"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."
20 : 34
12°
17°/11°

Piyasalar

Erzurum'da güneş enerji santrali kuruldu

28 Şubat 2016, Pazar 10:57
ERKAL Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney, 1 milyon euroluk yatırımla Erzurum'a güneş enerji santrali kurdu.

Dağ başına güneş enerjisinden elektrik elde etmek için 4 bin paneli yerleştiren ve elde ettiği enerjiyi TEDAŞ'a satmaya başlayan Zafer Ergüney, ilkbaharla birlikte 4 bin panellik ikinci üniteyi de kuracağını açıkladı.

Yüzde 60'ı dışa bağlı ülkenin enerji sektörüne 2 megavatlık katkıda bulunmayı vatandaşlık görevi saydığını belirten Ergüney, "Son günlerde Rusya ile olan kriz dikkate alındığında doğalgaza bağımlılığımız bir miktar daha azalacak. Ruslar'a inat, hem Doğu'da örnek bir yatırımın öncüsü olduk, hem de Türkiye'nin ekonomisine ciddi bir katkı sağlamak için yola çıktık. 6-7 yıl içinde yatırımı amorti etmiş olacağız" dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde enerji yatırımında öncülük yapan, aynı zamanda Erzurum Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nı sürdüren Zafer Ergüney, 2002'de Almanya'ya yaptığı bir gezi sırasında güneş enerji sistemiyle ilgilenmeye başladı. Yaklaşık 30 yıldan bu yana enerji sektörünün içinde olan Ergüney, 2010 yılında Türkiye'de hukuki olarak güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin önü açılınca Erzurum'da projeyi uygulamak istedi. Adnan Menderes Caddesi'ndeki işyerinin çatısına panel yerleştiren ve beklentilerin üzerinde elektrik üreten Ergüney, geçtiğimiz yaz mevsiminde Erzurum- Kars karayolu kenarındaki Pasinler'in Çöğender Mahallesinde, tarıma uygun olmayan araziyi 30 yıllığına kiraladı. Hazırladıkları projeyi Ankara'ya götürdüklerini ve 1 yıllık mücadele sonucunda projenin onaylandığını, 1+1 megevatlık tesisin yapımına başladıklarına işaret eden Zafer Ergüney, şunları söyledi:

"HAM MADDESİ BEDAVA, ALICISI HAZIR"

"Dağ başındaki araziyi kayalardan temizledik, koruma altına aldık. Ardından 4 bin panel yerleştirdik ve 1 megavatlık yatırımı tamamlayarak sisteme verdik. İkinci megavatın kurulmasına ilkbahar mevsiminde başlayacağız ve 4 bin panel daha yerleştireceğiz. Türkiye'nin elektirk üretiminin yüzde 60'ı ithala dayalı. Doğalgaz, kömür, fuel-oilden üretiliyor. Son günlerde Rusya ile olan kriz dikkate alındığında doğalgaza bağımlılığımız bir miktar daha azalacak. Ruslara inat, hem Doğu'da örnek bir yatırımın öncüsü olduk, hem de Türkiye'nin ekonomisine ciddi bir katkı sağlamak için yola çıktık. Ham maddesi güneş, bedava Allah vergisi. Alıcısı olan devlet, direğini kapının önüne dikmiş. Yani müşteri hazır. Veriler çok iyi. Her taraf taşlık ve kar kalınlığı 1 metreye yakın. Güneş ışınlarının karda yansıması üretimi, maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Şimdiye kadar külfet olarak görülen kar elektrik üretimine katkı sağlıyor ve nimete dönüşüyor. Tesisi kuran bir işadamı olarak güneş enerjisi sisteminin verimli olduğunu söylüyorum. Denenmiş ve başarıya ulaşmış bir proje. Ortalama 1 megavat yatırım maliyeti 1 milyon Euro. Bizimki 2 megavatlık bir proje, 2 milyon Euroya mal olacak. 6-7 yıl içinde yatırımı amorti etmiş olacağız."

"YATIRIMCILARLA BİLGİ VE DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"

Erzurum'un güneşli gün sayısının çok fazla olduğunu, kar yağışının da kış mevsiminde üretime katkı sağladığını anlatan Zafer Ergüney, panellerde üretilen elektriği yeraltı kabloları ile birkaç metre ötedeki elektrik direği ile ulusal sisteme sattıklarını bildirdi. Özellikle Doğu Anadolu ve Erzurum'da tarım yapılmayan alanların fazla olduğunu hatırlatan Ergüney, şöyle devam etti:

"Ssektörün içinde olduğumuz için denemek istedik. Şimdi  işadamlarına çıkıp rahatlıkla göğsümüz gere gere; Buyrun gelin, biz bu projede başarılı olduk. Siz de buyrun yatırım yapın, demek istiyorum. Neşeli, sevinçli, ümitliyiz. Bölgemizi güneş panelleri ile donatmak için her şey uygun. Hedefimiz 20 megavatlık projeyle yatırıma devam etmek. Hem iyi kazanmak he de ülke ekonomisine katkı bulunmak isteyen tüm yatırımcılarla deneyimlerimizi ve projelerimizi paylaşmaya hazırız."

Güneş enerji sistemini kurulmasında görev yapan Proje koordinatörü Elektirk Mühendisi Miraç Yılmaz ise, "4 bin adet 250 watlık güneş paneli kullandık. Yılda 15 bin megawat saatlik elektrik üreteceğimizi hesaplıyoruz. Üretimde yüzde 10-15 fazlalığı yakaladık. Yılda şu anki dolar kurundan 500- 550 bin TL kazanacağımızı hedefledik" dedi.

DHA

Okunma Sayısı: 2604
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı