"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim müzikleri gürültü kirliliği

05 Haziran 2015, Cuma 11:46
Seçim kampanyaları başladığından bu yana en çok konuşulan konulardan olan, seçim müziklerinin oy tercihlerinde etkili olup olmadığı ve en çok hangi siyasi iletişim aracının kullanıldığı araştırma konusu oldu.

Seçim kampanyaları, Yaşar Üniversitesi’nde araştırma konusu oldu. 400 öğrenciyle bir araştırma yapan İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, seçim şarkılarının en çok trafikte duyulduğunu, melodilerin ve sözlerin akılda kaldığını ancak yüzde 85’in üzerinde oranla oy verme tercihlerinde etkisi olmadığının belirtildiğini, yüzde 70’in üzerinde de gürültü kirliliği olarak değerlendirildiğini ifade etti. 

Doç. Dr. Alikılıç, seçim kampanyaları başladığından sona erdiği haftaya kadar seçmene yönelik hangi siyasi iletişim kampanyalarının yürütüldüğü, seçmenin hangilerini daha fazla beğendiği, seçim şarkılarının en çok nerede duyulduğu, akılda kalıp kalmadığı ve oy verme tercihlerindeki etkisini araştırdıklarını anlattı. Oy kullanacak yaklaşık 8 milyonluk genç nüfus olduğunu belirterek, bu sebeple özellikle gençlerin siyasi iletişimle ilgili beklentilerine ışık tutmak için araştırma görevlileri Göker Gülay ve Simge Saner’le birlikte araştırma yaptıklarını kaydetti. Alikılıç, “Bu yalnızca İzmir’de üniversitede okuyan 400 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırma. İzmir’deki tüm gençlere ya da tüm ülkeye mal edilemez ancak her ne kadar tüm gençlerin görüşünü temsil etmese de siyasal iletişime bakış açılarını, neler görmek istediklerini değerlendirmek istedik.” diye konuştu.

EN ÇOK KARŞILAŞILAN TELEVİZYON REKLAMLARI

Gençlere seçim kampanyaları döneminde en çok karşılaştıkları siyasi iletişim çalışmalarını sorduklarını belirten Doç. Dr. Alikılıç, “En çok karşılaşılan siyasal iletişim aracının televizyon reklamları olduğunun değerlendirildiğini gördük. Onu mitingler izlerken ardından bayraklar, flamalar, afişler, el ilanı gibi basılı reklam araçları, daha sonra parti müzikleri ile gazete ve internet geliyor. En az karşılaşılanların ise yüz yüze sohbetler, promosyon malzemeleri, eposta ve doğrudan posta olduğu sonucu çıktı.” dedi.

GENÇLER YÜZ YÜZE İLETİŞİMİ İSTİYOR

Gençlere, en çok beğendikleri siyasi iletişim çalışmalarını da sorduklarını ifade eden Alikılıç, şu bilgileri verdi: “En az karşılaşılan siyasal iletişim araçlarından olan halkla yüz yüze sohbetler, gençlerin en çok beğendiği ve görmek istediği seçenek olarak karşımıza çıktı.

Onu yine geleneksel medyanın en güçlü aracı olan televizyonlardaki programlarda ve röportajlarda görünme seçeneği izledi. Gençler, üçüncü olarak sosyal medya ve gazeteler aracılığıyla yapılan siyasal iletişimi beğendiklerini de aktardı. Bu sonuçlar, çok rastlamadığımız halkla yüz yüze iletişimin ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Gençler, karşısındaki kişi tarafından dikkate alınmak ve dinlenmek istiyor, kendisinin fikirlerine değer verildiğini ve ciddiye alındığını görmek istiyor. Bu da olmuyorsa televizyondan, sosyal medyadan kendilerine, doğru mesajlarla ulaşılmasını bekliyorlar.” 

EN ÇOK TRAFİKTE DUYUYORLAR

Yıllardır konuşulan, parti müziklerinin oy tercihindeki etkisini gençler açısından değerlendirmek için araştırmalarında bazı sorulara yer verdiklerini belirten Özlem Aşman Alikılıç, “Şarkıları en çok nerelerde duyduklarını öğrenmek istedik. En fazla trafikteki seçim araçlarından, televizyon reklamlarından ve mitinglerde duyduklarını belirttiler. Şarkıların en çok melodileri ve sözleri akıllarında kalmış. Söyleyen sanatçıların, iletilen vaat ve mesajların ise akıllarda çok az kaldığı sonucu ortaya çıktı.” dedi.

ŞARKILAR, OY TERCİĞİNİ DEĞİŞTİRMİYOR

Doç. Dr. Alikılıç, gençlere şarkılarla ilgili görüşlerini de sorduklarını ifade ederek, “Şarkıları biliyorlar, melodileri akıllarda kalıyor ancak çıkan sonuçlara göre yüzde 85’in üzerinde bir oranla oy verme tercihlerinde bir etkisinin olmadığı yanıtını verdiler. Seçim müziklerinin gürültü kirliliği yaratıp çevreyi rahatsız ettiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 70’in üzerinde. Şarkıların siyasi partileri hatırlattığı, partiyle ilgili bilgi verdiğiyle ilgili veriler çıktı ancak şarkıların sevilen bir sanatçı tarafından seslendirilmesinin ya da sevilen bir şarkının uyarlaması olmasının tercihlerinde etkili olduğunu düşünenler azınlıkta kaldı.” şeklinde konuştu.

RAKAMLARLA SEÇİMLER

1 milyon kişiden fazlası ilk kez olmak üzere 53 milyon 765 bin 231 kişi, 172 bin 687 sandıkta oy kullanacak. Bu seçmenlerin yaklaşık 8 milyonunu, ilk ve ikinci kez oy veren gençler oluşturacak. İzmir’de ise 3 milyon 30 bin 462 seçmen, 10 bin 296 sandıkta oy verecek.

Okunma Sayısı: 2733
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı