Edirne’de bulunan ve Osmanlı döneminin en önemli tarihi yapılarından birisi olan Meriç Köprüsü’nün aydınlığa kavuşması için çalışma başlatıldı.
Bölgenin en önemli akarsularından birisi olan Meriç Nehri üzerindeki geçişler, önceleri ahşap bir köprü üzerinden sağlanıyordu. Ancak o dönemde yaşanan büyük taşkın sonrasında ahşap köprü büyük zarar gördü. 1832 yılında Edirne’yi ziyaret eden Osmanlı padişahlarından II. Mahmut, ahşap köprü yerine taştan bir köprü yapılması emrini verdi. Bir yıl sonra da köprünün temelleri atıldı. Ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle temelleri atılan köprü tamamlanamadı.
Nehir üzerindeki köprünün yapımına 1842 yılında Sultan Abdülmecit döneminde yeniden başlandı. 5 yıl süren çalışmaların ardından tarihi köprü 1847 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. 168 yıldan bu yana aralıksız olarak araçların ve insanların nehir üzerinden geçişine hizmet veren köprü önemli bir mimari özelliğe sahip bulunuyor. 263 metre uzunluğundaki köprüde 12 kemer bulunuyor. Köprünün ortasında ise seyir köşkü yer alıyor. Abdülmecit köprüsü olarak da bilinen tarihi köprü nehrin suyuyla bir bütünlük oluşturuyor. Meriç Köprüsü Edirne’yi ziyarete gelen yüzbinlerce insanın akınına da uğruyor.
Gün içerisinde tarihi ve doğanın bütün güzelliklerini bir arada sunan tarihi köprü güneşin batmasıyla birlikte karanlığa gömülüyor. Köprünün aydınlığa kavuşması için şu ana kadar geçişli girişimler yapıldı ancak bir sonuç alınamadı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in girişimleri yapılan çalışmalarda ilk olarak Tunca Köprüsü karanlıktan kurtarıldı. Aydınlatma çalışması tamamlanan Tunca Köprüsü Mayıs ayında yapılan törenle geceleri ışıl ışıl bir görünüme kavuştu.
Benzeri bir çalışma Meriç Köprüsü için de başlatıldı. Yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olması beklenen çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte bir köprü daha karanlıktan kurtulmuş olacak. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 10 Eylül tarihine kadar Meriç Köprüsü’nün aydınlatılmasını sağlayacaklarını söyledi.
Meriç Köprüsü’ndeki aydınlatma çalışmaları daha farklı olacağını kaydeden Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Bir güzel haber de bu köprülerin aydınlatılmasında vida kullanılmadan yapılan bu aydınlatma işi dünya çapında yapılmakta olan bir yarışa girecek. Benden de onayını aldılar. Ben de 'hay hay' dedim. İki köprü de bu yarışa girecek. Avrupa’nın hangi şehrinde yapılacak bilmiyorum ama bu köprülerin ilk defa görücüye çıkacak. Bakalım bu yarışmada ne kadar puan olacak. İnşallah 1-10 Eylül tarihleri arasında Meriç köprümüzü çok daha güzel, daha görkemli bir şekilde orasının da dekoratif aydınlatılmasını sağlayacağız.”
Meriç kıyısında tarihi köprüyü seyreden Ethem Toptan, muhteşem Selimiye ile bir bütünlük oluşturan köprünün gece zifiri karanlığa gömüldüğünü belirtti. Ata yadigârı olan bu tarihi yapının şıkır şıkır aydınlatılmasını istediklerini anlatan Toptan, “İlk baştaki köprünün bir kısmı aydınlatılmıştı. Tarihi dokuya zarar vermeden, göze hor gelmeden, ince ve zevkli yapmış. Kim yaptıysa teşekkür ediyorum. Mümkünse tümümün aydınlatılmasını istiyorum.” diye konuştu.