Türk Toraks Derneği'nden yapılan açıklamaya göre; ülkede toplam sağlık harcamalarının milli gelire oranı yüzde 5,5’e yakın. 2014 yılında ülke genelinde sağlık harcamaları toplamı 95 milyar TL oldu.
Bunun 74 milyar TL’si devletin harcaması, 21 milyar TL’sinin ise halkın harcaması oldu. Yani sağlık harcamasının yüzde 17,8’ini halk kendi cebinden karşıladı.
Türkiye’de 77 milyon olan ülke nüfusu için bir yılda 2 milyar kutuya yakın ilaç yazıldığı belirtildi. Mide bağırsak ilaçları 86 milyon kutu ile en fazla, 276 milyon kutu ile solunum hastalıkları ilaçları ise ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan ilaçlar ve vitamin tüketimi 270 milyon kutuyu buldu. Bunu 260 milyon kutuyla sinir ilaçları takip etti.
Şimdilerde devletin sağlık hizmetlerini iki kademeye ayırdığı, birinci kademede sağlık hizmetleri aile hekimliği ağırlıklı hizmet olduğu, ikinci kademeyi ise hastanelerin oluşturduğu belirten açıklamada, ancak halkın aile sağlığı birimlerinden ve merkezlerinden çok hastanelere gitmeyi tercih ettiği belirtildi. Yıl boyu doktorlara yapılan 650 milyon müracaatın 220 milyonu aile hekimlerine, 430 milyonu ise hastanelere oldu.
EN ÇOK KARADENİZ'DE DOKTORA GİDİLİYOR
Türk Toraks Derneği'nin açıklamasında, bir yılda bir kişinin ortalama 8,3 defa doktora başvurduğu, Doğu Karadeniz’de kişi başı doktora gitme sayısının ise 9,2 olduğu kaydedildi. 15 yaş üstü sağlık şikâyetlerinin başında bel ağrısı ve boyun fıtığı geldi. Sonra boyun bölgesi hastalıkları, tansiyon, alerji, depresyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, Alzheimer, romatizmal hastalıklar, astım, akciğer hastalıkları ve böbrek hastalıkları şikâyetleri sıralandı.