Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bebekler bile kitap okuyabilir’

Çocuğunuza kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken herhangi bir yaş yok. Uzmanlara göre, bebekler bile kitaptaki resimlere bakabilir, okuduğunuz kelimelerdeki ritmi, kafiyeleri fark edebilir ve sizin çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışabilir.

Uzmanlar, çocuklara yüksek sesle kitap okumanın onların zihinsel ve dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunup, okumayı öğrenmeye hazırladığını, okul başarılarını yükselttiğini ve hayat boyu sürecek bir okuma sevgisi kazanmalarını sağladığına dikkat çekiyor.

“Birlikte kitap okuyarak geçireceğiniz özel zamanlar çocuğunuzla aranızdaki bağın güçlenmesine katkıda bulunur ve ona değer verdiğinizi göstermenin çok özel ve yararlı bir yoludur.” diyen uzmanlar, her yaş dönemine göre, kitap okuma alışkanlığının kazanma yolları olduğunu belirtiyor.

Okul öncesi dönemden 3. sınıfa kadar olan çocuklara kitap okunması konusunda küçük ipuçları veren eğitimciler, anne-babalara çocukların kitap okumaya erken yaşlarda başlaması ve sık sık okuması gerektiğini söylüyor.

Rehber öğretmen Semra Ok, “İlk yıllar yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisinin aşılanması açısından kritik yıllardır. Çocuğa kitap okumaya başlamak için beklemeniz gereken bir yaş yoktur. Kitap okumak hem yaşam boyu sürecek bir okuma sevgisini aşılayacak, hem de çocuğunuzun dil ve zihinsel gelişimini destekleyecek, birlikte vakit geçirmenizi sağlayarak ilişkinizi de güçlendirecektir.” dedi.

Rehber öğretmen Semra Ok, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi çin şu tavsiyelerde bulunuyor; “Hergün birlikte okuyun; çocuğunuza her gün kitap okuyun. Kitap okuma süresini aranızda yakın ve rahatlatıcı bir ilişki kurduğunuz sıcak ve sevgi dolu bir zamana dönüştürün. Herşeyi isimlendirin; nesnelerin isimlendirilmesini içeren oyunlar oynayarak kavrama becerilerini destekleyin.

‘Kulağın nerede’ ya da kulağına dokunarak ‘bu nedir’ gibi sorular sorun. Okumaktan ne kadar hoşlandığınızı belirtin; çocuğunuza onunla birlikte kitap okumaktan ne kadar hoşlandığınızı söyleyin.

‘Okuma saatinizin’ günün en sevdiğiniz zamanı olduğunu söyleyin. Okurken sesinizi eğlenceli biçimlerde kullanın. Çocuğunuza esprili ve ifadeli bir şekilde okuyun. Farklı sesler ve ses tonları kullanın.

Ne zaman durmanız gerektiğini bilin. Çocuğunuzun ilgisi dağıldığında ya da dikkatini toplamakta zorlandığından okumaya bir süre ara verin. İnteraktif olun. Kitapta neler olduğunu tartışın, sayfadaki nesneleri gösterin ve sorular sorun.

Aynı kitabı tekrar tekrar okuyun. Çocuğunuzun en sevdiği kitabı gerekirse yüzlerce kez yeniden okuyun. Yazmak hakkında da konuşun. Çocuğunuza yazıların soldan sağa ilerlediğini ve kelimeler arasındaki boşlukları gösterin.”

/ BURSA

06.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP’li Uzunkaya: BOP’a ilgi duyanları kınıyorum

  ALTYAPI ÇÖKTÜ

  İsrail hacklendi

  Tepkisizlik ekonomik çıkar sebebiyle

  İmam hatiplilerin katsayı isyanı

  Şemdinli’de artık mızrak çuvala sığmıyor

  Memur-Sen’den büromuza ziyaret

  Tüzmen: Lübnan, petrol ürünü istedi

  Turistlere AB broşürü

  Hacı Hüsrev’de 500 polisle şafak baskını

  KESK’ten hükümete: Görüşmelere hazırlıklı gel

  Gaziantep-İzmir uçak seferleri 16 Ağustos’ta

  Vekillerde ‘tele-kulak’ alarmı

  “Türkiye’de ciddî bir hekim açığı var”

  Oğul Özal, parti kuruyor

  TİKKO üyesi kadın yakalandı

  Bakan Çelik, kirvelik yaptı

  Ekonomik atılım ihracatla sağlanacak

  Petkim’de 8 kişi zehirlendi

  CHP’de İsrail dostu sıkıntısı

  Yargıtay 4. Hukuk Dairesi: Eleştiriyi aynen yayınlamak haber verme hakkı

  Sıcak havalarda susuz kalmayın

  Herkes üzerine düşeni yapsın

  Benzin fiyatları protesto ediliyor

  Eski hükümlü, yeni doğalgaz tesisatçısı

  AŞTİ’ye ikinci uyarı

  Sultanbeyli’de kaza

  Koyunları yıkanıyor, onlar yüzüyor

  MAYES Yürütme kurulları toplandı

  Bebekler bile kitap okuyabilir’

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004