Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Aslında başkanlık sistemine 2007'de geçildi" dedi.
Işık, Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki bir otelde AKP İl Başkanlığınca düzenlenen "Teşkilat Akademi Programı"nda yaptığı konuşmada, eğitime verilen önemin partinin geleceğine verilen önem anlamına geldiğini söyledi.
Parti içi eğitim faaliyetlerine kuruldukları günden bu yana değer verdiklerini ifade eden Işık, o günden bu yana eğitim faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü dile getirdi.
Işık, partiyi kurmalarının ardından idealler üzerine çalıştıklarını aktararak, "Demokrasi tarihimizde hiçbir partiye nasip olmayacak şekilde kuruluştan 14 ay sonra 3 Kasım 2002'de iktidar olduk ve AK Parti ilk kongresini iktidarda yaptı" diye konuştu.
Başkanlık sistemi açıklaması
"Aslında Türkiye, 2007 yılındaki referandumla fiilen başkanlık sistemine geçti." ifadesini kullanan Işık, Cumhurbaşkanı'nı artık halkın seçtiğini hatırlattı.
Bakan Işık, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin 2010'de bir referandum daha yapmak durumunda kaldığını belirterek bugün Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru da dahil olmak üzere pek çok kazanımın o dönemde elde edildiğini anlattı.
Bakan Işık, Türkiye'nin behemehal gündemine alması gereken konunun başkanlık sistemi olması gerektiğini iddia ederek sözlerine şöyle devam etti:
"Fiilen Türkiye 2007'de başkanlık sistemine geçtiği halde hukuki durum bugüne kadar, fiili duruma uygun hale getirilmemiştir. Meclisimizin önümüzdeki en önemli gündemi, Türkiye'deki anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi olmalıdır. Türkiye, denge mekanizmaları iyi belirlenmiş başkanlık sistemine hemen geçmelidir. Bunun için de partimizin hazırlıkları en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılır. Buradan muhalefet partilere çağrım, gelin ideolojik gözlükleri bir kenara bırakın Türkiye'nin geleceği için hiçbir ön şartı ortaya koymadan bu sistemi beraber tartışalım ve olgunlaştıralım. AK Parti her zaman buna açık olmaya devam edecek. Bari bu defa Türkiye'nin kişilerden bağımsız ülkenin yapısına uygun modeli ortaya koyalım. AK Parti buna her zaman 'evet' dedi. Bu bir dava hareketidir. Bu harekette insanlar fani, ülke kalıcıdır, davamız kalıcıdır. Bugüne kadar hep bu anlayışla hareket ettik, böyle de devam edeceğiz."