Edirne'nin Keşan ilçesinde hava kirliliğinin önlenmesi için 5 bin 600 ve üzeri kalorideki ithal kömürün yakılması yönündeki kararın, İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından 1 yıl ertelenmesi üzerine, daha önce kalitesiz bulunan 4000 kalorili, kükürt oranı yüksek yerli kömürlerin dar gelirli vatandaşlara dağıtımına başlandı.
Türkiye'nin havası en kirli yerleşim merkezi olan Keşan'da hava kirliliğinin önlenmesi için 5600 ve üzeri kalorideki ithal kömürün yakılması yönündeki kararın, İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirlilere dağıtılacak yerli kömürün belirlenen kriterlere uymadığı gerekçe gösterilerek, 1 yıl erteledi.
Yeni karar doğrultusunda daha önce kalitesiz bulunan 4000 kalorili, kükürt oranı yüksek yerli kömürler dar gelirli vatandaşlara dağıtılmaya başlandı. Edirne İl Özel İdaresi Keşan Bakım Evi bahçesine getirilen kömürler, buradan belirlenen ihtiyaç sahiplerine 1’er ton olmak üzere dağıtılıyor. Dağıtımlara ilk olarak Roman vatandaşların yaşadığı Yenimescit Mahallesi’nden başlandı. Vatandaşlar kömürden almak için kuyruğa girdi. Kömürlerini alarak at arabaları ve araçlarına yükleyen vatandaşlar evlerinin yolunu tuttu. Keşan'da, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 6 bin ton kömür dağıtımı yapılacağı kaydedildi.
MUHTAR KANTAR: KÖMÜR 40 GÜNDE BİTER
Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar, dağıtılan kömürün azlığına dikkat çekerek, "Bir ton kömür 25 kiloluk çuvallar içinde 40 çuval eder. İhtiyaç sahibi vatandaş günde bir çuval yaksa 40 günde kömürü bitecek. Kömür bittikten sonra bu fakir ne yakar? Eski paçavra, ayakkabı, lastik. Bu saydıklarımız yakılınca hava kirliliği ne hale gelir? Verilecek kömürü 2 tona çıkarın veya fakir insanlara vermiş olduğunuz işlerde uzun süreli çalışmalarını sağlayın ki yüksek kalorili kömür alma gücü olsun. Aksi halde hava kirliliğinde azalma olmaz" dedi.
DHA