Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali, Yıldırımtürk, piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin, ‘’İçteki piyasa oyuncularının, dışardan bir tedirginlik ve kriz ithal etmeye çalıştıklarını düşünüyorum’’ değerlendirmesini yaptı.
Konuyla ilgili sorularını cevaplayan Yıldırımtürk, hareketliliğin önceki gün öğleden sonra başladığını kaydetti. Dün sabah, piyasa açılışında beklentilerin olumlu olduğunu, özellikle FED’in faiz oranlarını değiştirmemesinin gelişmekte olan piyasalarda olumlu bir etki oluştur masının beklendiğini aktaran Yıldırımtürk, şunları kaydetti: ‘’Ancak, günün ikinci yarısında tam tersi bir hareket oldu. Dövizde, bono faizlerinde yükseliş, Borsada da gerileme yaşandı. Daha ziyade içteki piyasa oyuncularının dışardan bir tedirginlik ve kriz ithal etmeye çalıştıklarını düşünüyorum.
Hareketlilik spekülatif
Sebebi ise, Hazine’nin salı günü yapacağı iç borçlanma ihalesinde biraz daha fazla faiz oranıyla borç para satma düşüncesi... Biraz spekülatif hareket gibi görünüyor. Bundan önceki açıklamalarında Hazine, iç borç geri ödemesinden daha az borçlanacağını açıklamıştı ancak Eylül ayının ilk borçlanmasında tam tersi oldu. Neredeyse itfası kadar borçlandı. Bu sefer de öyle olur düşüncesiyle piyasa oyuncuları yüksek faizle Hazineye borç para satmaya çalışıyorlar. Bu da dövizi tetikleyerek oluyor. Döviz tetiklenince diğer piyasalar da birbirine bağlı olduğu için bono faizlerinde yükselme, Borsada gerileme oluyor. Geçici bir durum var gibi, kısa vadeli bir tedirginlik ve spekülatif bir hareketlilik görünüyor.’’
Merkez Bankasının piyasaları izlediğini bu konuda tedbir alacağını düşündüğünü kaydeden Yıldırımtürk, ‘’Bu belki bir sözlü açıklama veya oynaklık daha da ileri giderse satış şeklinde müdahale olabilir’’ dedi.
Piyasalar neden hareketli?
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gitmemesi sonrası kısa süreli olumlu bir seyir izleyen piyasalarda hava tersine döndü. FED faiz kararının ardından, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin piyasaların gündemine oturduğu gözlemleniyor.
Macaristan’da halk ayaklanması , Brezilya’da seçim öncesi iktidar paritisi hakkında açılan soruşturmalar, Tayland’da darbe ve kredi görünümünün negatife çevrilmesi , Polonya’da koalisyonda yaşanan çatlak, Ekvador’un dış borçlarını ödememeyi düşündündüğünü açıklaması ve Güney Afrika’da cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesi gelişmekte olan piyasalara bakışı olumsuza çevirirken, yurtiçi piyasalarında bundan etkilendiği görülüyor.
|