Manisa’yı Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Yavuz Özgün, bu yıl 466. kez saçılacak mesir macunu sebebiyle yapılacak faaliyetlerinin planlandığını, kutlama hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.
Manisa’nın geçmişte Osmanlı Devleti’nin şehzadelerini barındırdığını hatırlatan Özgün, o dönemde karılan mesir macununun halen ilgi çektiğini ve özelliğini koruduğunu kaydetti. Manisalılar olarak bu geleneğe sahip çıktıklarınıkaydeden Özgün, şunları söyledi:
‘’Tabiattaki zenginliği insana sunan atalarımızın yüz yıllık geçmişi, geleceğe ışık tutmaktadır. Bu mirası korumak ve özüne sadık kalmak amacıyla, Nevruz haftasına taşınan mesir etkinlikleri, bir hafta boyunca sürecektir. 465 yıldır halka saçılan mesir macunu için yıl 8 farklı ambalaj hazırladık. Sultan Camii’nden temsili Merkez Efendi ve müritleri tarafından saçılan mesir macununu kapamayanlar, satılan macunlardan da alabilirler. Mesir macununu yeni imajı çok beğenilecek. Biz hem 465 yıldır sürdürülen bir geleneği yaşatıyoruz, hem de ilimizi dünyaya tanıtıyoruz.’’
Geçen yıl 60 ton mesir macunu karıldığını hatırlatan Özgün, bunun 20 tonunun halka saçıldığını, kalan bölümünün ise yurtiçi ve dışında satıldığını kaydetti.
“Mesirin başşehri
Manisa”
Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, 41 çeşit bitki ve baharatın karıştırılmasıyla hazırlanan mesir macununun, asırlardır şifa isteyen insanlara dağıtıldığını belirterek, mesirin Manisa ile özdeşleştiğini söyledi. Manisa’nın, mesirin başşehri olduğunu dile getiren Kar, şunları söyledi:
‘’Mesir ve Manisa’nın birbirinden ayrılması mümkün değildir. Bugüne kadar şenlik olarak kutlanan mesir saçımı, bu yıldan itibaren festival haline getirilecek. Bundan sonra adı Manisa Mesir Şenlikleri değil, Manisa Mesir Festivali olacak ve boyutu uluslararası hale getirilecek. Ankara’ya giderek 11 ülkenin büyükelçisini, Mart ayında yapılacak festivalimize dâvet ettik.
TARİHÇESİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, muhteşem Süleyman diyetarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan sultanın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kâğıtlara sardırılan macunun, Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Mart’ında Sultan Camii önünde kendisi toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.
41 çeşit baharat
Hoş ve lezzetli kokusu olan mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü. Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistançiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.
|