"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Şeriatın neresinde demokrasi (meşrûtiyet) var?”

Ali FERŞADOĞLU
15 Ocak 2025, Çarşamba
Bir okuyucumuz, “Müstebit, zorba sistem mi, yoksa Şeriatın getirdiği hürriyet, meşveret, meşrûtiyet, cumhuriyet, demokrasiyi mi tercih etmeliyiz?” (11.01.2025 tarihli yazımız) üzerine, “Şeriatın neresinde demokrasi var, nerde demokrasiyi emretmiş?” diye sordu.

Yüce Rabbimiz bizi bu dünyaya imtihan olmaya göndermiş. İmtihan hür irade ile olur. Bizde tecelli eden Mürîd, Fail-i Muhtar ve Mukaddir gibi Esmâsı da hürriyeti gerektirir. Kadere imandaki “cüz’i ihtiyarî/hür irade”, mes’ul olduğumuz hususlarda şahane serbest olduğumuzun delilidir. İşte, bundandır ki, “Hürriyet imanın hassasıdır [özelliğidir].”1

“Şeriatın neresinde demokrasi var?” suâline gelince: “Meşrûtiyet-i meşrûâ, [dine, şeriata uygun meşrûtiyet, demokrasi] ‘Veşavirhum fil-emri/Ve işlerde onlarla istişare et, veemruhum şûra beynehum/Onların aralarındaki işleri istişare iledir.’2 âyet-i kerîmelerinin tecellîsidir ve meşveret-i şer’iyedir.”3 [Şeriata uygun ve hükmün eksere göre verildiği meşverettir].

Meşrûtiyet hukûka, anayasaya, kanunlara uygun olan ve sultan, halife, kralın başkanlığında, meşveretle karar veren meclis, şûra, parlamenter sistemdir. Demokrasi ise, devlet başkanını halkın seçtiği ve seçilenlerin yetkilerinin anayasa ve seçilen meclis tarafından sınırlandırıldığı yönetim biçimidir. Yani, meşrûtiyet, demokrasi demektir!

Tartışılan nokta, “meşrûtiyet=demokrasi” kelimesidir. Meşrûtiyet kelimesi İslâmca, aynı mânâya gelen ve güncel ismi “demokrasi” Yunanca’dır. Ama, “Rûh-u meşrûtiyet [demokrasinin ruhu, özü], şeriattandır; hayatı da ondandır.”4 “Asıl, Şeriatın meslek-i hakikisi [gerçek yolu, metodu, sistemi], hakikat-ı Meşrûtiyet-i meşrûâdır [İslâm’ın öngördüğü meşrutiyet, demokrasidir]. Şahıs ve zümreye dayalı baskıcı, zorba, despot yönetim biçimi “İstibdat; zulüm ve tahakkümdür.”5 “Muâmele-i keyfiyedir, kuvvete istinad ile cebirdir, rey-i vâhiddir [tek görüşü dayatmadır].”6 “Meşrûtiyet [demokrasi ise], adalet ve Şeriattır.”7

Ve keza Bediüzzaman, “Meşrûtiyeti [bugünkü anlamıyla demokrasiyi] herkesten ziyade Şeriat [din-İslâmiyet] nâmına alkışladım. […] Delâil-i Şer’iye ile [İslâmî delillerle, esaslarla] kabul ettim. Başka medeniyetçiler gibi taklidî ve hilâf-ı Şeriat [Batı’dan geldiği için takliden ve İslâmiyete aykırıdır şeklinde] telâkki etmedim. Ve Şeriatı rüşvet vermedim.”8 der ve ekler: “Meşrûtiyet, hâkimiyet-i millettir. Hükûmet hizmetkârdır.”9 Meşrûtiyetin demokrasi olduğunu ve sahip çıkılmasını ister: “Meşrûtiyet ve kanun-u esasî işittiğiniz mesele ise, hakikî adalet ve meşveret-i şer’iyeden ibarettir; hüsn-ü telâkki ediniz. Muhafazasına çalışınız.”10

Dipnotlar:

1-Münazarat, Enst./inter., s. 59.; 2-Âl-i İmran Suresi, 159., Şûra Suresi, 38.; 3- Münazarat, s. 23.; 4-Age., s. 38.; 5-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 23.; 6-Münazarat, s. 22.; 7-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 23.; 8-Age., s. 22.; 9-Münazarat, s. 79.; 10-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 21.

Okunma Sayısı: 1467
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Necati

    15.1.2025 20:08:29

    Semanur hanımefendiye bir küçük hatırlatma da ben yapayım. Demokrasi- Şeriat, Meşrutiyet ve meşveret gibi kavramlar isim ve resimden ibaret değildir. Asr-ı Saadet, dört halife derindeki uygulamalara bakınız Şimdiki gerçek manada ki demokratik sistemler ile kıyas ediniz. Ne kadar çok benzerlikler olduğunu fark edeceksiniz.

