Manisa 2. İdare Mahkemesi, termik santral kurulması planlanan Soma Yırca’da ‘ÇED olumlu kararının’ yürütmesini durdurdu. Danıştay da acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurmuştu.
Danıştay, Soma Yırca Mahallesi’nde oturan köylülerin açtığı davada, Kolin Şirketler Grubu’nca kurulmak istenen termik santralle ilgili alınan acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurmuştu. 6 bin zeytin ağacının kesilmesi ve mahalle halkının tepkileriyle gündeme gelen Yırca’da bu kez de ÇED olumlu kararıyla ilgili Manisa İkinci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
“Bakanlık, hukuki sorumluluğu nasıl üstlenecek”
Greenpeace ve davada köylülerin avukatlığını yapan Deniz Bayram mahkemenin kararını şöyle değerlendirdi:
“Manisa İdare Mahkemesi, santrale verilen ÇED olumlu kararını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın savunması alınana kadar ortadan kaldırmış oldu. Kararda, ÇED’in yürütmesinin durdurulmasına gerekçe olarak 'Santral inşaatının ağaçların zarar görmesine ve geri dönülemez zararlara yol açabileceği, halihazırda dikili bulunan zeytin ağaçlarının kaldırılmasının gündemde olması' gösterildi. Bu karar bir kez daha, Kolin Şirketi'nin Yırca'da 6 binden fazla zeytin ağacı sökerken suç işlediğini, bu sırada Manisa Soma'da bulunan idari birimlerin de gerekli tedbirleri almadığını gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soruyoruz; hukuka aykırı bu ÇED olumlu kararı nedeni ile sökülen binlerce zeytin ağacının hukuki sorumluluğu nasıl üstlenilecek? Her yönüyle hukuksuzluklarla ve çevre ve sağlık riskleriyle dolu olan bu proje iptal edilmeli ve Türkiye, kömüre dayalı enerji politikasından vazgeçmelidir. Hukuka aykırı işlemlerin altında imzası olan ve başvurularımıza rağmen söküm işlemini durdurmak için önleyici ve koruyucu tedbirleri almayan kişiler hakkında gerekli tüm idari ve cezai süreçleri takip ediyor olacağız.”
“Santral olamaz”
Kolin'in kurmayı planladığı termik santralle ilgili ÇED olumlu kararının, bugüne dek hiçbir yerde ilan edilmediğini, köylülerden saklandığını ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptıkları başvuru sonucu durum hakkında bilgi sahibi olduklarını söyleyen avukat Bayram, şunları söyledi:
"Ortada açık şekilde hukuksuz kesilen 6 bin ağaç söz konusu. Şu an zaten geri dönülemez bir zarar verildi. Bu zarar oluştu ve oluşmasına göz yumuldu. Bu karar şirketin yaptıkları eylemin suç olduğunun ayrı bir teyidi. Mevcut duruma göre burada santral olamaz. Mahkeme fiilen ÇED’i ortadan kaldırdı. Burasıyla ilgili ortada ÇED kararı yok. Yargılama devam ediyor ancak şirket şu an alanda hiçbir şey yapamaz.”
Al Jazeera