Aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu bine yakın sivili öldüren, bir milyona yakın insanı mülteci durumuna sokan İsrail’in attığı bombalar, Lübnan’ın güneyindeki altyapıyı çökertirken, halkın salgın hastalık tehlikesine maruz kaldığı bildirildi. UNİCEF danışmanı Paul Sherlock, Lübnan’ın güneyinde içme suyu, elektrik ve yakıt yokluğu yaşandığına dikkat çekerek, “Dizanteri, kolera ve diğer salgın hastalık vakalarından dolayı endişeliyiz’’ dedi.
İsrail saldırıları yüzünden yolları ve altyapısı tahrip olan bölgede ‘’durumun ümitsiz olduğunu, bu yokluğun sürmesi halinde salgının başlamasına tanık olacaklarını’’ söyleyen Sherlock, ‘’Özellikle güneyde bulunan sınır köylerinde iki haftadan daha fazla bir süredir mahzenlerde yaşayan insanların bulunduğunu, su, elektrik ve benzinin bulunmadığını ve çöplerin de atılmadığını’’ söyledi.
İNSANLAR ELLERİNİ BİLE YIKAYAMIYOR
Sherlock, ‘’En büyük endişemiz hijyen. Hava sıcak ve insanlar yıkanamıyorlar, ellerini bile yıkayamıyorlar. Bebekler ırmaklardan alınan suları içiyor. İsrail bombardımanı yüzünden rahatça dolaşamıyoruz. İsraillilerin izni olmadan konvoy gönderemiyoruz. Tüm faaliyetlerimiz için görüşme yapmak zorundayız’’ dedi.
UNİCEF öte yandan, Lübnan’ın güneyinde yerlerinden olmuş çocukların kızamık, çocuk felci ve diğer hastalıklardan korunması için aşı kampanyası başlatıldığını bildirdi.
UNİCEF’in açıklamasında, kampanyanın ilk hedefinin, genellikle Beyrut bölgesinde sağlığa uygun olmayan şartlarda yaşayan 18 bin çocuğun aşılanması olduğu belirtildi.
|