Geçen yaz kuraklık ve aşırı tüketim sebebiyle kritik günler geçiren Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi 1,5 metre yükseldi.
Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyunu karşılayan Sapanca Gölü, geçen yaz tarihinin en düşük seviyesini gördü. Göldeki su seviyesi kritik eşik olan 29,90 metrenin altına düştü. Gölün kenarında bulunan iskeleler açıkta kaldı. Ancak gölden son yağışlardan sonra güzel haber geldi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, şehir genelinde etkili olan kar yağışının Sapanca Gölü'nde su seviyesini yükselttiğini söyledi. Geçen yıl gölde düşeyde yaklaşık 3 metrelik net bir düşüş yaşandığını belirten Keleş, "Bu durum yatayda neredeyse yüz metreye varan çekilmelere neden olmuştu. Hamdolsun bu sene yağışlı dönem güzel geçiyor. Özellikle kar yağışları göl havzasında etkili oluyor. Şu anda göl seviyesi 31,03. Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 1,5 metrelik yükselme söz konusu. Ve seviye yükselmeye devam ediyor. Göl seviyesinin tekrar yükselişe geçmesi bizleri son derece memnun ediyor." diye konuştu.
GÖLÜN SU KALİTESİ ARTIYOR
Havzaya düşen yağışların gölün su kalitesini artırdığını vurgulayan Rüstem Keleş, şu bilgileri verdi: "Gölün maksimum seviyesi 32,18'dir. Göl maksimum seviyeye geldiği zaman, Çark Deresi'nin kapakları açılıyor ve göl suları Çark Deresi ile Karadeniz'e ulaşıyor. Bu devinim göldeki su kalitesinin artmasını sağlıyor. Bu döngü gölün sürdürülebilirliği açısından son derece önemli. Havzadaki kar yağışı da büyük önem arz ediyor. Karların eriyişi yaklaşık iki, üç ay devam edecek. Bu girişlerle birlikte Şubat ayında gölün maksimum seviye olan 32,18'lere çıkacağını tahmin ediyoruz"