Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, geçen yıl en çok ziyaret edilen müze Topkapı Sarayı Müzesi oldu. Toplam 3 milyon 122 bin 798 ziyaretçi çeken müzeyi, 2 milyon 39 bin 488 ziyaretçiyle Ayasofya, 1 milyon 390 bin 710 ziyaretçiyle Konya-Mevlânâ, 552 bin 25 ziyaretçiyle Göreme Açıkhava, 466 bin 6 ziyaretçiyle Hacıbektaş müzeleri izledi.
Gelir yarışında da ipi Topkapı Sarayı Müzesi göğüslerken, onu Ayasofya Müzesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Mevlânâ Müzesi ile Bodrum Müzesi takip etti.
En çok gelir getiren 5 ören yeri ise sırasıyla Efes, Troia, Bergama, Aspendos ve Perge oldu.
ESER SAYIMI SÜRÜYOR
Türkiye genelinde müzelerde mevcut eserlerin sağlıklı bir şekilde sayımını yapmak amacıyla Eylül ayından bu yana çalışma yürütülüyor.
Son günlerde Uşak ve Kahramanmaraş müzelerinde meydana gelen olaylarla da bu konu önem kazanırken, müzelerin bazılarında sayım komisyonları oluşturuldu. Müzelerin bazılarında da Bakanlık müfettişleri nezaretinde sayım çalışmalarına başlandı. Kahramanmaraş Müzesi’nde son günlerde basına yansıyan gelişmeler de bu sayım çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. Sayım çalışmalarına en az 3 uzman personeli bulunan 32 müzede devam edilecek.
Topkapı Müzesi: Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinden kısa süre sonra 1473’te tamamlandı. Osmanlı hanedanı, Topkapı Sarayı’nı 19. yüzyılda Boğaziçi saraylarına yerleşene kadar kullandı. Saray, Cumhuriyet’in ilanından sonra 3 Nisan 1924’te Atatürk’ün emriyle müze haline getirildi.
Dünya müzeleri arasında tarihî yaşantısı ile günümüze ulaşabilmiş ender örneklerden olan müzede, Osmanlı dönemine ait emsalsiz eserler teşhir ediliyor. Müzedeki, Kutsal Emanetler Dairesi’nde Hazreti Muhammed’in hırkası (Hırka-i Saadet), kılıçları, Sancak-ı Şerif, ilk halifelerin kılıçları, semavi dinlerin tarihlerinden gelen çeşitli eserler yer alıyor. Dış Hazine’de Osmanlı dönemine ait silahlar sergilenirken, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerine ait en eski yazılı belgeler ile 19. yüzyıla kadar devlet ve sarayın işleyişiyle ilgili evrakların bulunduğu Saray Arşivi, gerek belgelerinin muhtevası gerekse koleksiyonunun zenginliği ile en önemli koleksiyonlar arasında bulunuyor.
Sanal sarayın İngilizce bölümü açıldı
Topkapı Sarayı Müzesi için hazırlanan internet sayfasının İngilizce bölümü hizmete girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık ile Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğünün işbirliğiyle hazırlanan web sayfasına ‘’www.topkapisarayi.gov.tr’’ ve ‘’www.kulturturizm.gov.tr’’ adreslerinden ulaşılıyor.
Sarayın tarihî gelişimi, genel bilgiler, sarayın bölümleri ve fotoğraf galerisinin de yer aldığı sitenin İngilizce bölümü de bugün hizmete sunuldu.
|