Balıkesir’in Edremit Körfezi bölgesinde genellikle düğünlerde yapılan keşkeği dövmek için kullanılan özel sopalar tarihe karışıyor. Eskiden kazanlardaki keşkekleri dövebilmek için büyük uğraş veren düğün sahipleri, bundan sonra özel keşkek mikseriyle bu sıkıntıyı aşmayı planlıyor.
Özellikle Çanakkale bölgesinde sopa yerine bu tür yöntemler kullanarak keşkeğin hem pratik hem de çabuk hazırlandığını belirten Mustafa Akkan, “Edremit’te ilk defa böyle bir yöntem uygulanıyor. Bundan sonra keşkekler sopa yerine makinelerle dövülecek” dedi.
Düğünlerin değişmez yemeği keşkek için iyi cins buğday dibek taşında veya kazanlarda dövülür. Keşkek, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, Anadolu’da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma, buğday ve etten oluşan bir yemektir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş, bazen neredeyse yemeğin içinde erimiş durumdadır. Bazı yörelerde hiç et kullanılmaz, sadece üzerine gezdirilen tereyağıyla servis yapılır.
|