Bankaların, tüketici kredilerinde temkinli davranması sebebiyle yasadışı yollarla faizle borç para veren ve ‘’tefeci’’ olarak tanımlanan kişilerin, borcunu kapattıkları ‘’müşteri’’nin aynı kartından faiziyle taksitlendirerek tahsilata yöneldikleri iddia edildi.
Tüketici Hakları Merkezi Derneği (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Faruk Hançer, son dönemlerde tefecilerin ‘’çek-senet imzalatmak’’ yerine, borç para verdikleri kişilere, kurdukları şirket adına bankalardan aldıkları POS makinesiyle ‘’mal satışı karşılığında taksitli ödeme imkanı sunulmuş gibi’’ işlem yaptırdıkları yönünde yoğun ihbarlar aldıklarını belirtti.
Hançer, yıllardan beri gündeme getirmelerine ve ‘’tuzak’’ olarak nitelendirmelerine rağmen bankaların ‘’asgari ödeme’’ uygulamasını kaldırmadıklarını, bu durumun tüketiciyi daha fazla harcama yapmaya yönlendirdiğini, sonuçta biriken borçların içinden çıkılmaz hal aldığını bildirdi.
Milyonlarca kredi kartı mağduru bulunduğu ve bankaların ‘’batık kredi’’ sorunuyla karşılaşmamak için tüketici kredilerine temkinli yaklaşmasının, ‘’tefeci’’ diye adlandırılan kişilerin ‘’ekmeğine yağ sürdüğünü’’ savunan Hançer, şunları söyledi: ‘’Aldığımız bilgilere göre, tefeciler, kart borçlularının borcunu kapatıyorlar ve aynı karttan bu kez faiziyle verdikleri parayı tahsil ediyor. Faiz belirlenirken de yapılan vade dikkate alınıyor. İntihar olayları sebebiyle çek-senet yerine POS makinesiyle çalışan tefeciler, yüzde 2-6 arasında faiz uyguluyorlar. Örneğin, 30 bin YTL’lik kredi kartı borcunu 12 ayda kapatmak isteyen bir kişi, tefeciye 39 bin YTL para ödüyor. Vade uzadıkça, ödenen miktar da artıyor.’’
Hançer, kredi kartı mağdurları için çıkarılan yasadan bu sıkıntıyı yaşayanların sadece yüzde 15’inin faydalandığını ve uygulamanın amacına ulaşamadığını belirterek, ‘’Bu yüzden kart mağdurları tefecilerin eline düşüyor. Biz başından beri asgari ödemenin tuzak olduğunu söylüyor ve kaldırılmasını istiyorduk. Gelinen aşama ne yazık ki haklı olduğumuzu gösteriyor’’ dedi.
|