Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ne kadar rahatsız olursa olsun...
Tartışmaları kesmek için hangi çabayı gösterirse göstersin
Sonuç değişmiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşıyor ve Başkent’te pek çok hesap, bu seçim üzerine yapılıyor.
AK Parti karşıtı çevreler, önce İktidar’a cumhurbaşkanını seçtirmemek için ellerinden geleni yapacaklar. Başbakan Erdoğan ya da aynı yapıdaki bir ismin Çankaya Köşkü’ne çıkmasını önlemeye çalışacaklar.
Bu amaçla her türlü yol denenecek.
Başarırlarsa mesele yok.
Peki ya amaçlarına ulaşamazlarsa?
Başarısızlık ihtimalini onlar da düşünüyorlar. Bu yüzden de cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde farklı bir proje üzerinde çalışıyorlar. Şimdilik son derece gizli tutulan bu planın adı da konulmuş durumda.
Planın adı:
“Seçilecek Cumhurbaşkanı’nı Çankaya’da etkisiz hale getirmek.”
Adli çevrelerde bu senaryoyu yürürlüğe koymak isteyenlerin öncelikli hedefi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı. Çünkü, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın görevi, yeni Cumhurbaşkanı’nın seçiminden kısa bir süre sonra dolacak. Durum bu olunca yeni Başsavcı, Sezer sonrası koltuğa oturacak cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Amaç, bunu engellemek...
Yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı mevcut Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e seçtirmek.
Bunun nasıl olacağına gelince...
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok ikna edilmeye çalışılacak. Görev süresinin dolmasına birkaç ay kala istifa etmesi için kulis faaliyetlerine girilecek. Kendisi ile görüşülerek, bir teklif yapılacak:
- Nasıl olsa birkaç ay sonra görev süreniz dolacak. Yeni Başsavcıyı da gelecek cumhurbaşkanı seçecek. Eğer seçimden önce istifa ederseniz, atamayı mevcut cumhurbaşkanı gerçekleştirir. Böylece, 4 yıl süreyle bu makama yeni cumhurbaşkanı atama yapamaz.
Tabii, bu teklife Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’un ne cevap vereceği merak konusu.
•••
Bitmedi, dahası var...
Cumhurbaşkanının atama yaptığı diğer kurumlarda da bu senaryoyu uygulamak için çaba gösterilecek.
Mesela, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri üzerinde de şanslar denenecek.
Özal, Cumhurbaşkanlığı döneminde, değişik bir taktik uygulamıştı. Anayasa Mahkemesi’nde boşalan üyeliklere 40’lı yaşlardaki isimleri getirmişti. Çünkü, mahkeme üyelerinin görev süreleri 65 yaşla sınırlı. Bu yüzden de Özal’ın seçtiği üyeler, bugün bile Anayasa Mahkemesi’nde üyelik görevini sürdürüyorlar.
Sezer bunu yapmadı, farklı davrandı.
Pek çok Anayasa Mahkemesi üyesinin görev süresi, 2007’den sonra dolacak. Yeni üyeler, AK Parti’nin seçtiği cumhurbaşkanınca belirlenecek.
“Seçilecek cumhurbaşkanını Çankaya’da etkisizleştirme” hesapları yapanlar, gözlerini Anayasa Mahkemesi üyelerine de dikmiş durumdalar. Öyle görünüyor ki, önümüzdeki dönemde bazı Anayasa Mahkemesi üyeleri ile de temas kurulmaya çalışılacak. “Erken istifa” teklif ve yönlendirmesinin onlara da yapılması bekleniyor.
•••
Ankara’da, kazan kaynıyor...
İçten içe de olsa, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik ciddi bir mücadele yaşanıyor. Her türlü ihtimale karşı değişik planlar yapılıyor.
Savaş baltaları topraktan çıkarılmış durumda.
Bugün, 1.6.2006
|