|
|
|
Karadeniz’de kepenkler iniyor |
Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, fındıkta yaşanan sorun sebebiyle son 8 ayda bin 600 esnafın kepenk indirdiğini söyledi. Kara, yaptığı açıklamada, Giresun’da ekonominin çarkının fındıktan sağlanan parayla döndüğünü ifade ederek, ‘’Üretici ve dolayısıyla esnaf ve sanatkâr 2004 yılında yaşanan dondan, 2005’de ürün bedellerini alamamasından, 2006 yılında ise düşük fiyattan mağdur oldu ve bu olumsuzluk halen büyüyerek devam etmektedir’’ dedi.
2006 ürünü fındığın serbest piyasada maliyetin altında bir rakamdan işlem gördüğünü kaydeden Kara, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere bir süre önce yetkililer, 2006 ürünü fındığın kilogramının maliyetini 3.4 YTL açıklamıştı. Ancak, fındık serbest piyasada en yüksek 2.8 YTL’den işlem görüyor. Bunu anlamak mümkün değil. Fındık ve fındık üreticisinin üzerine oynanan oyun, esnaf ve sanatkârı aradan çıkarmıştır. Fındıkta yaşanan sorun sebebiyle son 8 ayda bin 600 esnafımız kepenk indirmiştir. Buna karşılık ise 600 işyeri açılmış, açanlar da bin pişman olmuştur. Çünkü, piyasada yaprak dahi kıpırdamamaktadır.’’
TMO’nun performansı hayal kırıklığına yol açtı
Kara, 2006 ürünü fındık alımı için görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çalışmalarının başarısız olduğunu savunarak, şunları kaydetti: “İktidar, TMO’yu piyasadaki arz fazlası fındığı almak ve dolayısıyla serbest piyasada fiyatların yükselmesini sağlamak amacıyla görevlendirmişti. 12 Eylül’de alımlara başlayan TMO’nun, bugüne kadar aldığı ürün 14 bin ton dolayında. Halbuki piyasadaki arz fazlası ürün 150 bin tonu aşkın. Piyasalardaki fiyat dengesinin sağlanması için arz fazlası ürünün en geç 1 Ekim’e kadar alınması gerekiyordu. TMO’nun performansı hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu konuda TMO’yu ve onu görevlendirenleri artık samîmî bulmuyoruz.’’
Yörede sosyal patlamanın yaşanmaması için fındık fiyatlarına acil müdahale edilmesi gerektiğini savunan Kara, ‘’Fiyat düşük olduğu için üretici ürünü satmamakta, dolayısıyla piyasaya para girmemektedir. Üretici, esnaf ve sanatkar kan ağlamaktadır. Kira ve Bağ-Kur primini ödeyemeyen esnaf ve sanatkâr, haciz kıskacında, iflâsın eşiğindedir. Fındık fiyatlarına müdahale edilmediği takdirde esnafın iflâsının ve kepenk indirmesinin önüne geçilemeyecektir’’ diye konuştu.
|
/ GİRESUN
02.10.2006
|
|
|
Binalarda yalıtım kazanç ve tasarruf sebebi |
Yapılarda standart yalıtımla, iklimlendirme giderlerinde yüzde 50 oranında tasarruf sağlamanın mümkün olabileceği, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda Türkiye’nin yılda yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf sağlayabileceği bildirildi.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, yaptığı açıklamada, ekstra masraf ve sorunlardan uzak bir kış geçirmek isteyenlerin evlerinin soğuğa, yağmura ve neme hazır olup olmadığını acilen kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi.
Bu kontrol listesinin başında da ısı yalıtımı uygulamasının yer aldığını belirten Şen, ısı yalıtımı ile yakıt faturalarında ortalama yüzde 50 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Bu tasarrufun sadece kış ayları için geçerli olmadığını kaydeden Şen, ‘’Önümüzdeki yaz serinlemek için ödenecek elektrik faturalarının da yarı yarıya azalması anlamına geliyor’’dedi.
Şen, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanan ısı yalıtımı uygulaması için bugünlerin en uygun dönem olduğunu ifade ederek, dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığını kaydetti.
Yalıtımın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığını belirten Şen, yakıt tasarrufu sayesinde yalıtıma harcanacak paranın 2 ila 5 yıl içinde sağladığı tasarrufla geri döneceğini vurguladı.
Şen, yalıtımın yakıt giderlerinde sağladığı tasarrufu rakamlarla ortaya koymak amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmaya göre, İstanbul’da 5 katlı yalıtımlı bir binada oturanların yıllık yakıt harcamaları için 8 bin 525 YTL daha az ödeyeceklerini, bu tasarrufun Ankara’da 11 bin 376 YTL, Erzurum’da ise 18 bin 254 YTL’ye ulaştığını belirtti.
Tüm konutların, standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda Türkiye’nin yılda yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini belirten Şen, şunları kaydetti: “Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri, diğer önemli faydalar arasındadır. Bu tasarrufun eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlara aktarılacağı göz önüne alındığında toplumsal refahımız için de önemli katkı sağlayacaktır.’’
Isı yalıtımının sadece elektrik ve yakıt faturalarını yarı yarıya düşürmekle kalmadığını ifade eden Şen, aynı zamanda konutları daha rahat ve sağlıklı hayat alanlarına dönüştürdüğünü, bunun yanında çevreye daha az zehirli gaz salınmasına katkı sağladığını da sözlerine ekledi.
|
/ ADANA
02.10.2006
|
|
|
Doğuya doğalgaz |
Doğalgazın Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik sürdürülen çalışmalar devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 1 Ocak 2006 tarihinde programa alınan Diyarbakır şehrinin doğal gaz dağıtımı lisansı ile ilgili ihalede ilk adım atıldı.
EPDK Diyarbakır şehrinden oluşan dağıtım bölgesi dağıtım lisansı için açılan dağıtım ihalesinde ihale dosyalarının satışına başlanıyor.
EPDK tarafından yapılan duyuruda, Diyarbakır doğal gaz dağıtım lisansı ihalesine katılmak isteyen firmalar söz konusu ihaleye ilişkin dosyaları 2-4 Ekim 2006 tarihlerinde temin edebilecekler. İhale dosyasında belirlenen kriterler doğrultusunda firma veya firma gruplarınca hazırlanacak teklifler EPDK tarafından ilân edilecek tarihte alınacak. Diyarbakır doğal gaz dağıtım lisansı ihalesinin bu yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.
|
/ ANKARA
02.10.2006
|
|
|
Mısır ve buğday stokları azaldı |
Kuru hava şartları sebebiyle üretimin düşmesi ve artan talebin karşılanamaması gibi etkenler yüzünden buğday ve mısırda dünya stokları giderek azalıyor.
Alınan bilgiye göre, Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), 28 Eylül 2006 tarihli son raporunda, geçen yıl 618 milyon ton olarak gerçekleşen dünya buğday üretiminin 2006-2007 döneminde 588 milyon ton düzeyinde olacağını tahmin ediyor.
Güney Yarımküredeki üretici ülkelerde üretim şartlarının kötüleşmesi sebebiyle geçen ayki rapordan 5 milyon ton daha düşük tahmin edilen IGC’nin son raporunda, Avustralya ve Arjantin’deki kuru havanın üretimi düşürdüğü belirtildi.
