Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Türkiye’nin başkanlık deneyimi olmadığı için bu durumu tehlikeli olarak gördüğünü söyledi. Selçuk, “Türkiye’de zaten parti başkanlarının çoğu diktatörlüğü orada öğrenmeye başlıyor. Partinin içerisinde öğrenmeye başlıyor.” dedi.
Başkent Ankara’da İnsani Değerler Derneği ve Demokraside Birlik Vakfı tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de demokrasinin güncel sorunları” adlı panelde konuşan Selçuk, başkanlık sistemine değindi. Konuşmasında mevcut parlamenter sistemi ıslah etmenin gerekliliğine işaret eden Selçuk, “Çünkü, Türkiye’nin 80 yıla yakın bir parlamenter deneyimi var. Başkanlık rejimi bugüne kadar sadece Amerika’da başarılı olmuştur.” dedi.
ABD’nin dışındaki Latin Amerika ülkelerinde bu sistemin başarılı olamadığını kaydeden Yargıtay Onursal Başkanı, “Oralarda diktatörler çıkmıştır. Hükümet darbelerine, askerlerin müdahalesine bunlar hedef olmuştur. Amerika’nın bir özelliği var: Yeni bir devlet kuruyor adam. Devlet kurarken başka başka halklar bazı konularda anlaşma yapıyorlar. Bir başkana bu işi emanet edelim ama yetkilerini de şöyle sınırlayalım diyorlar. Bu sınırlamada iki şey büyük rol oynuyor. Halkın yapısı ve siyasal partilere yansıması. Türkiye’de başkanlar zaten, parti başkanlarının çoğu diktatörlüğü orada öğrenmeye başlıyor. Partinin içerisinde öğrenmeye başlıyor.” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Mevzuatı bir kenara bırakın" sözlerini de eleştiren Selçuk, ülkedeki hukukçuların Cumhurbaşkanının sözlerine 'yanlıştı' demesi gerektiğine dikkat çekti. Ancak bu duruma karşı kimseden ses çıkmadığını ifade eden Selçuk, “Çünkü bir Cumhurbaşkanının söylediği hemen Avrupa’ya, Asya’ya dünyanın her tarafına iletilir. Şimdi böyle bir topluma yabancı ülkelerde saygı duymaz.” açıklamasında bulundu.