"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

10 yangından 4'ü elektrik kaynaklı

19 Şubat 2016, Cuma 11:17
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Cem Şengöz, ev ve işyeri yangınlarıyla ilgili 5 yılı kapsayan araştırmanın, 10 yangından 4'ünün elektrik nedenli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Araştırmaları itfaiye daire başkanlıklarının katkılarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Mehmet Cem Şengöz, “2010 ve 2014 yılları arasında 13 bin 943 ev-işyeri yangını meydana gelmiş. Bunların 5 bin 287'si elektrik nedenli raporlandırılmış. Bu demektir ki her 10 yangının 4'ü elektrik nedeniyle meydana gelmiş. Bir itfaiye erinin şehit düştüğü bu yangınlarda 15 kişi hayatını kaybederken, 216 kişi ve itfaiyeci yaralanmış" diye konuştu. 

HASARIN YÜZDE 80'İ ELEKTRİK YANGINI SEBEPLİ 

Mehmet Cem Şengöz, bu dönemde çıkan yangınlar sonucunda 157 milyon 348 bin liralık maddi hasar meydana geldiğini belirterek, "Bunlardan elektrik nedenli olanlarına ait maddi hasar tutarı 122 milyon 774 bin lira. Yani toplam maddi hasarın yaklaşık yüzde 80'lik kısmı elektrik sebepli yangınlardan" dedi.

ELEKTRİK NEDENLİ YANGINLARIN SEBEBİ ARK

Mal kayıplarını telafi etmenin mümkün, ancak can kayıplarını telafinin mümkün olmadığını aktaran Şengöz, "Sadece bu bile elektrik nedenli yangınlarla mücadele etmemiz gerektiği gerçeğini görmemize yeter. Elektrik nedenli yangınların sebebi arktır. Ark, tesisatlarımızda ve kullandığımız elektrikli cihazlardaki tasarım, projelendirme, montaj, bakım ve kullanım kaynaklı hatalardan meydana gelir. Ark oluşumunu engellediğimizde, bu nedenli yangınlar önemli ölçüde engellenir" diye konuştu. 

47 FARKLI ELEKTRİK NEDENLİ YANGINI NOKTASI

Elektrik nedenli yangınların yüzde 45'inin tesisat, yüzde 55'inin ev ve işyerlerinde kullanılan cihazlardan kaynaklandığını kaydeden Şengöz, “Bu tür yangınların meydana geldiği yearler ise elektrik panoları, şofbenler, buzdolapları, soğutucular, aspiratörler, çamaşır makineleri, sigorta kutuları, elektrikli oda ısıtıcıları, çoklu prizler, televizyon, müzik seti, DVD player gibi cihazlar ve klimalar. Araştırmalarımız, 47 farklı elektrik nedenli yangın başlangıç noktası bulunduğunu göstermektedir" dedi.

BİNALAR ESKİ TESİSATLAR YORGUN

Kent merkezlerinde bulunan binaların çok önemli kısmının 30 yaş ve üstünde olduğunu söyleyen Şengöz, şöyle konuştu:

“Bu binalarda kullanılan tesisatların çoğu bu güne kadar hiç gözden geçirilmemiştir. Klimalar, termosifonlar, çamaşır makineleri ve daha birçok cihaz 30 yıl evvel yaygın değildi. Fakat bugün her evde bu cihazlardan bol miktarda kullanılıyor. Ancak tesisatlarımız hem yorgun hem de bu cihazların çektiği akımı kaldıracak kesitte değil. Bu nedenle tesisatlarımızın bir an evvel yetkili elektrik mühendisleri tarafından kontrol edilmesini, gerekiyorsa yeniden projelendirilmesini sağlamalıyız. İkinci olarak elektrikli cihazlarımızı, belli aralıklarla yetkili servislere kontrol ettirmeliyiz."

PRİZDE TAKILI CİHAZ BIRAKMAYIN 

Cihazlara yönelik evde uygulayabilecek basit kontroller olduğunu belirten Şengöz, “Örneğin, elektrikli ısıtıcıların kullanımıyla ilgili çok önemli hatalar yapılıyor. Gece ısıtıcıları açık bırakıp yatmak ya da annelerin çocuklarını elektrikli ısıtıcılarla baş başa bırakıp evlerinden ayrılmaları en önemli hatalar. Birçok cihazı çalıştırmak için kullanılan çoklu prizler iki yılda bir değiştirilmeli. Duvardaki prizlerde kararma görüldüğünde mutlaka yenileriyle değiştirilmeli. Çok gerekli olmadıkça prizlerde takılı cihaz bırakılmamalı" diye konuştu.

TESİSATLAR 10 YILDA BİR YENİLENMELİ

İş güvenliği yasası gereği her yıl işyerlerinde elektrik tesisatlarında periyodik kontrollerin de yapılması gerektiğine dikkat çeken Şengör, “Bu yasal kontrol uygulamasının aynısının yaşam alanlarında da uygulanması için bir düzenleme gerekmektedir. Elektrik mühendisliği camiasında, elektrik tesisatlarının her on yılda bir mutlaka yeniden yapılması konuşulmaktadır. Bu konuşmaların artık yasal bir zorunluluk haline getirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

DHA

Okunma Sayısı: 1083
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı