Bursaspor Kulübü Yönetim Kurulunun, 2016-2017 sezonunda Passolig uygulamasında yer almama kararı alarak Türkiye Futbol Federasyonuna (TFF) yaptığı başvuruya olumsuz cevap verildi.
Kulübün internet sitesinde yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesinin elektronik bilet uygulamasıyla ilgili kararı sonrası TFF yetkilileriyle temasa geçildiği bildirildi.
Konunun sadece Bursaspor'u değil, sistemin içinde yer alan bütün kulüpleri ve taraftarlarını çok yakından ilgilendirdiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İptal edilen hükümler nedeniyle yeni sezonu kapsayacak yeni bir düzenleme zorunluluğu ortaya çıkmışken, Bursaspor Kulübü olarak özellikle mevcut sisteme dair görüşlerimizi ifade etmek suretiyle yeni düzenlemeyle ilgili önerilerimizi Futbol Federasyonuna bildirdik. Bu süreci kulübümüzün menfaatleri doğrultusunda yönetmek sorumluluğumuz, süreç konusunda kamuoyunu bilgilendirmek de görevimizdir ancak Futbol Federasyonuna yaptığımız başvurunun tam metninin medyayla bugün itibarıyla paylaşılması hususunda, gerek yönetimimizin gerekse kulüp profesyonellerimizin bir payı ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Elektronik kart/bilet uygulaması hususunda taraftarımızın hassasiyetlerini de gözeterek kulübümüzün menfaatlerini korumaya yönelik bütün adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz."
Bursaspor'un başvurusu ve TFF'nin yanıtı
Bursaspor yönetiminin konuyla ilgili TFF'ye yaptığı başvuruda, Anayasa Mahkemesinin kararına atıfta bulunularak, Passolig uygulamaya konulurken toplumsal cezalandırma yerine bireysel cezalandırma yoluna gidileceği, bu şekilde saha kapatma ve tribün cezalarının ortadan kaldırılacağı ve taraftarların karşılaşmaları huzur içinde izleyebileceğinin kamuoyuna açıklandığı belirtildi.
Söz konusu amaçlardan uzaklaşıldığı ve sistemin işlevsiz kaldığı öne sürülen başvuruda, şu ifadelere yer verildi:
"Aktif Bank tarafından Passolig sistemi ve Passolig kartı gerek taraftarlara gerekse kulüplere yüksek rakamlarla kredi pazarlama aracı haline getirilmiştir. Banka, kulüplere ilave kredi kullandırırken, bankanın iştirakleri ile kulüpleri, kulüplerin aleyhine ağır yükümlülükler içeren ilave sözleşmeler imzalamaya zorlamış ve bankacılık kurallarına aykırı bir kısım işlemler ile kendi lehine haksız menfaat sağlamıştır, sağlamaya halen devam etmektedir.
Bursaspor Kulübünün, 2014-2015 ve 2015-2016 sezonunun 25. haftasına kadar seyirci hasılatı olarak net kazancı 6 milyon 991 bin 14 TL'dir. Passolig uygulaması ile Bursaspor'un üzerinden Aktif Bank'ın elde ettiği kazanç ise 2 milyon 561 bin 319 TL'dir. Bu gelir dağılımının adil olmadığı ise açıkça ortadadır. Buna rağmen Passolig tarafından federasyonunuza değişik zamanlarda başvurular yapılarak kendi gelirleri ile ilgili iyileştirme yapılması talep edilmektedir. Kulüpler kredi ilişkisine dayalı olarak baskı altına alınarak Passolig kartlarından, şirketlerin kulüplere ödediği katkı paylarından feragat etmeye dahi zorlanmaktadır. Bunun en somut örneğini yaşayan kulüplerden biri de Bursaspor'dur. Bursaspor Kulübü olarak 2016-2017 sezonunda Passolig sistemi içinde yer almama kararı almış bulunmaktayız. 2016-2017 sezonunda e-bilet uygulamasına kendi kuracağımız Bursaspor Taraftar Kart sistemiyle devam edeceğiz."
TFF tarafından Bursaspor Kulübüne gönderilen cevap yazısında ise Anayasa Mahkemesinin kararıyla elektronik bilet uygulamasının anayasaya uygunluğunun tespit edildiği vurgulandı.
Anayasa Mahkemesinin kararıyla federasyonların merkezi bilet satış yetkisinde herhangi bir değişiklik olmadığına değinilen açıklamada, "Bilet satışınızın tamamını yerel uygulama ile yapmanız mümkün değildir. Her hal ve karda merkezi bilet ve kart satışı devam etmek zorundadır. Bu nedenle talebinizin kabul edilmesi mümkün görülmemiştir." ifadeleri kullanıldı.
AA