Et ve Süt Kurumu (ESK)’nun Avrupa’dan et ithalatını yanlış bulan Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, “ESK, vatandaşa haram et yedirecek. Avrupa’da domuzlarla aynı mezbahada, aynı aletlerle besmelesiz kesilen, ayrıca sağlıksız karkas etler Müslüman halka yedirilecek. Ben bu etlerden asla yemem, vatandaşlarımıza da yememelerini tavsiye ediyorum.” dedi.
Et fiyatlarını düşürmek için dondurulmuş karkas et ithalinin yanlış olduğunu savunan Uçmaklıoğlu, İslami usullere göre besmele çekilmeden ve Müslümanlar için haram olan domuzlarla aynı yerlerde, aynı aletlerle kesildiğini söyledi. Uçmaklıoğlu, “Karkas etin ithalatıyla ilgili sakıncalarımız var. Müslüman bir ülkeyiz, helal gıda ilkelerine de aykırı, bu da çok önemli. Dinimize göre besmelesiz kesilen hayvanların etini yemek haram. Bizim dinimiz, bu tür kesilen hayvanların etine leş diyor. Bizim vatandaşımıza, dini olarak kesimi yapılan hayvanların eti yedirilmesi gerekirken şimdi dini hassasiyeti yüksek, 'Muhafazakar bir düşünceye sahibiz.' diyen hükümetin et getirmesi bir kere aykırı. Dini açıdan da aykırı, çünkü bu hayvanlar Avrupa ülkelerinde besmelesiz kesiliyor. Bizim insanımız helal gıda sertifikasına önem veriyor ama Avrupa ülkelerinde böyle bir durum söz konusu değil. Çok rahatlıkta bütün Avrupa ülkelerinden karkas et ithal edileceği söyleniyor. Bunların bir kere İslami açıdan, dinimizin kurallarına göre kesildiği söylenemez. En azından besmelesiz kesiliyor. Müslüman Türk vatandaşı, Avrupa’dan ESK tarafından ithal edilen etten yerse haram yemiş olacak. Aynen öyle, çünkü menşei belli değil, hangi şartlarda kesildiği belli değil. Dondurulmuş karkas et. Nasıl kesildiği, besmele çekilip çekilmediği belli değil. Dinimize göre bunlar haramdır.” şeklinde konuştu.
Avrupa ülkelerindeki et tüketiminin yüzde 70-80'inin domuz olduğunu söyleyen Oda Başkanı Uçmaklıoğlu, şunları kaydetti: "Şimdi Avrupa’da aynı mezbahada domuz, koyun, keçi ve büyükbaş hayvanlar, ayrı partiler şeklinde kesiliyor. Bir parti domuz kesiliyor, sonra sığır, sonra keçi, sonra da koyun kesiliyor. Buralarda en çok domuz kesiliyor. Aynı yerde domuz, sığır, koyun, keçi kesildiği için burada bizim inancımıza göre de sakınca var, çünkü bu alet veekipmanlar hem domuz kesiyor hem de sığır kesiyor. Buralarda domuz kesiminde ve diğer işlemlerde kullanılan malzemeler, sığır kesimi ve diğer işlemler için de domuz kesiminden sonra temizlenmeden kullanıyor, çünkü buralarda hayvanlar aynı görülüyor. Domuz kesen bıçak, 10 dakika sonra sığır kesecek, onu da bizim vatandaşımız bir güzel yiyecek. Helal gıdaya aykırı, İslami usullere uygun olmayan hayvan etleri, vatandaşlara bir güzel yedirilecek. Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu olarak ben böyle düşünüyorum, bu etlerden kesinlikle yemeyeceğim. Vatandaşlarımızın da Et ve Süt Kurumu’ndan bu etleri almamalarını ve kullanmamalarını tavsiye ediyorum. ESK da bunu toplu tüketim yerlerine vereceğini söylüyor. Buraları nereleridir bilmiyorum ama biz bu etlerin hijyenik ve dini açıdan tüketilmesini uygun görmüyoruz.”
İthal edilen karkas etlerin sağlık açısından da sakıncalı olduğunu iddia eden Uçmaklıoğlu, “Türkiye’ye getirilirken dondurulan karkas etlerin bozulma riski çok fazla. Bu birçok hastalığa sebep olabilir, çünkü dondurulmuş etin, çözüldükten sonra mutlaka kullanılması gerekiyor. Dondurulmuş etin bir kısmı kullanılıp geri kalanı tekrar dondurulsa gıda değerini yitiriyor, bozulma ve kokuşma çok daha fazla oluyor. Sağlık açısından da riskli. O yüzden dondurulmuş karkas et sakıncalı. Ne zaman donduruldu, ne şartlarda donduruldu, dondurucular takip edildi mi belli değil.” dedi.
Uçmaklıoğlu, Türkiye’de ucuz et olmasının çözüm yolu konusunda ise şunları söyledi: “Yıllardır hep aynı şeyleri söylüyoruz, ülke hayvancılığı yanlış politikalarla bitiriliyor. Doğru dürüst bir hayvancılık politikamız yok. Dışarıdan ithal ederek her şeyin çözüleceğini düşünüyoruz. Bunların doğru olmadığı hep gördük, görmeye de devam edeceğiz. Halbuki Türk hayvan üreticisi desteklense, 4 TL’ye mazot almak yerine mazot, gübre, yem ucuza verilse tabii ki bu girdiler düşeceği için hayvan üreticisi daha ucuza mal edecek ve tüketici de bundan faydalanacak. Canlı hayvan ve et fiyatları makul bir seviyede olacak. Hayvancılığa destek manzarası ortada.”