"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cevşen, Nur talebelerinin en esaslı virdidir

23 Haziran 2015, Salı 10:50
Hz. Peygamberin (asm) marifetullahta erişilmez olduğunun adeta tek başına ispatıdır Cevşenü'l Kebir namındaki meşhur münacat.

Bediüzzaman, bu meşhur münacat üzerinde hassasiyetle durarak biraz dikkat eden bir insanın "Cevşen′in dahi misli yoktur" diyeceğini ifade eder.

CEVŞEN’İN KIYMET VE FAZİLETİ

Peygamberimiz (asm) “Cevşenü′l-Kebir namındaki münacaatında bin bir ismiyle duâ ediyor, ateşten istiaze ediyor." 1 ve marifetullahta daima terakki ediyor. “Cevşenü′l-Kebir” duâsı Hz. Peygamberin (asm) marifetullahta erişilmez olduğunun adeta tek başına ispatıdır.

Bediüzzaman Peygamberimizin (asm) Allah’a olan yakarışını ve ibadetini anlatırken "Binler duâ ve münacaatlarından Cevşenü′l-Kebir ile, öyle bir marifet-i Rabbaniye ile, öyle bir derecede Rabb′ini tavsif ediyor ki, o zamandan beri gelen ehl-i marifet ve ehl-i velâyet, telâhuk-u efkârla beraber, ne o mertebe-i marifete ve ne de o derece-i tavsife yetişememeleri gösteriyor ki, duâda dahi onun misli yoktur. Risâle-i Münacaat′ın başında Cevşenü′l-Kebir′in doksan dokuz fıkrasından bir fıkrasının kısacık bir mealinin beyan edildiği yere bakan adam, ′Cevşen′in dahi misli yoktur′ diyecektir."

Kur′ân′ın hakikî ve tam bir nevi münâcâtı ve Kur′ân′dan çıkan bir çeşit hülâsası olan Cevşenü′l-Kebir namındaki münâcât-ı Peygamberîde (asm) yüz defa “Allahım sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan uzaksın. Senden başka ilah yok ki bize imdad etsin. Bize eman ver ve bizi Cehennem azabından koru!” diyerek cehennemin dehşetinden Allah′a sığınmaktadır. Bu son cümlede dahi tevhid gibi kâinatça en büyük hakikat ve mahlûkatın rububiyete karşı tesbih ve tahmid ve takdis gibi üç muazzam vazifesinden en ehemmiyetli bir vazifesi ve şekavet-i ebediyeden kurtulmak gibi nev-i insanın en dehşetli meselesi ve ubudiyet ve acz-i beşerin en lüzumlu neticesi vardır.

Peygamberimiz (asm) “Bir saat tefekkür bir sene ibadetten hayırlıdır”2 buyurur. Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri bu saatin Cevşenü’l-Kebirde ve onun bir nevi tercümesi ve tefsiri olan Hizb-i Nuriyede ve Risale-i Nurda bulunduğunu ifade etmektedir. Cevşenin manasını anlayarak tefekkür ile okunmak pek çok hakikatlerin anlaşılmasına vesile olmaktadır.

Bizzat Bediüzzaman Hazretleri “Allah insanı Rahman Suretinde yarattı.”3 hadisi, hem cevâmiü′l-kelimden, hem müteşabih hadislerdendir. Pek büyük ve küllî nüktesi, benim kalbime, Hülâsatü′l-Hülâsa ile Cevşenü′l-Kebir′i okuduğum vakit zahir oldu. Ben de, o acip ve çok güzel nükteyi kaçırmamak için, şifreler, işaretler nev′inden Hülâsatü′l-Hülâsa′nın on yedinci mertebesi olan "Kur′ân lisanıyla şehadet" ve on sekizinci mertebesi olan "kâinat lisanıyla şahadet" ortasında o şifreli işaretleri koydum”4 buyurarak bu hadisin hakikatli bir manasını izah etmiştir. 

Risale-i Nur Talebelerinin en esaslı virdi Cevşenü’l-Kebirdir. Üstadlarının tavsiyesi ile devamlı okuma gayreti içindedirler. Hatta Bediüzzaman “Cevşenü’l-Kebiri, Hizb-i Nuriyeyi Salavât ile neşri, Nurculara ve ehl-i imana büyük bir hizmettir”5 buyurarak hem okunmasını hem neşrini tavsiye etmişlerdir.

Dipnotlar:

1. Sözler, Yeni Asya Neşriyat, 2011-İstanbul, s. 536.
2. Aclûnî, Keşfü′l-Hafâ, 1:310; Gazâlî, İhyâ, 4:409; 
3. Buharî, İsti′zân: 1; Müslim, Birr, 115, 
4. Emirdağ Lâhikası, s. 251.
5. Emirdağ Lâhikası, s. 853.

Risale-i Nur Enstitüsü

CEVŞENÜ'L KEBİR MÜNACATI

Yeni Asya'nın Fıkıh Günlüğü Köşesi'nin İlahiyatçı yazarı Süleyman Kösmene Cevşenü'l Kebir Münacatı'nın anlam ve önemini anlatıyor.

Mustafa Başkarcı'den Cevşenü'l Kebir Münacatını Dinleyebilirsiniz

Mübarek Ramazanda ayında Ceşenü'l Kebir Münacatını takip etmek ve bu meşhur münacat hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi ziyaret edebilirisiniz:

http://www.cevsen.de/

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 9468
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı