Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi, "Kuş Göç Günü" etkinliği düzenledi.
Kırıkhan ilçesi Ceylanlar Mahallesi Alan Yaylası'ndaki etkinlikte, Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencileri, göçmen kuşlar hakkında bilgi aldı.
Şube Başkanı Abdullah Öğünç, yaptığı açıklamada, kuş göçünde ülke olarak Türkiye'nin, iller arasında ise Hatay'ın öne çıktığını söyledi.
Kuşların yılda iki kez göç ettiğini vurgulayan Öğünç, şu bilgileri verdi: "Kuşlar, göç esnasında, Avrupa'ya geçerken ülkemize Hatay üzerinden gelip, üç noktadan çıkıyor. İstanbul Boğazı, Artvin Borçka ve Çanakkale
tarafından göç ederler. Avrupa'da kışı geçirdikten sonra dönüş istikametlerinde yine aynı güzergahı kullanarak, Hatay üzerinden Afrika'ya dönerler. Hatay'da da kuş göçü denildiği zaman Belen geçidi akla gelir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, kuş gözlem etkinleri, Belen geçidi üzerinde yoğunlaşmıştır. Dernek olarak, son iki yıldaki gözlemlerimizde, kuşların, Alan Yaylası civarını da aktif kullandığını tespit ettik."
Öğünç, kuş gözlem meraklılarının burada bazı bilimsel çalışma yürütüp, etkinlik düzenleyebileceklerini de kaydetti.
Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Utku Erinç Yeğenoğlu da göçmen kuşlarının göç zamanında Hatay'da, orman kartalı, kızıl akbaba, kara akbaba, küçük akbaba, turna, pelikan ve leylekleri gözlemlediklerini aktardı.