Tarladaki ürünü bir yorgan gibi örterek, donmayı önleyen kar, köklerin güçlenmesini, ürünün daha dirençli olmasını ve verimin artmasını sağlıyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya’nın merkez Meram İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, yaptığı açıklamada, kar yağışının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Geçen yıllarda yeterli yağış alınmadığı için zor günler geçiren çiftçinin, bu kış beklediğini aldığını ifade eden Hepokur, özellikle hububat tarlalarının beyaz bir örtüye büründüğünü kaydetti.
Karın, ürünü bir yorgan gibi örterek aşırı soğuklarda donmayı önlediğini vurgulayan Hepokur, şunları ifade etti: “Bu durum da ürün kaybını engeller. Ürünü tamamen koruma altına alan kar, köklerin güçlenmesini, ürünün bazı hastalıklara karşı daha dirençli olmasını ve verimin yüzde 30’lara varan oranlarda artmasını sağlar. Karın altında iyi gelişen ürün, ilkbahar aylarına güçlü girer ve daha iyi gelişir. Ayrıca, kar yağışı, azalan yeraltı su kaynaklarını beslediği için de çiftçiler açısından çok sevindirici.’’
MANTAR UYARISI
Hepokur, faydası kadar, mantar hastalığının ilerlemesine yol açtığı için zararı da olan kar yağışına karşı çiftçilerin dikkatli olması gerektiğini belirtirken, ‘’tarladaki mantar, su nedeniyle güç kazanır. Bu dönemde ilerleyecek hastalık, verimi yarı yarıya düşürür.
Bu yüzden çiftçilerin toprağını inceletmesi, mantara karşı gerekli önlemleri alması gerekir. Tarlada mantar hastalığı yoksa bir sorun yaşanmaz’’ diye konuştu. (aa)
|