Soğuk havaların bastırmasıyla birlikte Niğde İl Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İtfaiye Müdürlüğü ekipleri kapı kapı gezip, vatandaşlara kömür sobasının nasıl yakılması gerektiği konularında eğitim veriyor.
Her yıl ülkede onlarca kişinin kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirdiği belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Niğde genelinde 2014 yılında 305, 2015 yılında ise 227 zehirlenme vakası yaşandığını ancak verdikleri eğitim sayesinde ölüm meydana gelmediğini kaydetti. Yücel şöyle dedi:
"Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Soba zehirlenmelerinin önlenmesi, bilgi ve bilinçlendirmek amacıyla topluma yönelik bilinçlendirme ve eğitim programı uygulamaya başladık" diye konuştu.
Konu hakkında yazılı broşürler hazırlandığını, bunun yanında ekiplerin kömür sobası kullanan evleri tek tek ziyaret edip hane halkına eğitim verildiğini ifade eden Yücel, eğitimlerde uygun soba kurulumu ve yakılması, baca temizliği ve olası bir zehirlenmede yapılacak ilk yardımla ilgili toplumun bilgilendirdiklerini belirtti. Yılmaz Yücel, şunları söyledi:
"Eğitimlerde kişilerin zehirlenme anında olay mahallinden uzaklaştırılması, temiz havaya çıkarılmasının sağlanması, hastanın sıcak tutulması, acil sağlık hizmetlerinin kullanılması, ambulans gelene kadar, kapı ve pencereler hemen açılıp odanın havalandırılması, solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması ve en yakın sağlık kurumuna hastanın nakil edilmesinin sağlanması hususunda yazılı ve görsel materyallerle eğitimler verilmeye devam edilmektedir."
DHA