İslâm Konferansı Örgütünün (İKÖ) Malezya’da yaptığı toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Hiçbir gerekçe bu yapılanı masum gösteremez. Tanık olduğumuz bu savaş hiçbir şekilde meşru olarak kabul edilemez. Müdafaa edilemez. Bu adil olmayan bir savaştır. Bu savaşın galibi olmayacaktır. Nefret tohumları eken, radikalizme götüren bir savaştır. Korkunç küresel yeni bir yangının, büyük bir felâketin bizleri beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır’’ dedi.
Erdoğan, başşehir Kuala Lumpur’da İKÖ’nün düzenlediği, 18 ülkenin hükümet ve devlet başkanları düzeyinde katıldığı olağanüstü Yürütme Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada İsrail’in Lübnan’da yaptıklarının orantısız güç kullanımı olduğunu, kadınlarla çocukların göz göre göre öldürüldüğünü belirtti. Erdoğan, ‘’Hiçbir gerekçe bu yapılanı masum gösteremez. Tanık olduğumuz bu savaş hiçbir şekilde meşru olarak kabul edilemez. Müdafaa edilemez. Bu adil olmayan bir savaştır. Bu savaşın galibi olmayacaktır. Nefret tohumları eken, radikalizme götüren bir savaştır. Korkunç küresel yeni bir yangının, büyük bir felaketin bizleri beklediğini söylemek kehanet olmayacaktır’’ dedi.
ATEŞ SİZE DE DOKUNUR
Erdoğan, Orta Doğu’da başlayan yangının medeniyetler çatışması potansiyeli taşıdığını, BM’nin temsil ettiği barış ideallerine yönelik büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, şunları söyledi:
‘’Şayet bugün sesimizi yükseltmezsek, bugün bu gidişe dur diyemezsek, bugün BM çatısı altında barışa yönelik bir iddia ortaya koyamazsak, yarın çok geç olabilir... Bunun için özellikle İKÖ ve AB’ye çok önemli görevler düşmektedir. BM Genel Sekreterinin bütün gayretlerine rağmen Güvenlik Konseyi, üyeleri arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle zayıf düşürülmüştür. Geri dönülemez biçimde bozma istidadı gösteren bu tehdit karşısında BM barış üzerinde duracak güçlü bir iradeyi maalesef pek ortaya koyamamıştır. Bugün dokunulmayanlar, yarın bana dokunulmayacak rehaveti içine girmesinler. Aynı tarafsızlık, aynı durum onlara da olabilir. Onun için bugünden tezi yok tavrımızı koyarak, adımlarımızı atmamız gerekmektedir.’’
ŞİDDETLE BARIŞA ULAŞILMAZ
Başbakan Erdoğan, bunun için uzun soluklu bölgesel ve küresel çabalara ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Türkiye terörün her türlüsünü kınamaktadır. Tedhiş eylemlerinin hiçbir şekilde masum görülemeyeceğine inanmaktadır. Bölgenin yaşadığı bunca acı tecrübeden sonra herkes şunu daha iyi anlamalıdır: Kötülüğü bertaraf etmek, ancak bizzat kötülüğün kendisini yok etmekle, kötülüğü ortaya çıkaran bataklığı kurutmakla mümkündür. Şiddetle barışa ulaşılamaz. İhtilâflarını kan davasına dönüştürenlerin dünyayı nasıl bir kaosa sürüklediği bilinmektedir’’ dedi.
LÜBNAN FİLİSTİN’İ UNUTTURDU
Lübnan’daki savaşı, noktasal bir sorun olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını ve Filistin meselesinin tayin edici rolünün gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ‘’Dikkat edilirse Lübnan’da yaşanan olaylar, neredeyse Filistin’i unutulur hale getirdi’’ diye konuştu.
İKÖ, TARİHİ SORUMLULUK ÜSTLENMELİ
Erdoğan, özellikle İKÖ olarak tarihi bir sorumlulukla karşı karşı oluunduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Gerek temsilcisi olduğumuz halklarımız, gerekse Filistin ve Lübnan halklarının yaşamakta olduğu acıları bir an önce sona erdirecek somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Bölgede kapsamlı bir barışın koşullarını konuşmaya başlamadan önce atılması gereken çok acil, çok önemli adımlar var.’’
İSTİKRAR GÜCÜ BM ÇATISINDA OLMALI
Başbakan Erdoğan, özellikle BM zemininde son günlerde gündeme gelen İsrail-Lübnan arasında bir istikrar gücü konuşlandırılmasıyla ilgili olarak söz konusu gücün zamanlaması, yetki alanı ve kompozisyonunun İKÖ açısından ehemmiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ‘’Bu güç mutlaka BM çatısı altında olmalı, tarafların rızasına dayanmalı, güven ve istikrarı sağlamaya yetecek bir çeşitliliği de içinde barındırmalıdır” diye konuştu.
SİNYORA TELEFONLA BAĞLANDI
Bu arada Erdoğan konuşmasını yaparken, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora Lübnan'dan telekonferansla toplantının yapıldığı salona bağlandı. Erdoğan bağlantı sırasında konuşmasına ara verdi. Sinyora, ''Keşke sizin aranızda olabilseydim. Lübnanlıların günlerdir nasıl bir kâbus yaşadığını sizlere anlatmak isterdim. Bugüne kadar Lübnan 7 kez yıkıldı ve yeniden yapıldı. İsrail, ülkenin hem alt yapısı, hem üst yapısı, hem insanların hayatlarına zarar veriyor. Şu anda bine yakın kişi öldü. Uluslararası toplum neden İsrail devleti bize saldırırken seyirci kalıyor? Roma toplantısında sunduğum yedili paket teklifi, Lübnan parlamentosunda kabul edildi. Tüm ülke onayladı. Bu yedi maddelik planın İKÖ tarafından da kabul edilmesini istiyorum'' dedi.
Bu çağrıya Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi de ''Biz sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız. Yedi maddelik planı kabul etmeye hazırız'' cevabını verdi.
|