Çocuğunuza kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken herhangi bir yaş yok. Uzmanlara göre, bebekler bile kitaptaki resimlere bakabilir, okuduğunuz kelimelerdeki ritmi, kafiyeleri fark edebilir ve sizin çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışabilir.
Uzmanlar, çocuklara yüksek sesle kitap okumanın onların zihinsel ve dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunup, okumayı öğrenmeye hazırladığını, okul başarılarını yükselttiğini ve hayat boyu sürecek bir okuma sevgisi kazanmalarını sağladığına dikkat çekiyor.
“Birlikte kitap okuyarak geçireceğiniz özel zamanlar çocuğunuzla aranızdaki bağın güçlenmesine katkıda bulunur ve ona değer verdiğinizi göstermenin çok özel ve yararlı bir yoludur.” diyen uzmanlar, her yaş dönemine göre, kitap okuma alışkanlığının kazanma yolları olduğunu belirtiyor.
Okul öncesi dönemden 3. sınıfa kadar olan çocuklara kitap okunması konusunda küçük ipuçları veren eğitimciler, anne-babalara çocukların kitap okumaya erken yaşlarda başlaması ve sık sık okuması gerektiğini söylüyor.
Rehber öğretmen Semra Ok, “İlk yıllar yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisinin aşılanması açısından kritik yıllardır. Çocuğa kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken bir yaş yoktur. Kitap okumak hem yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisini aşılayacak, hem de çocuğunuzun dil ve zihinsel gelişimini destekleyecek, birlikte vakit geçirmenizi sağlayarak ilişkinizi de güçlendirecektir.” dedi.
Rehber öğretmen Semra Ok, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi çin şu tavsiyelerde bulunuyor; “Hergün birlikte okuyun; çocuğunuza her gün kitap okuyun. Kitap okuma süresini aranızda yakın ve rahatlatıcı bir ilişki kurduğunuz sıcak ve sevgi dolu bir zamana dönüştürün. Herşeyi isimlendirin; nesnelerin isimlendirilmesini içeren oyunlar oynayarak kavrama becerilerini destekleyin.
‘Kulağın nerede’ ya da kulağına dokunarak ‘bu nedir’ gibi sorular sorun. Okumaktan ne kadar hoşlandığınızı belirtin; çocuğunuza onunla birlikte kitap okumaktan ne kadar hoşlandığınızı söyleyin.
‘Okuma saatinizin’ günün en sevdiğiniz zamanı olduğunu söyleyin. Okurken sesinizi eğlenceli biçimlerde kullanın. Çocuğunuza esprili ve ifadeli bir şekilde okuyun. Farklı sesler ve ses tonları kullanın.
Ne zaman durmanız gerektiğini bilin. Çocuğunuzun ilgisi dağıldığında ya da dikkatini toplamakta zorlandığından okumaya bir süre ara verin. İnteraktif olun. Kitapta neler olduğunu tartışın, sayfadaki nesneleri gösterin ve sorular sorun.
Aynı kitabı tekrar tekrar okuyun. Çocuğunuzun en sevdiği kitabı gerekirse yüzlerce kez yeniden okuyun. Yazmak hakkında da konuşun. Çocuğunuza yazıların soldan sağa ilerlediğini ve kelimeler arasındaki boşlukları gösterin.”
|