2010'daki KPSS'ye ait sınav evraklarının "yer olmadığı" gerekçesiyle imha edildiği, önceki yıllara ait sınav evraklarının ise saklandığı öğrenildi.
KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında, delil olarak el konulan bilgisayardaki sınav sorularını silmek ve izleri yok etmekle suçlanan ve o dönemde Bilişim Suçları Büro Amirliğinde başkomiser olan Öner Güven de yer aldı.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiği 62 kişinin ifadesi, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Çorumlu tarafından alındı.
Zanlılardan 30'unu adli kontrol kararıyla serbest bırakan Çorumlu'nun tutuklanmalarına karar verdiği 32 kişi şöyle:
"Öner Güven, Zeynel Abidin Demir, Yunus Bingöl, Yavuz Erdişli, Yahya Koç, Sinan Metin, Serkan Coştur, Refik Gülak, Mustafa Bayram Coşkun, Mustafa Canseven, Mehmet Şirin Çoban, Mehmet Cemil Üren, Mehmet Baytok, İlhami Gültekin, İbrahim Canseven, İbrahim Bilici, Hüseyin Yılmaz, Hüseyin Gürsoy, Hüseyin Alpay, Hasan Çalışkan, Fikret Aysel, Ersan Yalçınkaya, Doğan Atik, Cumali Demirci, Cihan Torkay, Celil Keskin, Celal Uslu, Ayşen Albayrak, Asım Kartal, Ali Konya, Ahmet Demirci ve Abdulkadir Demir."
Serbest bırakılanlara adli kontrol kapsamında yurt dışına çıkış yasağı ile her salı ve pazar günleri karakola imza verme şartları getirildi.
Hasta zanlı serbest bırakıldı
Çorumlu, sorgusu sonrasında zanlılardan Hüseyin Alpay'ın yanı sıra eşinin de tutuklanmasına karar verdi.
Ancak zanlının avukatı, tutuklama kararına hemen itirazda bulundu ve hasta olan müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.
Hakim Çorumlu, itiraz üzerine, zanlının rahatsızlığına ilişkin doktor raporunu da dikkate alarak, kadını yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bıraktı.
Emniyet mensubu da tutuklandı
Hakim Çorumlu, zanlılardan Emniyet mensubu Güven'i, "görev nedeniyle kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından, diğer sanıkları ise "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından tutukladı.
Buna ilişkin kararında, "zanlılara atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu, bilirkişi raporları, iletişim tespit tutanakları, zanlıların üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunduğu" ifade edildi ve adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı kaydedildi.
Evraklar "yer olmadığı" gerekçesiyle imha edildi
Emniyet kaynaklarından, usulsüzlüğün yapıldığı 2010'daki KPSS'ye ait sınav evraklarının "yer olmadığı" gerekçesiyle imha edildiği, bundan önceki yıllara ait sınav evraklarının ise saklandığı öğrenildi.
Ayrıca operasyonun ilk etabının, soruları çaldığı ve dağıttığı ileri sürülenlere yönelik olduğu, soruşturmanın bundan sonra sorulardan menfaat elde etmek ve soruları dağıtmaya devam etmekle suçlananlara yönelik süreceği belirtildi.
AA