmadı.
|
/ BEYRUT
16.10.2006
|
|
|
Türk dostu Ermeniler de rahatsız |
Fransa meclisinin, sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa teklifini kabul etmesine en anlamlı tepki Suriye’de yaşayan bir Ermeni’den geldi.
Tehcir kanunuyla Kahramanmaraş’tan Suriye’ye göç ettirilen bir ailenin çocuğu olan Ermeni Edward Halladjian, Fransa Meclisinin aldığı kararı siyasi olarak değerlendiriyor. Halladjian, “Bizimle Türk kardeşlerimiz arasında hiçbir sorun yok” diyor.
Fransa Meclisinin sözde Ermeni soykırımını tanımamayı suç sayan yasa teklifini kabul etmesine en anlamlı tepki Suriye’de yaşayan Edward Haladjian adlı Ermeni’den geldi. Yusuf İsa isimli bir Türk ile Al Boustan Turizm şirketini 15 yıldır işleten Edward Halladjian, Fransayı Ermeni meselesini siyasi bir koz olarak kullanmakla suçluyor. Masasından Ermenistan bayrağını eksik etmeyen Edward Halladjian, duvara ise üzerinde Sultan Ahmet Camii’nin resmi bulunan bir takvim asmış. Halladjian, Türk ve Ermeni halk arasında bir sonunun olmadığına vurgu yapıyor.
Türkiye ile Ermeniler arasındaki sorunların çok geride kaldığına dikkat çeken Halladjian,”Biz Suriye’de Türklerle kardeş gibi geçiniyoruz. Ermenilere Türkler tarafından soykırım uygulandığının iddia edilmesine nenden olan meseleyi biz çoktan unuttuk. Bu, yüz yıl önceki mesele. Biz Ermeniler, Türklerle bir arada yaşamaya alışmış bir milletiz. Sonuç olarak her iki millet arasında çok büyük sorunlar yok” diyor.
Fransa’nın Ermeni meselesini Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmemesi konusunda siyasi bir koz olarak kullandığını düşünen Halladjian, “Türklerle hiçbir sorunumuz yok. Eğer bu meselenin çözümü isteniyorsa her iki taraf bir araya gelsin ve bu sorunu çözsünler.’’ değerlendirmesinde bulunuyor.
Türk ortağı Yusuf İsa ile yaklaşık 15 yıldır beraber çalıştıklarını anlatan Halladjian,”Birlikte bir turizm şirketini ortak olarak işletiyoruz. Avrupa’dan Türkiye’den ve dünyanın çeşitli gelen turistlere dini ve tarihi mekânlar ile ilgili organizasyonlar yapıyoruz. Ben Ermeni’yim, Yusuf bey de Türk. Aramızda her hangi bir sorun olmadan kardeş gibi çalışıyoruz. Bunun için Allah’a şükrediyorum” diye konuşuyor.
|
/ ŞAM
16.10.2006
|
|
|
|