Kamu kurumlarının dış ilişkiler birimlerinin yabancı dil kapasitesi geliştirilecek, dil öğrenimini teşvik amacıyla yabancı dil tazminatı artırılacak.
Onuncu Kalkınma Planı kapsamında üçüncü grup öncelikli dönüşüm programları arasında yer alan "Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı Eylem Planı", Kalkınma Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı.
Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma perspektifinin uluslararası işbirliği boyutuyla birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtilen programın, "Türkiye’nin uluslararası işbirliği altyapısının hukuki ve stratejik çerçevesinin geliştirilmesi", "Kamu kurumlarında, özel sektör ve STK’larda uluslararası işbirliği alanında kurumsal ve beşeri kapasitenin geliştirilmesi", "Ulusal ve uluslararası kamuoyunun farkındalığının artırılması" ve "Türkiye’nin uluslararası kalkınma işbirliği kuruluşları için bölgesel merkez haline gelmesi" şeklinde dört hedefi bulunuyor.
Programa göre, küresel algı ve farkındalığın artırılması amacıyla Türkiye ve yurtdışındaki eğitim kurumlarına yönelik hibe programları uygulanacak. Hibe programı, AB dışındaki ülkelere yönelik olacak. Ortaöğretim, lise, üniversiteler, STK'lar ve benzeri farklı türdeki eğitim kurumlarının hibe programının uygulamasına katılımı sağlanacak, ortak projeler yürütülecek. Türkiye'ye uluslararası öğrenci getirilmesine yönelik "Kültürel Öğrenci Değişim Programı" uygulanacak.
"Küresel Toplumla İletişim Stratejisi" hazırlanacak. Buna ilişkin eylemden Milli Eğitim Bakanlığı "sorumlu" tutulacak. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Anadolu Ajansı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve TRT ise bu eylemin "ilgili kuruluşları" olacak.
Küresel algı ve farkındalığın artırılmasına yönelik uluslararası başarı öykülerinin anlatıldığı spot filmler (belgesel) hazırlanacak, internet tabanlı yeni medya araçlarının kullanımı geliştirilecek, küresel gelişmelerin anında takip edilmesi sağlanacak. Ayrıca sosyal medyanın kullanımı, sosyal ağ kampanyaları ve kurumsal blog oluşturulmasına yönelik faaliyetler yapılacak ve bu anlamda kurumsal eğitimler verilecek.
Üniversitelerde uluslararası kalkınma işbirliği araştırma merkezleri oluşturulacak ve üniversite bünyelerinde en az gelişmiş ülkeler, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika, Uzakdoğu ve benzeri tema ve alt bölge bazlı araştırma merkezleri kurulacak, faaliyetteki çalışma merkezlerinin güçlendirilmesi sağlanacak. Bu merkezler aracılığıyla Türkiye'nin doğal ilgi alanına giren ancak tanınırlığı az olan bölge ve ülkeler hakkında ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel boyutları içerecek analitik çalışmalar yapılması sağlanacak.
İngilizce eğitimi
Eğitim kurumlarında yabancı dil eğitiminin etkinliği konusunda program başlatılacak. Türkiye'deki eğitim kurumlarında verilen yabancı dil eğitimi pedagojik ve sistematik açılardan geliştirilecek. Ortaöğretim ve üniversite düzeyinde yeterli düzeyde İngilizce eğitimi verilememesinin nedenleri araştırılacak ve eğitimin etkinliğinin artırılması için öneriler sunulacak.
Programa göre, kamu kurumlarının dış ilişkiler birimlerinin yabancı dil kapasitesi geliştirilecek. Bunun için yabancı dil öğrenimini teşvik edebilecek düzenlemeler araştırılacak, söz konusu analizler ve araştırmalar çerçevesinde eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere alternatif öneriler geliştirilecek. "Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik” ve benzeri mevzuat gözden geçirilecek.
Yabancı ülkelerin Türkiye'de yerleşik kültür merkezleri (British Council, Fransız, İtalyan kültür merkezi vb.) ile dış ilişkiler birimlerinin personelinin daha uygun ücretlerle söz konusu merkezlerden yararlandırılması amacıyla anlaşma yapılacak.
Dil tazminatı
Dil öğrenimini teşvik amacıyla yabancı dil tazminatı artırılacak. Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinden mezun olanların dış ilişkiler birimlerinde görevlendirilmek üzere uzman yardımcılığı sınavlarına katılmaları için düzenleme yapılacak.
Uluslararası örgütlerdeki Türk uzman personel sayısı artırılacak. Bu çerçevede Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardaki varlığı güçlendirilecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin BM, OECD, DTÖ, IMF, AB, NATO, Dünya Bankası, KEİ, İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlarda staj eğitimi veya uzun süreli çalışma imkanlarını artırmak için çalışmalar yapılacak, personelin kurumlarından izin alma süreçleri kolaylaştırılacak.
AA