  • Necati

    15.1.2025 20:03:06

    Allah razı olsun, kıymetli ağabey, Demokrasi, adalet, meşveret ve hürriyet gibi konularda ne kadar tahşidat yapsak azdır. Çünkü bu zamanda ehl-i imanı en çok bu konularda kandırıyor altarıyorlar. Bu değerler İslam'ın değerleri iken, sanki İslâmiyet Padişahlık, Reislik ve tek adamlık sistemine müsaitmis gibi gösteriliyor. Tam da bu yüzden Bediüzzaman hazretleri bu konuları Kur'an ve hadislere göre her yönüyle izah ve ispat etmiştir. Yani bu konular da imanı konular gibi tam olarak anlaşılıp kabül edilmedikçe bu sıkıntılardan kurtulmak mümkün olmayacaktır.

  • Aşkın Doğan

    15.1.2025 14:24:06

    Demokrasi ve cumhuriyet meşrutiyetin gelişmiş hali.Demokrasiyi Yunanlılar kabul etmemiş.çünkü şartlar müsait değil yani zaman erken.islam dini ise bir yönetim şekli ortaya koymaz.şeriat bir devlet yönetim biçimi değildir.Şeriata uygun olan olmayan yönetim şekilleri vardır.Emeviler Abbasilerde saltanat bazı hükümdarlar zamanında meşrutiyete yaklaşmistir ehveni şer olarak şeriata ugundur.ama Osmanlı üstadin doğum tarihinden itibaren meşrutiyete geçmeliydi.çunku Avrupa şahsi maneviyeye geçti.biz şahıs kaldik

  • Ömer

    15.1.2025 11:46:04

    Kaleminize sağlık hocam tebrikler. "Meşru, hakikî meşrutiyetin müsemmasına ahd ü peyman ettiğimden, istibdad ne şekilde olursa olsun, meşrutiyet libası giysin ve ismini taksın; rast gelsem sille vuracağım. Fikrimce meşrutiyetin düşmanı; meşrutiyeti gaddar, çirkin ve hilaf-ı şeriat göstermekle meşveretin de düşmanlarını çok edenlerdir." (Tarihçe-i Hayat, s. 72 .)👏👏👏🌅

  • Sertaç LÜSER

    15.1.2025 09:28:39

    2-Bizim derdimiz isim ve resimlerde takılmış olmak.Demokrasi kelimesinden korkan bizlerin aslında demokrasinin beslendiği yeri bilmemesi.Kaynağa indiğimizde Kur'an-i ölçü ve prensipleri yaşama aktarma boyutunda bizden ne kadar ileride olduğunu gördüğümüz Batı coğrafyası gel gelelim yapamadığı şeylerden biri her Cuma günü bir ayet ve bir hadis paylaşamaması.Aynanın arka yüzünde hakikat arayışında olan İnsanlığın kime bakacağını ve örnek alacağını bilememesi de var. Bu sebeple müslüman kimliğine sahip insanların Öcü diye baktıkları Demokrasi kelimesinin temeli yazınıda da belirttiğiniz şekilde Ayete dayanıyor.Bunu geliştirmek,güzelleştirmek ve hakiki manasına yaklaştırmak biz İnsanlara düşüyor.Asr-ı Saadette kim hizmetkar,kim hakimse bugünde ona ihtiyaç var."Seyyidül kavmi hadimühüm" hadisi bütün idareler için değişmez Şeriat ve Demokrasi pusulalarından biri.

  • Sertaç LÜSER

    15.1.2025 09:28:26

    1- Zamanımızda ki müslüman kardeşlerimize sorsak ,Şeriat adı altında tabela arkasına saklanmış olan müslüman devletlerin uyguladığı sistem mi yoksa sistemli şekilde Hak,hukuk ve adaletin temsil edilmeye çalışıldığı Batı'dan geldiği düşünülen Demokrasi mi diye.

  • Burhan Kula

    15.1.2025 02:41:03

    Güzel yazı, teşekkürler... Ancak demokrasiyle şeriatı bağdaştırmayan hatta bu nedenle seçimlerde oy kullanmayan birçok islamcı harekette var, Farklı farklı islami anlayışlar var.

  • Semanur Tunoğlu

    15.1.2025 01:31:39

    İslam demokrasiyi emretmiş olsaydı doğrudan demokrasiden neden bahsetmiyor? Zira demokrasi islamın geldiği vasatta zaten yunanlılar ve romalılar tarafından bilinmekteydi.

  • Semanur Tunoğlu

    15.1.2025 01:29:15

    Meşrutiyet ve demokrasi kavramlarını eş anlamlı olarak ele alıyorsunuz. Aralarında bir fark yok mu?

  • Semanur Tunoğlu

    15.1.2025 01:21:38

    Kadim yazarımız Ali Ferşatoğlu ağabeye sorduğum soruya verdiği cevap için çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı