Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun birinci kısmı, bugün yapılan törenle açıldı. Projenin ikinci ayağını oluşturan ve 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan 257 kilometrelik Akyazı-Kurtköy, Odayeri-Kınalı otoyollarının tamamlanmasıyla Akyazı'dan otoyola giren bir araç, İstanbul'a hiç girmeden Kınalı kavşağına kadar gidebilecek. Köprüden geçiş 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz.
Yapımına 39 ay önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu için saat 16.00’da düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, yerli ve yabancı konuklar katıldı.
yavuz sultan selim koprusu ucuncu kopru 3Açılış törenine kısa bir süre kala sağanak yağmur vatandaşlara ve gazetecilere zor anlar yaşattı. Yağmur saat 15.45’te aniden bastırdı. Vatandaşlara tören alanına girişinde yağmurluk dağıtıldı. Hemen herkes yağmurlukları giyme telaşına girdi. Üzeri kapalı olan protokol çadırının dışında kalanlar yağmurlukları giyerek ıslanmaktan kurtulmaya çalıştı.
Gazeteciler de kendileri için kurulan basın platformunun altına sığınmak zorunda kaldı. Yaklaşık 5 dakika süren ve etkisini yitiren yağmurun ardından güneş açtı ve resmi program başladı. İlk olarak sahneye TSK mehteran takımı çıktı.
Programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuran-Kerim okundu. Açılış töreni protokol konuşmalarıyla devam etti.
Duayla hizmete açıldı
İstanbul Boğazı'na inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duayla hizmete açıldı.
Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprü ile otoyolun açılışı dolayısıyla Sarıyer Garipçe'de vatandaşların da katılımıyla tören düzenlendi.
Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından konukları sahneye davet etti.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın hizmete girecek köprüden geçişlerin 31 Ağustos'a kadar ücretsiz olacağı müjdesini verdi.
Erdoğan konuştu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşmasında “Birinci köprü, şimdi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü açıyoruz. Bu millete bunlar yakışır. İnşallah 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Bu millet neye layıksa bunları yapacağız: Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak, öyle lafla olmuyor. İcraatla oluyor. Bunu yapacağız” dedi.
“Dünya filmleri buralarda çekilecek”
Erdoğan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün öncü bir köprü olduğunu vurgulayarak, “Bu köprü hem tekerli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü… Şu anda iftiharla gördüğümüz bu köprü, inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Dünya filmleri buralarda çekilecek. Bunu göreceksiniz. Biz bunlarla anılacağız” şeklinde konuştu.
Köprü 31 Ağustos gece yarısına kadar ücretsiz
Erdoğan, köprünün 31 Ağustos gece yarısına kadar ücretsiz olacağını söyledi.
Başbakan Yıldırım: İstanbul’un trafiği rahatlayacak
Başbakan Binali Yıldırım Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılış töreninde konuştu. Konuşmasında Cerablus operasyonuna vurgu yapan Başbakan Yıldırım, “Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz’unu başlattığı günün yıl dönümü. Büyük Taarruz ile bütün dünyaya Türk’ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür. İşte bugün Gazi Mustafa Kemal’in ordularının ve günümüzdeki onların temsilcilerinin, Fırat Kalkanı operasyonunu yürüttüğü gündür” ifadelerini kullandı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yarın hizmete gireceğini söyleyen Yıldırım, “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR’lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Selim Köprüsü’nden geçecek. Böylece İstanbul’un trafiği de biraz daha rahatlayacak” açıklamasında bulundu.
Köprüyü kamyonlar nasıl kullanacak?
Köprünün açılmasıyla birlikte ağır tonajlı araçlar zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim köprüsüne yönlendirilecek. Bunun da özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Örneğin İstanbul’a meyve getiren bir kamyon, Tem karayolu Ümraniye, Çamlık kavşağından yeni otoyola girerek Reşadiye, Riva ve Poyrazköy güzergahını izleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsüne ulaşacak. Köprüyü geçtikten sonra önce Odayeri kavşağına ulaşan araç buradan bağlantı yolunu kullanarak Mahmutbey kavşağına kadar gelebilecek.
Köprüye nasıl ulaşılır?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne en yakın katılımlar ise Avrupa yakasında Uskumruköy, Anadolu yakasında ise Riva kavşağında bulunuyor. Sürücüler buradan otoyola katılarak köprüye kısa sürede ulaşabilecekler. Bunların dışında Anadolu yakasında Reşadiye kavşağı, Çamlık kavşağı, Paşaköy kavşağı ve Sancaktepe bağlantı yolu Avrupa yakasında Odayeri kavşağı ve Mahmutbey kavşağını kullanacak sürücüler, otoyola giriş ve çıkış yapabilecekler. Kuzey Marmara otoyoluna yayaların, motorsuz araçların, traktörlerin, bisikletlerin girmesi yasak.
257 kilometrelik ikinci etap 2018 yılı sonunda açılacak
Projede, Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Yeşilköy Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Projenin devamında 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 Kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyolları bulunuyor. Toplam uzunluğu 257 kilometrelik otoyollarda çalışmaların devam ettiği 2018 yılının sonunda tamamlanarak sisteme katılması bekleniyor.
Bu iki otoyolun sisteme katılmasıyla Akyazı’dan otoyola giren bir araç, İstanbul’un içine hiç girmeden Kınalı kavşağına kadar gidebilecek.
DHA