Buğday tüketiminin 607 milyon ton olarak öngörüldüğü raporda, 2005/06 sezonu sonunda 135 milyon ton olan küresel buğday stoklarının Temmuz 2006/Haziran 2007 dönemi sonunda 116 milyon tona düşeceğinin tahmin edildiği kaydedildi. 2002-2003 döneminde 165 milyon ton olan dünya buğday stokları, 2004/2005’de 138 milyon tona, geçen yıl da 135 milyon tona gerilemişti. Konseyin raporunda, dünya mısır üretiminin, Temmuz 2006/Haziran 2007 döneminde 698 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörüldü. 2006/07 sezonu dünya mısır tüketiminin 724 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Dünya mısır stokları, 2004/2005 yılında 132 milyon ton iken geçen yıl 125 milyon tona gerilemişti.
|
/ KONYA
02.10.2006
|
|
|
Tüketiciler, komisyon ücretlerinden şikâyetçi |
Bankaların havale ücretlerinin yüksekliğinden yakınan tüketici sayısının her geçen gün arttığı belirtilerek, komisyon ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi istendi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, Bankacılık Mevzuatı’nın tüketiciden komisyon ücretlerinin alınmasına imkân tanıdığını, ancak bunun makul bir düzeyde olması gerektiğini söyledi.
Bir banka ile diğer bir bankada yapılan aynı işlem için farklı ücretler alınmasına bir anlam veremediklerini belirten Deniz, bankalar arasında aynı standarttaki bir işlem için çok büyük farkların olmaması gerektiğini, bildirdi.
|
/ ADANA
02.10.2006
|
|
|
İhracatın yüzde 75’i 5 ilden |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ocak-Ağustos döneminde, 56 ilin ihracatını artırdığını belirterek, ihracat artış yüzdesi en yüksek illerin Kilis, Kırşehir ve Zonguldak olduğunu bildirdi. Tüzmen, ihracatın yüzde 75’inin 5 ilden yapıldığını kaydederek, 81 ilin de ihracatçı il yapılması çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Bakan Tüzmen, iller bazında ihracatla ilgili olarak A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye’den yapılan ihracatın büyük bölümünün hâlâ büyük illerden yapıldığını ifade etti ve şöyle devam etti:
‘’İhracatımızın yüzde 75’i İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara’dan yapılmaktadır ama Anadolu’daki illerimizin ihracat artışları da hızla artmaktadır. Bu illerimizin ihracatları henüz çok küçük olduğu için ihracat artışları yüksek olmasına rağmen genel ihracat içindeki payları düşüktür.’’ 2006 yılı Ocak-Ağustos döneminde 56 il ihracatında artış gerçekleştiğini de kaydeden Tüzmen, 81 ilin de ihracatçı il yapılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Bütün illeri kapsayan ihracat eğitim çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Tüzmen, ihracat yapmak isteyen girişimcilerin Dış Ticaret Müsteşarlığı’na ve İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi’ne (İGEME) başvurmalarını istedi.
|
/ ANKARA
02.10.2006
|
|
|
ETSO Başkanı Mıhlayanlar: Hükümet teşvikte yeni çalışma içinde |
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mıhlayanlar, hükümetin Teşvik Yasası ile ilgili yeni bir çalışma yaptığını belirterek, ‘’Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) bulunduğu Lalapaşa-Süloğlu bölgemiz bölgesel anlamda teşvik kapsamına rahatlıkla girebilecek bir yerde’’ dedi.
Mıhlayanlar, yaptığı açıklamada, kalkınmada öncelikli 49 il arasında teşvikten yeterince yararlanamayan illerin bulunduğunu, teşvikten yararlananların ise sıkıntı içinde ve alamayanların da muzdarip olduğunu söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni Teşvik Yasası ile ilgili başlattığı çalışmanın Bakanlar Kurulu’nda değerlendirileceğini ifade eden Mıhlayanlar, ‘’OSB’nin bulunduğu Lalapaşa-Süloğlu bölgemiz bölgesel anlamda teşvik kapsamına rahatlıkla girebilecek bir yerde. Bu bölge insanının millî hasıladan aldığı pay Türkiye ortalamasının altındadır. OSB’nin bu bölge içinde olmasını da büyük avantaj olarak nitelendiriyorum’’ dedi. Mıhlayanlar, gelecekte Edine OSB’yi gerek sektörel, gerekse bölgesel bazda avantajlı bir bölge olarak gördüğünü kaydetti.
|
/ EDİRNE
02.10.2006
|
|
|
|