GAP kapsamında, Diyarbakır'ın Ergani, Çermik, Silvan ve Bismil ilçelerinde 218 milyon liraya mal olacak 4 sulama barajı ile yaklaşık 400 bin dekar tarım arazisi suyla buluşturulacak.
GAP kapsamında tarım arazilerinin suya kavuşmasını sağlayacak projeler, uygulamaya geçiriliyor.
Ergani, Çermik, Silvan ve Bismil ilçelerindeki 4 sulama barajı ile sulama şebekesinin temeli, 12 Mayıs'ta atılacak.
Başlar, Kuruçay, Ergani ve Kale barajları ile Silvan şebeke sulamasının tamamlanmasıyla bölgede 51 bin kişi istihdam edilecek.
DSİ 10. Bölge Müdürü Yunus Algın, AA muhabirine, GAP ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakların değerlendirilerek, yöre halkının gelir düzeyinin yükseltilmesi, kırsal alanda istihdam olanaklarının artırılarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme hedeflerine katkıda bulunulmasının amaçlandığını söyledi.
Bölgedeki tarım arazilerinin suyla buluşturulmasıyla tarımsal üretimin artacağını ifade eden Algın, bunun ayrıca köyden kente göçün azalmasına da katkı sağlayacağını bildirdi.
''2,8 milyar lira yatırım yapıldı''
Algın, Kralkızı-Dicle, Batman Sağ Sahil ve Silvan projelerinin tamamlanmasıyla Diyarbakır'da sulanabilir 417 bin hektar arazinin, 403 bin hektarının sulamaya açılmış olacağını dile getirerek, 65 bin hektar alandaki çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydetti.
Sulamaya açılması planlanan 27 bin hektar arazinin ihale sürecinin devam ettiğini, 278 bin hektarın ise proje sürecinde olduğunu anlatan Algın, ''2003 - 2014 yılları arasında 2015 yılı fiyatlarıyla toplam 2,8 milyar lira yatırım yapıldı'' dedi.
Algın, Ergani, Çermik, Silvan ve Bismil ilçelerinde 218 milyon liraya mal olacak 4 sulama barajı ile 1 sulama şebekesinin temelinin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla 12 Mayıs'ta düzenlenecek törenle atılacağını belirtti.
Yapılacak Çermik Kale Barajı'nın 126 bin 270, Başlar Barajı'nın 38 bin 200, Kuruçay Barajı'nın 50 bin 300 ve Ergani Barajı'nın ise 16 bin 750 dekar alana su ulaştıracağını vurgulayan Algın, ''Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması 4. Kısım Şebeke inşaatı ise 166 bin 220 dekarın cazibe ile sulanmasını sağlayacak. Sulama barajları ile şebeke inşaatını tamamlanmasıyla yaklaşık 400 bin dekar alan suya kavuşacak ve 51 bin 100 kişiye istihdam sağlanacak'' şeklinde konuştu.
AA