Torosların damı olarak adlandırılan Tarsus ilçesindeki Gülek Kalesi görsel güzelliği ve tarihÎ yapısıyla ziyaretçileri çekiyor.
Mersin’in Tarsus ilçesindeki Gülek Kalesi, uçurumun kenarında duruluyormuş görüntüsü veren fotoğrafların sosyal medyada yayılmasının ardından ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.
Tarihin kalıntılarını, tabiatın güzelliğini barındıran ve son dönemlerde sosyal medyada yayılan fotoğraflarıyla ünü artan Gülek Kalesi, konumu itibarıyla “Torosların damı” olarak adlandırılıyor.
KALEYİ HAZRET-İ MUAVİYE YAPTIRDI
‘Boğaz yeri, güzel geçit’ manasına gelen Gülek’in içinde bulunduğu bölgeye ilk çağlarda ‘Kilikya’ denilmekte idi. Gülek Boğazı, Kilikya’ya iç bölgelerden girilen bir geçit olarak kullanıldığında ilk çağ ile ilgili hemen hemen bütün eserlerde “Kilikya kapıları” olarak kaydedilmişti. 652-653 yıllarında, İslâm halifelerinden Muaviye zamanında Gülek Boğazı ve çevresi Müslümanların eline geçti. Hz. Muaviye, Boğaz üzerine küçük bir kale yaptırdı.
Burada evlenme teklifleri bile yapan var
Gülek Mahallesi Muhtarı Cafer Ertan, kalenin tarihte önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Roma döneminden sonra kalenin Ramazanoğulları’na geçtiğini ifade eden Ertan, Osmanlı’nın sonuna kadar da bu tarihî yerin aktif kullanıldığını dile getirdi.
Ertan; ‘’Tarsus ve Adana’yı, Gülek Kalesi’nden seyredebilirsiniz, tamamen açık havada. İnsanlarımız buraya geliyor. Fotoğraf çekiyor, çeşitli sporlar yapıyor. Burada evlenme teklifleri bile yapan var. Gelin ve damat gelip dış fotoğraf çekimini yaptırıyor. Çok farklı ve güzel sahnelere şahit oluyor burası” dedi. Biz de gittik, gezdik, uçurum kenarındaki meşhur pozlardan verdik. Sizleri de bu tarihî güzelliklerimizi görmeye dâvet ediyoruz.
HABER: ŞEYDA SULTAN ZENGİN