"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tehlikeli madde taşıyanlara güvenlik danışmanı şartı

06 Temmuz 2015, Pazartesi 11:40
Tehlikeli madde işlemi yapan işletmelere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu getirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Türkiye'de yıllık yaklaşık 35 milyon ton tehlikeli madde hareketinin olduğunu hatırlatarak, "Bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının (TMGD) 5 işletmeye hizmet vereceği dikkate alındığında, 1 Ocak 2018 itibarıyla 16 bin ila 18 bin arasında TMGD’nin ülkemiz için yeterli olabileceği düşünülmektedir" dedi.

Aydın, yaptığı  açıklamada, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında, bir yılda net 50 ton ve üstü miktarlarda tehlikeli madde taşımacılığı yapan, taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan konumunda olan işletmelere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğe göre işletmelerin TMGD istihdam etme veya hizmet alması zorunluluğunun 30 Haziranda başladığını anlatan Aydın, ancak akaryakıt istasyonlarının tümü, LPG ve CNG tüp satışı yapan işletmeler, liman tesisleri ile havayolu kargo terminalleri gibi bazı faaliyet türlerine 1 Ocak 2018'e kadar geçici bir muafiyet sağlandığını kaydetti.

Bu güvenlik danışmanlarının asıl görevinin işletme sahibinin sorumluluğu altında, işletmenin imkanları dahilinde, uygun araçları ve faaliyetleri belirlemek ve uygun olan en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini sağlamak olduğunu belirten Aydın, Bakanlıkça yetkilendirilen, sayıları 61'e ulaşan eğitim kuruluşlarında 49 saatlik eğitimin ardından Bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olanlara, 5 yıl geçerli TMGD Sertifikası düzenlendiğini bildirdi.

Son zamanlarda medyada, tehlikeli madde güvenlik danışmanı ihtiyacının 50 bin ila 80 bin olduğu, 30 Haziran'dan itibaren zorunlu olan güvenlik danışmanı bulunmasında sıkıntı yaşanacağının dile getirildiğini ifade eden Aydın, bugüne kadar sınavlarda yaklaşık 2 bin 100 kişinin başarı gösterdiğini, bunlardan bin 356 kişiye sertifika düzenlendiğini belirtti.

Söz konusu işletmelerden yaklaşık yarısının güvenlik danışmanı istihdam etme zorunluluğunun 1 Ocak 2018'te başlayacak olması nedeniyle sektörde söz konusu personelin istihdam edilmesinde sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini dile getiren Aydın, "Ülkemizde yıllık yaklaşık 35 milyon ton tehlikeli madde hareketinin olması ve bir TMGD’nin 5 işletmeye hizmet vereceği dikkate alındığında 1 Ocak 2018 itibarıyla 16 bin ila 18 bin arasında TMGD’nin ülkemiz için yeterli olabileceği düşünülmektedir" dedi.

Aydın, tehlikeli madde taşımacılığı sektöründe yer alan tarafların Bakanlık tarafından yapılacak duyurulara itibar etmesini istedi.

AA

Okunma Sayısı: 2298
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı