Rüşvette ve iş kazalarında Avrupa'da 1'inci, dünya demokrasi sıralamasında 89'uncuyuz.
6-12 Ekim yayın tarihli Aksiyon dergisinde Emre Oğuz tarafından kaleme alınan makalede, hükümetin sıkça kullandığı "Yeni Türkiye" algısının aksine uluslararası raporların bir çok alanda kötüye gidişatı tescillediği ifade ediliyor.
Kaleme aldığı yazısında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Emma Sinclair-Webb'in yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun rapor ve söylemlerine yer veren yazar; gelecek hafta Avrupa Birliği tarafından 2014 Türkiye İlerleme Raporu'nun yayınlanacağına da hatırlatıp "Acaba hükümet tarafından ciddiye alınır mı? Maalesef yine pek emin değiliz." yorumunu yapıyor.
Geçtiğimiz hafta İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW) tarafından yayınlanan "Türkiye'nin İnsan Haklarında Başa Dönüşü" başlıklı raporun aşağıdaki satırlarla başladığı da makalede yer alıyor:
"Türkiye, insan hakları konusundan endişe verici bir şekilde geriye gitmektedir. Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki 12 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı siyasi muhelefete, halk protestolarına ve eleştirel medyaya artan bir tahammülsüzlük gösterdi.
Türkiye'nin politize olmuş adli suç sistemine güvenin daha da azalması, ülkedeki siyasi kutuplaşmayı derinleştirdi."
TÜRKİYE KÖTÜLERDE BİRİNCİ, İYİLERDE SONUNCU
Yazıda Türkiye ile ilgili paylaşılan bazı istatistîki bilgiler ise şu şekilde:
- Yolsuzluk algılama endeksinde 177 ülke arasında 53'üncü
- Basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154'üncü
- Yargı bağımsızlığında 148 ülke arasında 85'inci
- Eğitim kalitesinde 148 ülke arasında 92'nci
- İş kazalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada 3'üncü
- Rüşvette Avrupa'da 1'inci, dünyada 6'ncı
- Dünya demokrasi sıralamasında 89'uncu
Mücahit Çakır / Yeni Asya