"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TİB'e zararlı içeriklere erişimi engelleme yetkisi

04 Şubat 2015, Çarşamba 21:21
TİB'e, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması ile milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gibi sebeplerle zararlı içeriklere erişimi engelleme yetkisi veriliyor.

Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya Bakanlıkların talebi üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verebilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, internet suçları, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri içeren "Torba Kanun" teklifin görüşmeleri sürüyor.

Kabul edilen 17. maddeye göre, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin  korunması,  milli güvenlik  ve  kamu  düzeninin   korunması,  suç işlenmesinin   önlenmesi   veya  genel  sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde,   Başbakanlık veya   milli  güvenlik   ve  kamu düzeninin   korunması,   suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet  ortamında   yer  alan  yayınla  ilgili  olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

Karar, Başkanlık tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması  veya erişimin engellenmesi  kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi  anından  itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

Başbakanlık veya  ilgili  Bakanlıkların  talebi  üzerine  Başkanlık  tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi  kararı, Başkanlık tarafından, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak.

Bu madde kapsamında  verilen erişimin engellenmesi  kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım,  bölüm,  ile  ilgili  olarak  içeriğe  erişimin  engellenmesi yöntemiyle  verilecek.  Ancak, teknik  olarak  ihlale  ilişkin  içeriğe  erişimin engellenmesi yapılamadığı  veya  ilgili içeriğe erişimin  engellenmesi  yoluyla  ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi  kararı verilebilecek.

Bu  madde  kapsamındaki   suça  konu  internet içeriklerini  oluşturan  ve yayanlar hakkında Başkanlık  tarafından,  Cumhuriyet  Başsavcılığına  suç duyurusunda bulunulacak.  Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere   verilecek.  Bu  bilgileri  vermeyen   içerik,  yer  ve  erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı  takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Verilen  içeriğin  çıkarılması  veya  erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar  ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara  50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması  veya  erişimin  engellenmesi  kararının  uygulanmaması  sonucunda  devlet veya kişiler zarara uğramış ise, zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın  talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

"Bu konuda boşluk var" 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, madde üzerinde yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin, bu yönde çıkarılan kanunu iptal ettiğini anımsattı.

Mahkemenin gerekçeli kararında, ulusal güvenliği ilgilendiren konuya TİB'in karar veremeyeceğini, ilgili birimin veya bakanlıkların karar vermesi gerektiği ve erişimin engellenmesinin aşamalı olarak yapılması gerektiğinin ifade edildiğini aktaran Elvan, bu doğrultuda düzenlemenin yapıldığını kaydetti.

Maddede yer alan ifadelerin tamamının Anayasa'nın 22. maddesinden alındığını vurgulayan Elvan, "Şu anda bu konuda bir boşluk var. Dünyadaki uygulamalara baktığımızda ulusal güvenlikle ilgili her konuda kısıtlayıcı bir durum söz konusu. Birçoğunda mahkeme kararı olmaksızın uygulama yapılıyor ama biz her halükarda mahkeme kararını arıyoruz" diye konuştu.

Tedrici bir uygulama getirildiğini belirten Elvan, "Sosyal medyada bir mesaj atılmışsa öncelikle sadece o mesajın silinmesi sağlanacak" dedi.

AA

Okunma Sayısı: 1108
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı