"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Bitmeyecek gibi kullandık'

17 Nisan 2018, Salı 00:56
Susuzluktan ekim yapamayan çiftiden özeleştiri...

Burdur’da merkeze bağlı 7 köyü besleyen Karaçal Barajı’nın yeterli suyu toplayamaması nedeniyle bu köylerde pancar ekimi yapılamadığı bildirilirken çiftçilerden özeleştiri geldi.

Burdur’da kış dönemi yeterli yağış olmaması, mevcut suyun da kontrolsüz kullanılması pancar üreticisini olumsuz etkiledi. Özellikle merkeze bağlı Karaçal, Yarıköy, Yazıköy, Akyaka, Hacılar, Yassıgüme ve Düğer köylerinin tarımsal sulama ihtiyacının karşılandığı Karaçal Barajı’nda yeterli su seviyesine ulaşılamayınca bölgedeki üreticiler de ekim yapamadı. Çiftçilerden Kerim Bakır, suyu bitmeyecek gibi kullandıklarını belirterek, “Şimdi de Medine fukaraları gibi yağmur bekliyoruz” dedi. Geçen dönem 3 bin dekardan yaklaşık 30 bin ton pancar üretilen 7 köyde, bu yıl pancar üretimi yapılamayacak. Üreticiler ise bu ay bölge yeterli yağmur alırsa silajlık mısır ekecek.

‘Suyu çok kontrolsüz kullandık’

Merkeze bağlı Yassıgüme köyünde pancar üretimi yapan Kerim Bakır, “Bu yıl pancar ekimi yapamadık. Yağış olup da Karaçal Barajı yeterli seviyeye ulaşırsa silajlık mısır ekebileceğiz. Yağış olmazsa mısır da ekemeyeceğiz ve tarlalarımız bu yıl boş kalacak. Suyu çok kontrolsüz kullandık, hiç bitmeyecek gibi davrandık. Suyu tarlaya saldık, gezmeye gittik. Çok sulamakla çok mahsul alacağımızı düşündük; ama su geldi, gitti. Koskoca barajın dibi göründü. Şimdi de Medine fukaraları gibi yağmur yağsın diye bekliyoruz. Yağmur yağarsa yüzümüz güler. Hepimizin banka kredileri var, üretime güvenerek traktör aldık, ekipman aldık. Üretim yapamazsak ödemelerde de zorlanacağız” diye konuştu.

‘Köylülerimiz yanlış yaptı’

Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir ise mevsimsel değişiklikler nedeniyle bölgede yeterli yağış olmadığını belirtti. Demir, “Karaçal Barajı’nın sınırları içerisinde Karaçal, Yarıköy, Yazıköy, Akyaka, Hacılar, Yassıgüme ve Düğer’den oluşan 7 köyümüz var. Köylülerimiz barajda suyun hiç bitmeyeceğini düşünerek, yaptıkları yanlış sulama uygulamaları nedeniyle oluşacak mağduriyeti göremedi. Bölgede ekili alan 55 bin dekar, bunun 38 bin dekarı 2017’de sulandı. Bölgedeki üreticilerimiz yıllık 15 milyon ton su kullanarak, son 3 yılda 45- 50 milyon ton su kullandı. Barajın su kapasitesi ise 60 milyon tondur. Yağışlar da olmayınca baraj kurudu.” ifadelerini kullandı.

Etiketler: susuzluk, kuraklık
Okunma Sayısı: 2332
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • fikret cezik

    17.4.2018 09:22:05

    burdurda pek kuaklık da yoktu baraj n eden su tutmadı sızbırde kaysı dıyarını gorun hemen hemen merkezde hıç yağış yok gıbıbaraj ve goletler 0 kodunda

  • fikret cezik

    17.4.2018 09:17:35

    ağaç dıkecen hem yağışı artırır hemde su tutar baraj kenarı yamaçlara şart ağaç

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı