Avustralyalı askerlerin Çanakkale Savaşları’nda kullandıkları borazan, düdük ve kornalar onarılarak yeniden kullanılabilir hale getirildi. Böylece Canberra Savaş Müzesi’nde sergilen bu enstrümanlar, 100 yıldan bu yana ilk defa yeniden ses vermeye başladı
Avustralya müzelerinin uygulamasına göre, buralarda sergilenen tarihi nitelikteki bu müzikal aletleri gibi materyaller orijinal amaçlarının dışında kullanılamıyor ve sadece sergilenebiliyordu. Ancak yeni bir uygulamayla bu durum değişti. Vatandaşların bu aletlerin seslerini duymaya hakkı olduğunu belirten Canberra Savaş Müzesi yetkilisi Chris Goddard, “İnsanların bu aletlerin sesini duyma hakkı var. Bu aletlerin daha önce bu sesi nerede çıkardıklarını düşündüğünüz zaman çok etkili oluyor.” ifadelerini kullandı.
Avustralyalı askerlerin Çanakkale Savaşı’nda kullandığı müzikal aletlerle, 12 Nisan tarihinde Canberra’da bir konser verildi. Mini konserde, Çanakkale’de bestelenmiş ve seslendirilmiş müzikler çalınacak. ANZAK 100. Yıl Kutlama Fonu yetkilisi Chris Latham, Çanakkale Savaşları'nda müziğin rolü üzerine araştırmalar yapmış. Bunun için Avustralyalı askerlerin evlerine ve yakınlarına yazdıkları günlükleri ve mektupları tek tek elden geçirmiş. Ayrıca birinci elden savaşın şahitleriyle görüşmeler yaparak bilgi almış.
Araştırmalar sonucunda Latham, “Gelibolu’daki savaş cephelerinde gramofon çalındığını biliyoruz.” açıklamasında bulundu. Latham ayrıca, çavuş Ted McMahon’un kornet müzik aletiyle askerleri sakinleştirmeye çalıştığını ve bir kornanın içine mendil koyarak sesi boğarak müzik yapmaya çalıştığını belirtiyor. McMahon'un bir müzik yaptığında bazen Türk ve Avustralyalı askerler ateşi keserek onu dinlediklerin belirten Latham, "Müzik bitince Avustralyalı askerler alkışlayarak ve çanaklarını birbirine çırparak memnuniyetlerini bildirmişler. Bu sesler hemen karşıdaki Türk askerleri tarafından da işitilmiş." dedi.
Çavuş McMahon’un üvey torunu Kerry Everett ise müzik aletlerinden korneti Gelibolu konserinde kullanılmak üzere emanet vermiş. Konserde bu müzik aletini kullanan, Sydney Senfoni Orkestrası’nda trampet çalan Paul Goodchild duygularını şöyle dile getirdi: “Gelibolu’da askerlerin cephede kullandığı bir müzik aletini çalmak çok özel bir duygu.”