Kayısı çekirdeğinin kabuğu, artık zırhlı tankların dış yüzeylerinin korunması ve bakımı için de kullanılıyor.
Kayısı çekirdeğinin kabuğu, artık zırhlı tankların dış yüzeylerinin korunması ve bakımı için de kullanılıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Malatya İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Yunus Akçin, Malatya'nın dünya kayısı ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladığını vurguladı.
KABUKLARIN YÜZDE 20'Sİ İNOVASYON ÇALIŞMALARINDA KULLANILIYOR
Her yıl kentte üretilen kayısı rekoltesinin dörtte biri oranında çekirdek elde edildiğini belirten Akçin, kayısı çekirdeklerin işlendikten sonra iç olarak genellikle Avrupa ülkelerine satıldığını, kabukların yüzde 80'inin yakacak olarak yüzde 20'sinin de inovasyon çalışmalarında kullanıldığını anlattı.
KAYSERİ ZIRHLI TUGAYI İÇİN 1000 TON ALINIYOR
Kayısı çekirdeğinin doğal bir ürün olduğuna işaret eden Akçin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herhangi bir katkı maddesi olmadığından gün geçtikçe talep artıyor. Zırhlı tankların yüzeylerinin her yıl bakıma ihtiyacı var, kayısı çekirdeği kabuğu da bunların bakımı için kumlanmasında kullanılıyor. Yaklaşık 10-15 yıldır Kayseri'deki firmalar ihaleye girerek, yıllık 500 ila bin ton arasında kayısı çekirdeği kabuğunu Kayseri Zırhlı Tugayı için Malatya'dan temin ediyor. Bu da Malatya'ya yıllık 750 bin lirayla 1 milyon 250 bin lira arasında kazanç sağlıyor."
AA