TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, hakikat ışığının fikirlerin çatısmasından doğduğunu belirterek, "Demokratik devlet, farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur. Farklılıklardan korkan bir devlet çağdaş da olamaz. Türkiye'de bugün tartışılan sorunların büyük bir bölümü demokrasinin eksikliklerinden kaynaklanmış sorunlardır. Çözüm, demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geçer" dedi.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) 2015-16 Akademik Yıl Açılışı'na katılmak üzere öğle saatlerinde karayolu ile Ankara'dan Sivas'a geldi. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, üniversitelerin istişare ve ortak akıl merkezleri olduğunu belirterek bütün dünyanın fikirlerininde burada olduğunu belirtti.
"FARKLILIKLARDAN KORKAN DEVLET ÇAĞDAŞ OLAMAZ"
Fikir farklılıklarının olduğu yerde istişarenin söz konusu olduğunu ve hakikat ışığının fikirlerin çatışmasından doğduğuna dikkat çeken Yılmaz, aynı şeyleri düşünmenin insan olmanın fıtratına aykırı olduğunu anlattı. Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bundan sonra da bir arada yaşayacağız. Yaşamak birazda sorumluluk gerektirir.
'En çok neye ihtiyaç varsa en değerli olan odur' derler. Bizim için en değerli olan şey birbirimizi anlamak ve bunun için göstereceğimiz gayrettir. Bir arada yaşamanın ilk şartı, herkes bir şey söyleyebilir ama belkide herkesin yanılabileceğini kabul etmesidir. Zaten ilim de budur. Bunu yaparsak birbirimizi anlamak daha da kolaylaşacaktır.
Birbirimizi anlarsak, birbirimizi bir ailenin bireylerinin farklı fertleri olarak görürsek gelecek nesillere barış ve huzur içerisinde güçlü bir ülke bırakırız. Bu öncelikli görevimiz. Değişen dünya, ülke ve toplum şartlarına uygun yeni çözüm yöntemlerini de birlikte bulabiliriz. Bu millet milli mücadelesiyle mazlum milletlere örnek oldu. Şimdi sahip olduğu sorunları çözme konusunda da yine mazlum milletlere örnek olacaktır.
Demokratik devlet farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur. Türkiye'de bugün tartışılan sorunlarını büyük bölümü demokrasinin eksikliklerinden kaynaklıdır. Çözüm, demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geçer.
Etnik kimlik ya da inanç farklılıkları adına kamplaşarak çokluk içinde birlik fikrinden ulaşan toplumların yaşadığı büyük acıları bu coğrafyada yaşayıp da görmemek mümkün olur mu? Suriye'ye baksın, Irak'a baksın, Yemen'e baksın, Somaliye'ye baksın, Libya'ya baksın.
Türkiye çağdaş bir ülke olarak farklılıklara saygı temelinde, kendi sorunlarını kendisi çözebilecek sağlam bir siyasi kültüre ve engin bir devlet tecrübesine sahiptir. Türkiye, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, sosyal adalet ve toplumsal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde siyasal alandaki farklı görüşlerin toplum önünde rekabet edebilmesine dayalı demokratik sistemini her geçen gün daha da güçlendirecektir."
Meclis Başkanı Yılmaz konuşmasının ardından YGS'de ilk 5 bine girip Cumhuriyet Üniversitesi'ni tercih eden ilk 20 öğrenciye teşekkür belgesi ve dizüstü bilgisayar verdi. Yılmaz daha sonra kampus içerisinde yapımı tamamlanan ek hizmet binalarının açılış kurdalesini kesti.
DHA